Το ΙBM System/360 ήταν ένα σύστημα καινοτόμο για την εποχή του, με κεντρικό στόχο την δημιουργία μίας κοινής αρχιτεκτονικής πλατφόρμας, εξασφαλίζοντας στην εταιρεία ένα λαμπρότερο μέλλον και κάνοντάς την κορυφαία στην αγορά μεγάλων συστημάτων για τις επόμενες δεκαετίες.
Το πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι κατασκευαστές υπολογιστών μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60 ήταν οι διαφοροποιήσεις στην αρχιτεκτονική. Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα σχέδια ξεκινούσαν από το μηδέν και οι υπολογιστές υιοθετούσαν πολύ ιδιόμορφες αρχιτεκτονικές, ακόμη και στα βασικά συστατικά τους.
Επίσης, ήταν συνηθισμένο να κατασκευάζονται υπολογιστές με βάση τις ανάγκες ενός και μόνο πελάτη. Εκείνη την εποχή η IBM ήταν αναγκασμένη να υποστηρίζει πέντε διαφορετικούς τύπους συστημάτων, εγκατεστημένους σε βιομηχανίες, υπηρεσίες και πανεπιστήμια. Όπως αναμενόταν, ο όγκος της εργασίας, αλλά και το κόστος αυξανόταν εκθετικά, απειλώντας να την γονατίσει οικονομικά.
Ο Thomas Watson Jr, γιος του ιδρυτή της IBM και διάδοχός του στη διεύθυνση της εταιρείας πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, δαπανώντας αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια σε μία εντελώς νέα και κοινή αρχιτεκτονική που θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα και το κατάφερε με μια ομάδα κορυφαίων μηχανικών της εταιρείας, που ετοίμαζαν το project για το νέο σύστημα, από το 1961 έως το 1964.
Επικεφαλής της ομάδας αυτής ήταν ο μηχανικός Fred Brooks, στον οποίο αποδίδεται και η πρώτη χρήση της έκφρασης “αρχιτεκτονική υπολογιστών“, ενώ επικεφαλής σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής του S/360 ήταν ο Gene Amdahl.
Τελικά στις 7 Απριλίου του 1964 ο ίδιος ο πρόεδρος της IBM, Thomas Watson Jr παρουσίασε την οικογένεια ΙBM System/360, σε μία μεγαλειώδη παράλληλη εκδήλωση σε 165 πόλεις των ΗΠΑ όπου σύμφωνα με την ΙΒΜ, την ανακοίνωση παρακολούθησαν πάνω από 100.000 άνθρωποι.
Την ίδια ημέρα παρουσιάστηκαν 6 μοντέλα και 44 περιφερειακές συσκευές, μεταξύ των οποίων μονάδες μαγνητικής αποθήκευσης, αναγνώστες καρτών, οθόνες, εκτυπωτές και συστήματα επικοινωνίας.
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]