Ο Naidoo τόνισε ότι επί του παρόντος το διαδίκτυο δεν είναι αρκετά φιλικό ως προς το περιβάλλον και ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για βελτίωση. Ένα από τα βασικότερα προβλήματα είναι ότι το cloud computing απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας σε καθημερινή βάση. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι αν το cloud computing αποτελούσε χώρα, θα κατατάσσονταν έκτο στον κόσμο όσον αφορά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
“Κάθε φορά που δημοσιεύουμε ένα status στο Facebook, παρακολουθούμε το τελευταίο επεισόδιο της αγαπημένης μας σειράς στο Netflix, ή ποστάρουμε ένα tweet στους followers μας, όλες οι πληροφορίες αποθηκευόνται σε γιγαντιαία κέντρα δεδομένων που απαιτούν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας”, εξηγεί ο Naidoo.
“Αυτά τα κέντρα δεδομένων αποτελούν βασικό μέρος του cloud, και ένα μεμονωμένο κέντρο μπορεί να απαιτεί τόσο πολλή ενέργεια, όσο μια μεσαίου μεγέθους πόλη.”
Ωστόσο, εάν η ενέργεια αυτή προέρχονταν από καθαρές πηγές, δεν θα συνέτρεχε κάποιος λόγος ανησυχίας. Το πρόβλημα είναι ότι γίγαντες του διαδικτύου όπως Twitter, Amazon, Pinterest και Tumblr χρησιμοποιούν κυρίως “βρώμικα” ορυκτά καύσιμα και πυρηνική ενέργεια για να κρατήσουν σε λειτουργία τα κέντρα δεδομένα τους.
Παρόλο που οι μεγάλες εταιρείες όπως Google, Apple και Amazon έχουν δεσμευτεί για 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Greenpeace υποστηρίζει ότι χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό του οικολογικού τους αποτυπώματος.
“Αν το Amazon και οι άλλες εταιρείες θέλουν να παραμείνουν καινοτόμες, είναι πια καιρός να κάνουν τη μετάβαση στις πλούσιες, βιώσιμες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του σήμερα”, γράφει ο Naidoo.
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]