Νέες μετρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δείχνουν ότι το σύμπαν διαστέλλεται μεταξύ 5% και 9% ταχύτερα από όσο αρχικά πίστευαν οι επιστήμονες.
Οι διαστημικές υπηρεσίες NASA και ESA μέτρησαν την απόσταση από περίπου 2400 αστέρια σε 19 γαλαξίες πέρα από τον δικό μας, και στην συνέχεια πήραν τα δεδομένα και τα σύγκριναν με τα δεδομένα από τις μετρήσεις κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας από τους δορυφόρους Planck και WMAP, και από ότι φαίνεται κάτι δεν πήγε καλά στο τελικό… σύνολο.
Με βάση την νέα ακριβέστερη μέτρηση (χρησιμοποιήθηκε μία τεχνική που μειώνει σημαντικά το ποσοστό αβεβαιότητας για τον ρυθμό επέκτασης του σύμπαντος στο 2.4% περίπου και γίνονται προσπάθειες να πέσει κάτω από το 1%) ο ρυθμός διαστολής που είναι γνωστός και ως “Σταθερά του Χάμπλ” εκτιμάται ότι είναι 73,2 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο ανά μεγαπαρσέκ (ένα παρσέκ ισοδυναμεί με περίπου 3,26 έτη φωτός). Με αυτόν τον ρυθμό επέκτασης, οι κοσμικές αποστάσεις ανάμεσα στα ουράνια σώματα σε περίπου 9,8 δισεκατομμύρια χρόνια θα διπλασιαστούν.
Ο Adam Reiss, επικεφαλής της έρευνας και νομπελίστας εξηγεί ότι το αποτέλεσμα των νέων ακριβέστερων μετρήσεων όχι μόνο δείχνει ότι το σύμπαν διαστέλλεται ταχύτερα, αλλά ότι τα νέα στοιχεία ενδεχομένως θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τα μέρη του σύμπαντος που για την ώρα αδυνατούμε να καταλάβουμε, όπως είναι η σκοτεινή ύλη, η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ακτινοβολία.
Σύμφωνα με τις σημερινές θεωρίες, το σύμπαν διαστέλλεται ταχύτερα όχι εξαιτίας της σκοτεινής ενέργειας ή της σκοτεινής ύλης, αλλά επειδή υπάρχει ένα ακόμη υποατομικό σωματίδιο που δεν γνωρίζουμε ή ότι η γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν δεν είναι ολοκληρωμένη.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]