Οι συνεχείς προκλήσεις και παρενοχλήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στο καθεστώς Κάστρο δεν λένε να κοπάσουν και τώρα μια νέα, κωμικοτραγική, ιστορία βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Ομοσπονδιακή και φιλανθρωπική υπηρεσία των ΗΠΑ ήταν λοιπόν πίσω από την προσπάθεια «επαναδιαπραγμάτευσης της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ κράτους και κοινωνίας» στην Αβάνα, ένα σκοτεινό δίκτυο κοντολογίς από κυβερνητικούς παράγοντες της Αμερικής, στελέχη της βιομηχανίας τεχνολογίας, εργολάβους και μεσάζοντες που θέλησαν να πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή στο πολύπαθο νησί.
Δεν είναι εξάλλου μυστικό ότι οι ΗΠΑ μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά για να επεκτείνουν -και να διατηρήσουν- την κυριαρχία τους στον πλανήτη, αν και πλέον το κάνουν αναπτύσσοντας περαιτέρω τον προπαγανδιστικό τους μηχανισμό.
Σε μια απίστευτη έρευνα του δικτύου Associated Press, κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έφτιαξαν μια πλαστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ειδικά για την Κούβα, για να προωθήσουν τις αμερικανικές θέσεις και να πυροδοτήσουν -στην ευτυχέστερη κατάληξη του εγχειρήματος- λαϊκή επανάσταση. Επισήμως βέβαια, το κοινωνικό μέσο είχε σκοπό να προωθήσει την ελεύθερη έκφραση στο νησί, δίνοντας φωνή στους αντιφρονούντες.
Όταν η υπηρεσία έπιασε και συγκέντρωσε κάπου 40.000 followers (το κοινωνικό δίκτυο έμοιαζε πολύ με το Twitter), η στιγμή ήταν ιδανική για τη δεύτερη φάση του σχεδίου: οι διαχειριστές του κοινωνικού δικτύου άρχισαν να «εισάγουν πολιτικό περιεχόμενο που στόχευε να εμπνεύσει τους Κουβανούς να δημιουργήσουν ”έξυπνους όχλους” και μαζικές διαδηλώσεις στη στιγμή, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την Κουβανική Άνοιξη».
Η κοινωνική εφαρμογή δημιουργήθηκε μάλιστα το 2010 από την U.S. Agency for International Development (USAID), την περίφημης κυβερνητικής υπηρεσίας που είναι γνωστή για το ανθρωπιστικό της έργο σε αναπτυσσόμενες χώρες(!) και όχι για την εμπλοκή της στα εσωτερικά άλλων εθνών.
Η USAID συνεργάστηκε με μια σειρά μεσαζόντων της βιομηχανίας τεχνολογίας, όλοι τους με βάση την Ουάσιγκτον, για να υλοποιήσει το ZunZuneo αλλά και να προωθήσει το νέο μέσο στην κουβανική κοινωνία. Η USAID προσπάθησε μέχρι και τον ιδρυτή του Twitter, Jack Dorsey, να εμπλέξει στην υπόθεση, ζητώντας τις συμβουλές του για το πώς έπρεπε να στηθεί η νέα «ανθρωπιστική» πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για την Κούβα! Ο Dorsey αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.
Η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι στην Κούβα διαβόητα δύσκολη, κι έτσι η επιχείρηση ZunZuneo οργανώθηκε μέσω μαζικής αποστολής γραπτών μηνυμάτων στα κινητά του «απλού λαού». Μέχρι και δημοφιλή καλλιτέχνη της Κούβας προσέλαβε η σκοτεινή κοινοπραξία, τον κωμικό Alen Lauzan Falcon, για να φτιάξει τα μηνύματα σε «κουβανέζικο στιλ». Ο Falcon άρχισε λοιπόν να στέλνει αθώες ερωτήσεις στα μέλη του κουβανικού ZunZuneo και να παίρνει ακόμα και 10.000 απαντήσεις σε κάθε «τιτίβισμά» του.
Σύντομα το πρόγραμμα που έτρεχε πίσω από την αθώα πλατφόρμα ήταν σε θέση να αντλεί προσωπικές πληροφορίες για τους πολιτικούς αντιφρονούντες που ξεπήδησαν μέσα από το ZunZuneo, αν και απείχε βέβαια παρασάγκας από την Κουβανική Άνοιξη που ονειρεύονταν οι εμπνευστές του.
Κι έτσι, δύο χρόνια μετά το λανσάρισμά του, το ZunZuneo όδευε τάχιστα προς το κατέβασμά του από το ίντερνετ, καθώς διά στόματος USAID «τέλειωσαν τα κεφάλαια». Η πραγματικότητα ωστόσο για το απρόοπτο τέλος του δημοφιλούς ZunZuneo το 2012 ήταν ελαφρώς διαφορετική: έκλεισε γιατί δεν πέτυχε ολότελα τους προπαγανδιστικούς σκοπούς του και την υποκίνηση της πολυπόθητης επανάστασης!
Στην εμπεριστατωμένη του έρευνα, το AP πήρε δεκάδες συνεντεύξεις και ξεσκόνισε περισσότερες από 1.000 σελίδες απόρρητων ντοκουμέντων για να ξεσκεπάσει την απίστευτη υπόθεση του πώς οι πράκτορες της αμερικανικής κυβέρνησης, δουλεύοντας σε καθεστώς πλήρους μυστικότητας, μετατράπηκαν σε καινοτόμους της τεχνολογίας και οραματιστές στην Κούβα!
Και όλα βέβαια ξεκίνησαν από την υποκλοπή μισού εκατομμυρίου αριθμών κινητών τηλεφώνων από το κομμουνιστικό καθεστώς της Κούβας…
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]