Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους φόβους ότι επιβάλει περιορισμούς στο Διαδίκτυο για να αποτρέψει τις επικρίσεις και τις διαμαρτυρίες, ο Πούτιν είπε σε ένα συνέδριο για διαδικτυακές εταιρείες: «Συζητήσαμε πολύ την επιβολή αυτών των περιορισμών για την παιδεραστία, την προώθηση των ναρκωτικών, την τρομοκρατία ή την αυτοκτονία».
«Όμως ακούστε, είμαστε όλοι ενήλικες, ας σταματήσουμε. Ας αφήσουμε ήσυχα τα παιδιά μας», είπε ο ρώσος πρόεδρος. «Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, ότι με αυτή την αφορμή (…) δεν θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί στις πολιτικές ελευθερίες και την ελεύθερη αγορά».
Η Ρωσία έχει υιοθετήσει νομοθεσία βάσει της οποίας απαγορεύονται οι ιστότοποι που περιέχουν παιδική πορνογραφία, εξτρεμιστικό υλικό, υλικό που αναφέρεται στη χρήση ναρκωτικών, ή που υποκινεί στην αυτοκτονία, με στόχο την προστασία των παιδιών. Όμως κάποιοι επικριτές της ρωσικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι ο νόμος αυτός άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή γενικότερων περιορισμών στο Διαδίκτυο.
Εξάλλου ο ρώσος πρόεδρος υπέγραψε τον προηγούμενο μήνα ένα νόμο ο οποίος προβλέπει ότι οι ιστότοποι που έχουν περισσότερους από 3.000 επισκέπτες ημερησίως θα πρέπει να καταγράφονται σε μια αρχή εποπτείας των τηλεπικοινωνιών.
Το Κρεμλίνο διαψεύδει τις κατηγορίες περί λογοκρισίας ή άσκησης πίεσης στα μέσα ενημέρωσης και τους χρήστες του Διαδικτύου, λέγοντας ότι οι Ρώσοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους και να προχωρούν σε διαμαρτυρίες.
Ο Πούτιν επεσήμανε εξάλλου ότι είναι αναπόφευκτή η επιβολή κάποιων ρυθμιστικών διατάξεων.
«Είναι ένα τεράστιο μέρος της αγοράς και δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν ρυθμιστικές διατάξεις (…) κάθε ημέρα το ένα τρίτο του πληθυσμού μας χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και φυσικά θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις», υπογράμμισε ο ρώσος πρόεδρος.
Όμως πρόσθεσε: «Το Διαδίκτυο έχει γίνει στη χώρα μας μια πολύ επικερδής επιχείρηση. Θα σας θυμίσω ότι αποτελεί το 8,5% του ΑΕΠ (της Ρωσίας). Και το ποσοστό της αγοράς που εμπλέκεται στις διαδικτυακές επιχειρήσεις έχει αξία μεγαλύτερη των 5 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών.
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]