Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Το Linux δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε Microsoft Signature μηχανήματα

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 BlackHat

BlackHat
Support Admin
Support Admin
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Έχουμε δει για το SecureBoot/UEFI που επιβάλλεται από την Microsoft στους νέους υπολογιστές των κατασκευαστών. Έχουμε δώσει και λύσεις επ' αυτού.

Και ερχόμαστε με μια νέα αναφορά που έκανε κάποιος στην Lenovo γιατί προσπάθησε να εγκαταστήσει το Ubuntu στο καινούριο του λάπτοπ, με Microsoft Signature Edition, και δεν...

Το Microsoft Signature είναι το πρόγραμμα που, όπως δηλώνει και το όνομά του, φέρει την υπογραφή της Microsoft και έχει σχεδιαστεί ώστε να διασφαλίζει πως οι πιστοποιημένες συσκευές προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία για τους χρήστες, δεδομένου ότι δεν θα μπορούν να έρχονται αυτές οι συσκευές με bloatware (εξτρά προγράμματα που βάζουν οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών τα οποία «φουσκώνουν» το λειτουργικό, σχεδόν πάντα χωρίς λόγο, όπως κάποιο βαρύ antivirus δοκιμαστικό για κάποιους μήνες, σχεδόν όλοι βάζουν δοκιμαστικές εκδόσεις του Adobe Reader, του Nero κλπ), περιλαμβάνει το Windows Defender (το antivirus της Microsoft), και πρέπει να πληρούν αυστηρές απαιτήσεις υλικού (hardware).

Ωστόσο, η παροχή της καλύτερης δυνατής εμπειρίας του χρήστη περιλαμβάνει συνάμα και το κλείδωμα εγκατάστασης εναλλακτικών λειτουργικών συστημάτων, όπως το Ubuntu, το Debian ή άλλες διανομές Linux.

Η καταγγελία έγινε από τον χρήστη rijesh ο οποίος επιχείρησε να εγκαταστήσει το Ubuntu 16.04 στο λάπτοπ του, ένα Lenovo Yoga 900 13-ISK2 που έφερε το Microsoft Signature Edition, και παρατήρησε ότι ενώ το BIOS και τα Windows 10 μπορούσαν να δουν τα 512 GB του σκληρού δίσκου, το Ubuntu δεν μπορούσε να δει τον δίσκο του. Όταν ανέφερε το πρόβλημα στην Lenovo, ένας εκπρόσωπος από το τμήμα υποστήριξης πελατών του απάντησε ότι:

This system has a Signature Edition of Windows 10 Home installed. It is locked per our agreement with Microsoft.

δηλαδή:

Αυτό το σύστημα έχει εγκατεστημένη την Signature Edition των Windows 10 Home. Έχει κλειδωθεί κατά την συμφωνία μας με την Microsoft.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Έθεσε το θέμα και στο φόρουμ της Lenovo και κάποιος Community Moderator / συντονιστής («ονόματι» zoltanthegypsy), εκεί, του λέει πως το Ubuntu 16.04 εγκαταστάθηκε με επιτυχία στο δικό του Lenovo, με την διαφορά ότι το δικό του είναι το Yoga 900 13-ISK. Μια μικρή λεπτομέρεια στο μοντέλο, που όμως κάνει την διαφορά και όπως λέει και ο ίδιος πιθανότατα έχει διαφορετική bios το δικό του.

Στην αρχή, αρκετοί χρήστες θεωρούν ότι το Ubuntu ήταν στην πραγματικότητα ο ένοχος, καθώς εικάζουν ότι θα μπορούσε να υποστηρίζει το πιο πρόσφατο hardware.

Σημείωση 1η: Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που λένε πως υπάρχει κάποια ασάφεια γύρω από το θέμα και πως ίσως να παρερμηνεύεται η δήλωση της Lenovo καθώς είναι ασαφές το τι μπορεί να σημαίνει η απάντησή της «Αυτό το σύστημα έχει την Signature Edition των Windows 10 Home εγκατεστημένη και είναι κλειδωμένο κατά την συμφωνία μας με την Microsoft.».

Θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Microsoft επιμένει τα κομπιούτερ που έχουν την Signature Edition να έρχονται σε RAID mode (σε κατάσταση λειτουργίας «RAID»), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες θα έχουν μια καλή εμπειρία στην διαχείριση κατανάλωσης της ισχύος [Raid είναι μία συστοιχία από 2 ή περισσότερους σκληρούς δίσκους όπου μέσα τους αποθηκεύονται τα δεδομένα με ειδικό τρόπο και «συνεργάζονται» μεταξύ τους για να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με έναν μόνο δίσκο.].

Ή θα μπορούσε να είναι μια παρεξήγηση σχετικά με το UEFI Secure Boot, δηλαδή η επιλογή ασφαλούς εκκίνησης (Secure Boot) UEFI - η Microsoft απαιτεί το να είναι ενεργοποιημένο το Secure Boot σε όλα τα 10 συστήματα Windows, αλλά:
α) ο χρήστης πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί το κλειδί της βάσης δεδομένων και
β) υπάρχουν πολλά ελεύθερα λειτουργικά συστήματα που υποστηρίζουν την ασφαλή εκκίνηση UEFI και διαθέτουν τις κατάλληλες υπογραφές.

Καμμία από τις δύο ερμηνείες δεν δείχνει ότι γίνεται κάποια σκόπιμη προσπάθεια να αποτρέψει τους χρήστες από την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος που οι ίδιοι θα επιλέξουν.

Το πραγματικό πρόβλημα εδώ είναι ότι η Intel κάνει πολύ λίγα για να διασφαλιστεί ότι τα ελεύθερα λειτουργικά συστήματα λειτουργούν καλά με το υλικό (hardware) των καταναλωτών τους – δεν έχουμε ακόμα καμμία πληροφορία από την Intel για το πώς μπορείτε να ρυθμίσετε τα συστήματα για να εξασφαλιστεί η καλή διαχείριση κατανάλωσης της ισχύος, όπως δεν έχουμε και καμμία υποστήριξη για τις συσκευές αποθήκευσης σε λειτουργία «RAID», αλλά ούτε και έχουμε καμμία ένδειξη ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον και να δούμε κάποια βελτίωση.
Εάν η Intel παρείχε αυτήν την υποστήριξη, δεν θα υπήρχε θέμα. Αντί να θυμώνουμε με την Lenovo, ας πιέσουμε την Intel να παρέχει υποστήριξη για το υλικό της (το hardware).

Σημείωση 2η: Μπορείτε να δείτε τι λένε επί του θέματος και οι χρήστες του Linux σε αυτό το νήμα του Ubuntu Forums.

Αλλά εντάξει. Η Microsoft αγαπάει το Linux και δεν το βλέπει ανταγωνιστικά. Έξαλλου η MS, δημιουργεί καινοτομίες. Έτσι ΔΕΝ είναι;

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: