Και γι’ αυτό το τελευταίο, μία ομάδα ερευνητών από το MIT και την Nasa προσπαθούν, εδώ και καιρό, να αποδείξουν ότι μίας τέτοιας μορφής συνδεσιμότητα σε υψηλές ταχύτητες δεν είναι διόλου απίθανη, όπως σας είχαμε γράψει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι δύο οργανισμοί έχουν πραγματοποιήσει τις σχετικές δοκιμές, αποδεικνύοντας ότι η μεταφορά δεδομένων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ιδιαίτερα υψηλές ταχύτητες, όπως ακριβώς στη γη, και στο… διάστημα, επιτρέποντας data transmissions μεγάλου μεγέθους ακόμη και video streaming υψηλής ποιότητας, με τη βοήθεια δεσμών laser.
Για να επιτευχθεί η σχετική σύνδεση, αξιοποιούνται οι δυνατότητες τεσσάρων ξεχωριστών “τηλεσκοπίων”, τα οποία βρίσκονται σ’ έναν επίγειο “τερματικό” σταθμό στο Νέο Μεξικό, που μπορεί να στείλει το “σήμα” στη σελήνη.
Η ομάδα πέτυχε μεταφορά δεδομένων, στην απόσταση των 384.633 χιλιομέτρων μεταξύ γης και σελήνης, σε ένα rate 19.44mbps επιτυγχάνοντας επίσης να κατεβάσει δεδομένα με rate 622mbps. Η επικοινωνία σε υψηλούς ρυθμούς δεδομένων δυσκολεύει, καθώς στην πορεία μπορεί να προκαλεστεί απώλεια δεδομένων ή πτώση της σύνδεσης, λόγω των δύσκολων συνθηκών στην ατμόσφαιρα και τη μεγάλη απόσταση. Αυτός είναι και ο λόγος χρήσης τεσσάρων διαφορετικών τηλεσκοπίων για αυξημένες πιθανότητες απροβλημάτιστης σύνδεσης. Πάντως, σε κάθε περίπτωση η μεταφορά δεδομένων μέσω laser έχει καταφέρει να σπάσει κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ σχετικού transmission μέσω ραδιοκυμάτων.
Η Nasa και το MIT θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο συνέδριο CLEO στην Καλιφόρνια στις 9 Ιουνίου, αποδεικνύοντας πως ακόμη και το… διαπλανητικό Internet ίσως τελικά δε βρίσκεται και πολύ μακριά μας. Επόμενη στάση, ο Άρης;
Source: digitallife.gr