Όπως είναι ευνόητο για τις ανάγκες της δημιούργησε ειδικευμένα λογισμικά, τα οποία φυσικά λόγω του ψυχρού πολέμου, κρατούσε επί δεκαετίες εντελώς κλειδωμένα. Έχοντας όμως αλλάξει οι καταστάσεις και εξελιχτεί η τεχνολογία η NASA έχει αρχίσει, για το δικό της πρώτα απ’ όλα συμφέρον, να κάνει βήματα προς τον Ανοιχτό Κώδικα. Σαν επίσημη αρχή αυτού, θα χαρακτηρίζαμε την σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε 29 και 30 Μαρτίου 2011 στο Mount View (Ames Research Center) στn California (ΗΠΑ), έχοντας ως στόχο να αναπτυχθεί ένα βιομηχανικό πρότυπο ή πρωτόκολλο για να ανοίξει την προμήθεια προγραμμάτων που έχει αναπτύξει η NASA. To θέμα απασχόλησε τ’ Αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης με ποικίλες γνώμες και αντιδράσεις. Και λογικό όταν ένα τέτοιο συνέδριο διοργανώνεται από ένα κορυφαίο Κυβερνητικό Οργανισμό και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα φέρει κάτι τέτοιο θ’ ανοίξει το δρόμο για άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες που επιθυμούν να μετακινηθούν στο Ανοιχτό Λογισμικό. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της NASA είναι σημαντικό για την Οργανισμό, η εξεύρεση Ανοιχτής και ασφαλούς λύσης που σαφώς θα οδηγήσει και σε έσοδα. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε πως το πρώτο μεγάλο άνοιγμα σε κώδικα ήταν αυτό του Apollo 11, το 2009.
Έφτασε λοιπόν η στιγμή που η ΝΑΣΑ αποφάσισε να ανοίξει τον κώδικα σε περισσότερα από 1000 λογισμικά της, όπως αυτά που αφορούν τα συστήματα υποστήριξης της ζωής, της αεροναυπηγικής, ακόμα και κρυογονικής και πολλά άλλα. Φυσικά τα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης και ιστοσελιδες, δίνουν καθαρά πολιτική χροιά σε αυτό, λέγοντας πως είναι έπειτα από απόφαση του παρόντος προέδρου των ΗΠΑ (Obama), ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η ψηφιοποίηση, με σκοπό να δοθεί στο κοινό.
Φυσικά κάτι τέτοιο είναι αστείο και όλες αυτές οι ενέργειες έχουν μια στρατηγική και προσεκτικό σχεδιασμό.
Όπως και να έχει όμως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και η NASA απο την 10η Απριλιου (2014) θα ανοίξει το σχετικό λογισμικό με άδειες ανοιχτού κώδικα και θα μπορεί κάποιος να το βρει στο Source Forge και στο GitHub, ενώ μέσα στο 2015, θα δημιουργηθεί και ένα ειδικό τμήμα στην ιστοσελίδα της NASA, για πιο εύκολη πρόσβαση σε όλα αυτά. Το λογισμικό αυτό, όπως λέγεται, θα καλύπτει τα τελευταία 50 χρονια ανάπτυξης της NASA σε αυτόν τον τομέα.
Σημαντική εξέλιξη για πολλούς, μα από την άλλη εγείρει και προβληματισμούς το γιατί αυτή η πράξη και πολλοί αναφέρουν πως εδώ και αρκετά χρονια η NASA αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης και των αναγκαίων πόρων που απαιτούνται για τις δραστηριότητές της.
Source: osarena.net