Η δημογραφική γήρανση και η ανεργία επιδρούν αρνητικά στα αποτελέσματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης καθώς ασφαλίζονται όλο και λιγότεροι νέοι ενώ αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των συνταξιούχων.
Ανάλογο πρόβλημα φαίνεται όμως να αντιμετωπίζει και η ιδιωτική ασφάλιση.
Ειδικά στη χώρα μας μελέτες αναφέρουν ότι πολύ λίγοι είναι οι νέοι που έχουν ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής. Ο μέσος όρος των ασφαλιζόμενων είναι περίπου τα 45 χρόνια. Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς και οι ασφαλιστικές εταιρείες χάνουν τις ηλικίες 20-34 χρόνια, μία παραγωγική ηλικία, με ελάχιστα κατά κανόνα προβλήματα.
Το πρόβλημα αυτό έχει βέβαια και διεθνή χαρακτήρα καθώς ο νέος τομόνο πράγμα που δεν σκέφτεται είναι η σύνταξη του. Όπως ανέφερε το nextdeal.gr και οι αμερικανοί ασφαλιστές προσβλέπουν στους επονομαζόμενους «άτρωτους νέους» («young invincibles») για να αντισταθμίσουν το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των πιο ηλικιωμένων και ασθενών στο πλαίσιο του Αffordable Care Act, γνωστού και ως Obamacare.
Και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, προσπαθεί να προσελκύσει τους νέους μέσω των κοινωνικών δικτύων ή στρατολογώντας διασημότητες.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, για παράδειγμα, άνοιξαν σχετικές συζητήσεις στo Google+ και στο Twitter, ενώ ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος διοργάνωσε ειδική εκδήλωση για μαμάδες, όπου τους ζήτησε να παρακινήσουν τα παιδιά τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Στη χώρα μας τώρα, οι ασφαλιστικές εταιρείες και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος δεν φαίνεται να ασχολούνται προς το παρόν με το πρόβλημα. Μήπως ήρθε η ώρα στα prospectus των εταιρειών αντί να φιγουράρουν ευτυχισμένοι συνταξιούχοι να φιγουράρουν ασφαλείς, σίγουροι και εξασφαλισμένοι νέοι;
Source: