Σύμφωνα με το BBC η Ινδία μπήκε πλέον δυναμικά στην «κούρσα» των χωρών που αναπτύσσουν επαναχρησιμοποιούμενα διαστημικά αεροσκάφη, αφού πριν 2 ημέρες προχώρησε στην εκτόξευση ενός mini μη επανδρωμένου διαστημικού λεωφορείου, με μήκος 7 μέτρα. Το μοντέλο εκτοξεύθηκε από την περιοχή Αντρα Πραντές και αφού διέσχισε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα προτού ολοκληρώσει την πτήση του κατέπεσε στη θάλασσα.
Η Ινδία, προσπαθώντας να σταθεί στο ύψος της σε αυτόν το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τομέα, έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους για το διαστημικό της πρόγραμμα, ενώ παράλληλα έχει κάνει ουσιαστική έρευνα. Το 2013 εκτόξευσε ένα Mars Orbiter, το πιο σημαντικό της εγχείρημα μέχρι σήμερα, ενώ έχει θέσει ως στόχο να εκτοξεύσει ένα επαναχρησιμοποιούμενο διαστημικό λεωφορείο πλήρους κλίμακας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε σε μια τοποθεσία της Σχριχαρικότα. Το σκάφος βάρους 1,75 τόνων δεν αναμενόταν να επιβιώσει της πτήσης, ωστόσο είχε σχεδιαστεί ώστε να επιτρέψει στον Ινδικό Οργανισμό Διαστημικής Έρευνας (ISRO) να συλλέξει σημαντικά δεδομένα σχετικά με τις υπερηχητικές ταχύτητες και την αυτόνομη προσγείωση.
Επιπλέον, χρειάστηκαν 5 χρόνια για την πλήρη ανάπτυξή του συγκεκριμένου μοντέλου, ενώ δαπανήθηκε 1 δις ρούπιες (περίπου 12,5 εκατομμύρια ευρώ) για την κατασκευή του. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ναρέντρα Μόντι επαίνεσε τις προσπάθειες των επιστημόνων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Εκτός από την Ινδία, η Ιαπωνία και η Ρωσία βρίσκονται επίσης στο στάδιο δοκιμών για την ανάπτυξη παρόμοιας τεχνολογίας.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]