«Συμμετέχουν πάνω από 400 παιδιά σε 32 ομάδες, καθώς και 100 εθελοντές, μεταξύ των οποίων άτομα ηλικίας 16-20 ετών, αλλά και οι κριτές του διαγωνισμού, όπως οι επίτιμοι πρόξενοι της Φιλανδίας και της Δανίας, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων και καθηγητές πανεπιστημίων. Μόνο χθες, από τις αίθουσες του Noesis πέρασαν 2500 άτομα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπαιδευτικός και εμπνευστής της ιδέας “EDU – ACT”, Κώστας Βασιλείου, ενόψει της αποψινής τελετής βράβευσης των καλύτερων συμμετοχών.
Μαθήματα ευγενούς άμιλλας από παιδιά
Κατά τον ίδιο, αυτό που εντυπωσίασε τους διοργανωτές δεν ήταν μόνο η ποιότητα των συμμετοχών, αλλά κυρίως η άμιλλα και η συνεργασία μεταξύ των παιδιών που συμμετέχουν.
«Χθες, για παράδειγμα, χάλασε ο αισθητήρας στην κατασκευή μιας ομάδας, που τα πήγαινε πάρα πολύ καλά, λίγο πριν μπει στον διαγωνισμό. Τότε η δεύτερη ομάδα είπε: “Πάρτε τον δικό μας αισθητήρα και μπείτε’», λέει ο κ.Βασιλείου και προσθέτει ότι αξιοθαύμαστη ήταν και η συνεργασία μεταξύ παιδιών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.
“Πλώρη” για το FLL Junior στη Θεσσαλονίκη το 2015 και για διοργανώσεις σε Κρήτη, Αθήνα και Ξάνθη
Η επιτυχία τής πρώτης διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη ήταν τέτοια, που άνοιξε τον δρόμο τόσο για τοπικούς διαγωνισμούς εντός του νομού, όσο και για τη διοργάνωση First Lego League στην Κρήτη, την Αθήνα και την Ξάνθη, ενδεχομένως και εντός του 2015.
Παράλληλα, από το νέο έτος, οι διοργανωτές σκέφτονται να διοργανώσουν στη Θεσσαλονίκη και τον διαγωνισμό FLL Junior, που απευθύνεται σε μικρότερα παιδιά, ηλικίας 6-9 ετών, καθώς υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον.
Εργαστήρια ρομποτικής σε Ιεράπετρα και Κορδελιό-Εύοσμο
“Στις 21-24 Μαρτίου θα βρισκόμαστε στην Ιεράπετρα της Κρήτης, όπου σε συνεργασία με τα Σχολεία της Φύσης, των Χρωμάτων και του Κάτω Χωριού, αλλά και τους συλλόγους γονέων και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, θα διοργανώσουμε εργαστήρια ρομποτικής. Το 2015 στόχος μας είναι να ξεκινήσει και διαγωνισμός στην Κρήτη», σημειώνει ο κ.Βασιλείου.
Παράλληλα, το ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό του 2015 στη Θεσσαλονίκη είναι -σύμφωνα με τον κ.Βασιλείου- τόσο αυξημένο, που ανοίγει ο δρόμος για τη διοργάνωση τοπικών διαγωνισμών. Την επόμενη εβδομάδα, εξάλλου, ξεκινούν εργαστήρια ρομποτικής στον δήμο Κορδελιού- Ευόσμου Θεσσαλονίκης.
«Η ρομποτική δεν είναι ακριβό χόμπι»
«Η ρομποτική δεν είναι ακριβό χόμπι,όπως νομίζουν πολλοί, γιατί το κόστος μοιράζεται στα μέλη της ομάδας, ενώ αν πχ, τα σχολεία ψάξουν, πάντα θα βρουν κάποιον φορέα, πρόγραμμα ή εταιρεία, που θα προσφέρει το αναγκαίο kit», σημείωσε.
Για τον διαγωνισμό βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και 10 παιδιά από τις νήσους Φερόες, συνοδευόμενα από δύο εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για την ομάδα που είχε επικρατήσει πέρυσι στον παγκόσμιο διαγωνισμό FLL στη Γερμανία, η οποία φέτος, λόγω αστοχίας υλικού, δεν πέρασε ούτε στην τοπική διοργάνωση. «Οταν τα παιδιά μιλάνε σε παιδιά, αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία. Ιδίως δεδομένου ότι τα παιδιά από τις Φερόες βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη ενώ φέτος είχαν αποτύχει, γεγονός που δίνει μαθήματα και για τη διαχείριση της αποτυχίας», σημειώνει ο κ.Βασιλείου.
Ο φετινός παγκόσμιος διαγωνισμός θα γίνει τον Μάιο στην Ισπανία. Και εδώ, περίμενε τους Ελληνες διοργανωτές μια μεγάλη έκπληξη. Ενώ η Ελλάδα δικαιούταν μία θέση στον διαγωνισμό -η οποία θα πήγαινε στην ομάδα που θα πάρει το πρώτο βραβείο απόψε- η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή στις ΗΠΑ, βλέποντας την ανταπόκριση του κοινού στο FLL στην Ελλάδα, αποφάσισε να «δώσει» τρεις θέσεις.
Μια πρόταση για το ηφαίστειο της Σαντορίνης
Ο κ.Βασιλείου δεν θέλησε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες για τις επικρατέστερες συμμετοχές στον διαγωνισμό, καθώς η διαδικασία της αξιολόγησης βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα ωστόσο, με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μία από τις ομάδες, αποτελούμενη από παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, έκανε ήδη την πρώτη κίνηση για να επιδιώξει την εφαρμογή της ιδέας της στην πράξη. Οι μικροί εφευρέτες πρότειναν τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου του ηφαιστείου της Σαντορίνης εκτός ηφαιστειακής ζώνης και ήδη επικοινώνησαν με τις τοπικές αρχές για να προωθήσουν την ιδέα τους. Το κατά πόσον η πρόταση θα γίνει αποδεκτή δεν είναι γνωστό, αλλά και μόνο το γεγονός ότι παιδιά δημοτικού και γυμνασίου αποφάσισαν να κάνουν την ιδέα τους πράξη, αποτελεί ασφαλώς μια σημαντική αρχή.
Τον διαγωνισμό διοργανώνει το μη κερδοσκοπικό σωματείο “EDU ACT”. Αρωγός της διοργάνωσης είναι το Ίδρυμα Νεότητας της Μητρόπολης Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως. Τον διαγωνισμό υποστηρίζουν η “Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014”, το NOESIS, η εταιρεία “Ελληνικά Πετρέλαια”, το “Mediterranean Cosmos”. Η όλη διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης και των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πυλαίας- Χορτιάτη και Κορδελιού- Ευόσμου.
Source: «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ – ΑΜΠ