Μπορεί να διαβάζετε αυτό το κείμενο από ένα iPhone. Ή από ένα iPad. Μπορεί και από ένα MacBook Pro. Είναι οι τεχνολογικές κατακτήσεις που πλέον αποτελούν προέκταση του χεριού μας, κάνοντας πιο εύκολη την καθημερινότητα μας. Και γι’ αυτό ευθύνεται ένας άνθρωπος. Ο Steve Jobs. O σπουδαίος Danny Boyle θέλησε να μπει στο μυαλό του για να καταλάβει πόσο ταγμένος ήταν στην αποστολή του και ταυτόχρονα πόσο άκαμπτος στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Είναι εκείνος που δεν δέχθηκε ποτέ το «δεν γίνεται» ως δικαιολογία, που μπορούσε να σε ισοπεδώσει μπροστά σε συνεργάτες (ή στην κόρη σου), που δεν θα άφηνε καμία λεπτομέρεια να περάσει χωρίς την έγκρισή του. Η καινοτομία και η δύναμη που κουβαλά μαζί της ήταν δύο πράγματα που λάτρευε. Μαζί και η ιδέα της τεχνολογίας να είναι διαρκώς δίπλα σου, να σε βοηθάει στις δύσκολες στιγμές ή να σου κάνει τις εύκολες, ακόμα πιο διασκεδαστικές.
Η ταινία ξεκινάει από το λανσάρισμα του Macintosh στα 1984. Λίγο πριν o co-founder της Apple εμφανιστεί μπροστά στο ανυπόμονο κοινό, διαπιστώνει πως ο υπολογιστής δεν μπορεί να πει “hello”. Ποιος είδε τον Θεό της τεχνολογίας και δεν τον φοβήθηκε. Τον ίδιο «τρόμο», απελπισία και αδιέξοδο αισθάνεται και η Chrisann Brennan, η πρώην σχέση του και μητέρα του παιδιού που ο Jobs δεν θέλει να αναγνωρίσει. Οι ατάκες του ταχύτατες και κοφτερές ισοπεδώνουν κάθε σκέψη συνεργάτη, συγγγενή και φίλου που παρουσιάζει την παραμικρή αδυναμία, έλλειψη φιλοδοξίας, τη διάθεση να ποντάρει παραπάνω στα συναισθήματα. Αυτό γίνεται και στο λανσάρισμα της αποτυχημένης του εταιρείας NeXT το 1998, αλλά και το 1998 στην παρουσίαση του iMac.
Το σενάριο του Aaron Sorkin πετάει σπίθες με τον εκπληκτικό Michael Fassbender να τις μεταφέρει στην οθόνη, την ώρα που αγαπημένα του πρόσωπα του ζητούν να κατανοήσει πως μπορεί «κάποιος να είναι την ίδια στιγμή τίμιος και χαρισματικός αφού το ένα δεν αποκλείει το άλλο». Η ατάκα του co-founder της Apple και παλιού του φίλου Steve Wozniak (κι όμως ο Seth Rogen μπορεί να παίξει καλά!), γυρίζει στο μυαλό του. Το πρόβλημα όμως είναι πως ενώ μπορεί να κοντρολάρει τα πάντα γύρω από την ανέλιξή του, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο με όσα του ζητάνε οι γύρω του. Και μόνο που τολμούν να διακόπτουν την Zen κατάστασή του αυτό του φαίνεται υπερβολικό.
ην ώρα που η τρομερή ευθύτητα του Fassbender περνάει στο θεατή την αίσθηση πως ο Jobs δεν θα έδινε δεκάρα εάν σου άρεσαν αυτά που έλεγε ή αυτός που είναι, η Kate Winslet που ερμηνεύει την Joanna Hoffman, το πολύτιμο δεξί του χέρι, είναι η απαραίτητη φωνή της λογικής. Οι ανταλλαγές απόψεων ανάμεσα στους δύο χαρίζουν ορισμένες από τις πιο “ηλεκτρικές” στιγμές του φιλμ, που έτσι κι αλλιώς δεν σε αφήνει ποτέ να χαλαρώσεις.
Με την παρουσία του CEO της Apple, John Sculley (εξαιρετικός και ο Jeff Daniels), ο κάποτε “father figure” του Jobs που έφτασε στο σημείο να τον απολύσει, να προσδίδει πολλές κρίσιμες πληροφορίες για το κενό της υιοθεσίας που αισθάνεται ο Jobs στα σωθικά του, το φιλμ δεν προσπαθεί λεπτό να τον αγιοποιήσει, ούτε να κουκουλώσει τα αλαζονικά του στοιχεία. Ειδικά μπροστά στην κόρη του, είτε στα 5 της, είτε στα 9 της, είτε στα 19, η ενέργεια είναι ακατάπαυστη, με τις γραμμές του σεναρίου να μοιάζουν με ριπές που δεν προσπαθούν να ενώσουν τεχνολογικά δημιουργήματα, αλλά ανθρώπινα μυαλά. Μόνο που το ένα από αυτά ανήκουν σ’ έναν leader που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να διευθύνει την ορχήστρα έστω κι αν δεν είναι μαέστρος σε κάποιο όργανο.
Με τους ηθοποιούς να κινούνται διαρκώς στο παρασκήνιο λίγο πριν τις παρουσιάσεις, τα δωμάτια, οι διάδρομοι, οι τοίχοι, παίρνουν ζωή από το ασταμάτητο πινκ πονκ του σεναρίου, που προσπαθεί να καταλάβει την «ανθρώπινη» πλευρά μίας ιδιοφυίας τις στιγμές που παρουσιάζει στον κόσμο το ίδιο το μέλλον. Αυτό το σε τρεις πράξεις φιλμ ανήκει κατά κύριο λόγο στο δραματοποιημένο κείμενο του Sorkin, που παρουσιάζει έναν μύθο που ήταν τόσο πορωμένος που δεν είχε πάρει χαμπάρει πως έχανε μέρα με τη μέρα την ανθρωπιά του. Και το κάνει με εντυπωσιακό, ευφυή και απόλυτα ψυχαγωγικό τρόπο.
H ταινία κυκλοφορεί σε DVD και Blu-ray από την Feelgood Entertainment.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]