Όσο καλοστημένο και αν είναι ένα υπολογιστικό σύστημα, όσο προσεγμένα και αν έχει εγκατασταθεί το λειτουργικό σύστημα και οι επιπρόσθετες σε αυτό εφαρμογές, όσο τακτοποιημένοι και αν είναι οι φάκελοι στους σκληρούς δίσκους, πάντα, μα πάντα, στο πίσω μέρος του μυαλού ενός συνειδητοποιημένου χρήστη θα φωλιάζει ο φόβος της απώλειας δεδομένων.
Η ασφαλής αποθήκευση και η ακεραιότητα των αρχείων σε τοπικό επίπεδο - ακόμα και σήμερα, που οι υπηρεσίες συγχρονισμού και διαδικτυακής αποθήκευσης (βλ. Dropbox, OneDrive, Google Drive κα.) παρέχουν εξαιρετικές δυνατότητες σε ιδιαίτερα φιλικές τιμές - είναι μία διαδικασία στην οποία ο χρήστης οφείλει να βρίσκεται συνεχώς ένα βήμα μπροστά.
Οι συνεχώς αυξανόμενες ταχύτητες των ευρυζωνικών συνδέσεων, οι οποίες παρέχουν πρόσβαση σε όλο και μεγαλύτερα αρχεία εφαρμογών και πολυμέσων (καθώς και το μέγεθος των προσωπικών ψηφιακών συλλογών, το οποίο αυξάνεται δραματικά χρόνο με το χρόνο) ωθούν τους χρήστες στην αγορά περισσότερων και μεγαλύτερων αποθηκευτικών μέσων. Αυτά, τις περισσότερες φορές, έρχονται με τη μορφή εξωτερικών σκληρών δίσκων και στην πορεία καταλήγουν συνήθως σε κάποιο συρτάρι, καθώς η χρησιμότητα τους περιορίζεται στην μεταφορά και όχι στην περαιτέρω αξιοποίηση των αρχείων που φιλοξενούν.
Για τους πιο “ψαγμένους” υπάρχει - εδώ και χρόνια - μία πιο αποτελεσματική λύση για την αποτελεσματικότερη αποθήκευση και διαχείριση των δεδομένων τους, αυτή της δημιουργίας ενός οικιακού διακομιστή (server), δηλαδή ενός εφεδρικού υπολογιστικού συστήματος με ειδικά διαμορφωμένο λειτουργικό σύστημα το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως αποθηκευτικό κέντρο της ψηφιακής μας υπόστασης, με δυνατότητα πρόσβασης από οποιαδήποτε συσκευή ή υπολογιστή από οπουδήποτε στο οικιακό σας δίκτυο, αλλά και από το Διαδίκτυο.
Και επειδή η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος προϋποθέτει την αγορά ή την ύπαρξη ενός 2ου μηχανήματος, την εγκατάσταση και διαμόρφωση του λειτουργικού και φυσικά τον απαραίτητο (φυσικό) χώρο, στον οποίο θα πρέπει να φυλάσσεται η μονάδα μακριά από εξωγενείς παράγοντες (βλ. παιδιά, σκυλιά κοκ.), οι εταιρείες τεχνολογίας δημιούργησαν εδώ και μερικά χρόνια μία σειρά εξειδικευμένων εμπορικών συστημάτων τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν συστοιχίες αποθηκευτικών μέσων αλλά και να επικοινωνούν με τον “έξω κόσμο” μέσω του δικτύου.
Κυρίες και κύριοι, καλωσορίσατε στον κόσμο των δικτυακών σκληρών δίσκων (Network Attached Storage).
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]