"Δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν. Οι χώρες κατασκοπεύουν η μία την άλλη", δήλωσε η Ολμπράιτ σε ομιλία της στο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο, ένα ινστιτούτο μελετών στην Ουάσινγκτον.
Η Ολμπράιτ ήταν πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ από το 1993 μέχρι το 1997, όταν ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αποφάσισε να την διορίσει επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Στην ομιλία της, διαβεβαίωσε ότι εκείνη την εποχή ήταν στόχος παρακολουθήσεων. "Θυμάμαι πολύ καλά πως όταν ήμουν στα Ηνωμένα Έθνη ήρθε να με δει ο Γάλλος πρεσβευτής και με ρώτησε: Γιατί είπατε αυτό το πράγμα σε εκείνο το πρόσωπο, όσον αφορά τον λόγο για τον οποίο θέλετε γυναίκες στην κυβέρνηση;" αφηγήθηκε, προσθέτοντας ότι οι Γάλλοι "είχαν υποκλέψει μία από τις συνομιλίες μου".
Η Ολμπράιτ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για το πότε ακριβώς συνέβη αυτό, ούτε για το θέμα που είχε συζητήσει στο τηλέφωνο".
Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βραζιλία και άλλες χώρες-σύμμαχοι των ΗΠΑ αντέδρασαν έντονα μετά τις αποκαλύψεις που έκανε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις ξένων πολιτών. Η καγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε εξηγήσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όταν αποκαλύφθηκε ότι το κινητό τηλέφωνό της "ενδέχεται να παρακολουθείτο από τις αμερικανικές υπηρεσίες" ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διαμαρτυρήθηκε για τις υποκλοπές εκατομμυρίων τηλεφωνικών κλήσεων στη Γαλλία.
Η Ολμπράιτ υποστήριξε ότι οι διαρροές του Σνόουντεν έβλαψαν πολύ τις ΗΠΑ. "Ένα μεγάλο μέρος της εξωτερικής πολιτικής βασίζεται σε κουτσομπολιά και το να ξέρεις τι είπε κάποιος για κάποιον άλλο είναι χρήσιμο μακροπρόθεσμα, ώστε να καθορίσεις ποια στάση θα κρατήσεις απέναντι στη μία ή την άλλη χώρα. Είναι λάθος να εγκωμιάζουμε τον Σνόουντεν. Αυτό που έκανε μας προκάλεσε μεγάλη ζημιά", κατέληξε.
Source: NewsIT