Την ώρα που το μερίδιο των λειτουργικών της Apple και της Google άγγιξε παγκοσμίως το 95,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με την εταιρεία μελετών IDC, στόχος της Microsoft είναι να δώσει τέλος στην παντοκρατορία των δύο κολοσσών.
Γι’ αυτό τον σκοπό, μέσω της νέας έκδοσης Windows Phone 8.1, από τις αρχές του καλοκαιριού θα προσφέρει αναβαθμισμένες λειτουργίες τόσο σε όσους έχουν ήδη συσκευή με το λειτουργικό της Windows Phone 8, όσο και σε εκείνους που θα αποφασίσουν να αγοράσουν. Ειδικά οι τελευταίοι, μάλιστα, μέσα σε λίγους μήνες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε αρκετά καινούργια smartphone, από όλες τις οικονομικές κατηγορίες. Επιπλέον, τα μοντέλα αυτά δεν θα προέρχονται μόνο από τη Nokia, θυγατρική πλέον της αμερικανικής εταιρείας, αλλά από 16 ακόμη κατασκευαστές.
Το λανσάρισμα των Windows Phone 8.1 θα αρχίσει σταδιακά από τις 24 Ιουνίου, ημερομηνία που ξεκινά και η επίσημη υποστήριξη της καινούργιας έκδοσης από την εταιρεία. Συμβατή με όλα τα υπάρχοντα μοντέλα με Windows Phone 8, η αναβάθμιση παρουσιάσθηκε στις αρχές Απριλίου, ενώ η καινοτομία της που προσείλκυσε τη μεγαλύτερη προσοχή είναι ο «ψηφιακός βοηθός» Cortana, ο οποίος θα καταλαβαίνει φωνητικές εντολές και θα ανταποκρίνεται σε αυτές, με βάση τις προηγούμενες προτιμήσεις του χρήστη. Παρόλο που σε πρώτη φάση το Cortana θα είναι διαθέσιμο μόνο στις ΗΠΑ και μόνο στα αγγλικά, ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Associated Press εκτιμούν πως, ακόμη κι έτσι, το «οικοσύστημα» της Microsoft κλείνει σε μεγάλο βαθμό το χάσμα που τη χωρίζει σήμερα από τις πλατφόρμες των Apple και Google.
Αν και επισήμως ο «ψηφιακός βοηθός» δεν θα καταφθάσει με την αναβάθμιση στα τηλέφωνα των χρηστών στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα τα Windows Phone 8.1 φέρνουν πολλές ακόμη αλλαγές, που τα κάνουν πιο «φιλικά» στη χρήση. Από τις πιο σημαντικές, το Κέντρο Ενεργειών, ένα μενού που θα προβάλλεται με τη σάρωση από το πάνω μέρος της οθόνης και θα περιλαμβάνει ειδοποιήσεις από εφαρμογές και κοινωνικά δίκτυα, δίνοντας επίσης τη δυνατότητα για γρήγορη πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες του τηλεφώνου.
Παράλληλα, η νέα έκδοση θα υποστηρίζει κινητά με δύο κάρτες SIM, θα δίνει περισσότερες επιλογές για παραμετροποίηση της αρχικής οθόνης και θα κάνει πιο εύκολη την αποθήκευση των εφαρμογών και των αρχείων multimedia στην κάρτα microSD για όσα μοντέλα έχουν αντίστοιχη υποδοχή. Επίσης, θα ενσωματώνει ένα βελτιωμένο πληκτρολόγιο και λειτουργίες που επεκτείνουν τη διάρκεια «ζωής» της μπαταρίας. Τέλος, θα περιλαμβάνει μια καινούργια έκδοση του Internet Explorer, καινούργιες λειτουργίες στη λήψη φωτογραφιών, και μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση δικτύων Wi-Fi.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι τα Windows Phone 8.1 θα υποστηρίζουν μεγαλύτερη γκάμα hardware – ξεκινώντας από οθόνες υψηλής ευκρίνειας και επεξεργαστές τελευταίας γενιάς, και φθάνοντας σε τσιπ με μικρή επεξεργαστική ισχύ και μικρές μνήμες RAM. Ετσι, ανοίγουν τον δρόμο τόσο για κορυφαία smartphone με υψηλές ταχύτητες και προηγμένα χαρακτηριστικά, όσο και για προσιτές συσκευές.
Αυτή η αλλαγή στρατηγικής διέψευσε τις εκτιμήσεις αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν πως μετά την εξαγορά της Nokia η εταιρεία θα κατασκεύαζε αποκλειστικά η ίδια τις επόμενες συσκευές με το λειτουργικό της. Αντίθετα, μέχρι αυτή τη στιγμή, έχει έρθει σε συμφωνία με κατασκευαστές που θα αναπτύξουν μοντέλα με τα Windows Phone 8.1 – ανάμεσά τους και «ηχηρά» ονόματα, όπως η Samsung, η LG, η Lenovo, η HTC, η ΖΤΕ και η Huawei. Μάλιστα, με βάση διαρροές στο ίντερνετ, η LG έχει ήδη στα σκαριά ένα μοντέλο με το καινούργιο λειτουργικό.
Πάντως, η πρώτη συσκευή που θα καταφθάσει στην αγορά με προεγκατεστημένα τα Windows Phone 8.1 είναι το Lumia 630 της Nokia.
Και άλλοι παίκτες
Τα Windows Phone δεν είναι η μόνη πλατφόρμα που θέλει να παίξει τον ρόλο ενός τρίτου δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος για smartphone, καθώς ανάλογες φιλοδοξίες έχουν και οι δημιουργοί των Firefox OS και Tizen. Τα δύο λειτουργικά βασίζονται στο Linux, το «ανοικτό» και ελεύθερο λογισμικό που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στους υπολογιστές, και έχουν κάνει τα πρώτα βήματά τους στην αγορά. Ετσι, το Firefox OS του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Mozilla Foundation έχει εμφανισθεί ήδη σε εμπορικά μοντέλα όπως το One Touch Fire της Alcatel, το οποίο έφερε στη χώρα μας η Cosmote. Από την άλλη πλευρά, το Tizen έκανε ντεμπούτο στα «έξυπνα» ρολόγια Gear 2 και Gear Neo της Samsung, αφού η κορεατική εταιρεία είναι από τους βασικούς υποστηρικτές του.
Το Mozilla Foundation κυκλοφόρησε στις αρχές Μαΐου μια νέα έκδοση του λειτουργικού, το Firefox OS 1.3, η οποία εγκαινιάζει την υποστήριξη συσκευών με δύο κάρτες SIM, αυξάνει την ταχύτητα στο «άνοιγμα» εφαρμογών και βελτιώνει την εστίαση της φωτογραφικής μηχανής. Παράλληλα, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα έχει ανακοινώσει ότι ετοιμάζει ήδη το Firefox OS 2.0, μια ακόμη σημαντικότερη βελτίωση της πλατφόρμας, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του καλοκαιριού.
Οσον αφορά το Tizen, η Samsung δεν έχει προς το παρόν αποκαλύψει τα σχέδιά της, ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, η κορεατική εταιρεία ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το πρώτο συμβατό «έξυπνο» κινητό τον Ιούνιο στη Ρωσία και την Ινδία.
Source: Καθημερινή