Ένα πλάσμα με ζελατινοειδή μορφή ήταν το πρώτο πρώιμο είδος ζώου που εμφανίστηκε στον πλανήτη μας, σύμφωνα με νέα γενετική ανάλυση, η οποία φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της θεωρίας της εξέλιξης.
Για περίπου έναν αιώνα, πιστευόταν πως ο πανάρχαιος κοινός μας πρόγονος ήταν ένας σπόγγος (σφουγγάρι), καθώς πρόκειται για ένα πολύ απλό είδος ζωής. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, το 2008 μια μελέτη υπέδειξε ότι ο τίτλος αυτός θα έπρεπε να πάει στα κτενοφόρα, ωστόσο οι αντιδράσεις ήταν έντονες, κυρίως από τους υποστηρικτές της θεωρίας περί σπόγγων.
Τώρα, σε εργασία που δημοσιεύθηκε στο Nature Ecology&Evolution, επιστήμονες στις ΗΠΑ περιγράφουν πώς δημιούργησαν ένα νέο είδος γενετικής ανάλυσης για να δοθεί τελική απάντηση στο θέμα. Η τεχνική αυτή, όπως γράφουν, υποστηρίζει τη θεωρία των κτενοφόρων ως «προπατόρων».
Οι ερευνητές (πανεπιστήμια Vanderbilt και Wisconsin-Madison) λένε πως σε προηγούμενες έρευνες οι επιστήμονες που προσπαθούσαν να κατανοήσουν τις σχέσεις μεταξύ διαφόρων ζώων είχαν συλλέξει μεγάλες ποσότητες γενετικών δεδομένων και στη συνέχεια είχαν φτιάξει «οικογενειακά δέντρα».
«Αυτό λειτούργησε πολύ καλά για το 95% των περιπτώσεων, αλλά οδήγησε σε αγεφύρωτες διαφορές στο υπόλοιπο 5%» λέει ο καθηγητής Αντώνης Ρόκας, του Vanderbilt.
Αντ' αυτού, επικεντρώθηκαν στη σύγκριση γονιδίων τα οποία μοιράζονται όλοι οι οργανισμοί. «Το κόλπο είναι να εξετάσεις τις γενετικές αλληλουχίες από διαφορετικούς οργανισμούς για να διαπιστώσεις ποιοι φαίνονται οι κοντινότεροι συγγενείς τους» προσθέτει ο καθηγητής. «Όταν κοιτάς ένα συγκεκριμένο γονίδιο σε έναν οργανισμό, ας τον πούμε Α, ρωτάμε, είναι ο πιο κοντινός συγγενής του αντιστοίχου του στον οργανισμό Β; Ή στο αντίστοιχό του στον οργανισμό Γ; Και πόσο;».
Και πάλι, αυτό περιελάμβανε την εξέταση εκατοντάδων χιλιάδων γονιδίων. Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης απέδωσαν ένα «φυλογενετικό σήμα», που υποδεικνύει τα κτενοφόρα και όχι τους σπόγγους, ως οργανισμούς που έχουν περισσότερα γονίδια τα οποία στηρίζουν τον τίτλο του πρώτου ζώου.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]