Αυτό γνωστοποίησε ο πρόεδρος του φορέα, Θεόφιλος Μυλωνάς, μιλώντας με την ευκαιρία του «Technology Forum», που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Στο προτεινόμενο τεχνολογικό cluster («συστάδα»), που θα έχει ισχυρά συνεργατική δομή, θα επιδιωχθεί να συμμετάσχουν -σύμφωνα με τον κ.Μυλωνά- επιχειρήσεις πληροφορικής, μεγάλες εταιρείες («εμβέλειας» Microsoft ή Google) σε ρόλο συμβούλων, καθώς και πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα από το τεχνολογικό και ερευνητικό οικοσύστημα τής Θεσσαλονίκης.
Η πρόταση έχει ήδη κοινοποιηθεί στον γενικό γραμματέα ‘Ερευνας και Τεχνολογίας, Χρήστο Βασιλάκο, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου -μεταξύ άλλων- να παρακολουθήσει τις εργασίες του φόρουμ και να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου.
«Οι μεγάλες εταιρείες της Ελλάδας θεωρούνται μικρές στην Ευρώπη και στις ιδιαίτερες εποχές που ζούμε χρειάζεται ενεργητικότητα των επιχειρήσεων, των φορέων Έρευνας και
Ανάπτυξης (Ε&Α) και πολλών θεσμικών παραγόντων, προκειμένου να έχουμε γρήγορα μια ουσιαστική κρίσιμη μάζα υπηρεσιών πληροφορικής στο νέφος», σημείωσε ο κ.Μυλωνάς.
Πρόσθεσε ότι εντός του προτεινόμενου cluster θα γίνεται μεταφορά τεχνογνωσίας και ανάπτυξη δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού, ενώ «θα επιτυγχάνεται καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια αναδιοργάνωσης και ανασύστασης επιχειρήσεων σε σχηματισμούς και σύνδεση με φορείς Ε&Α σε μια βιώσιμη μακρόχρονη σχέση, ενώ θα υπάρχει συμβουλευτική υποστήριξη».
Αναφερόμενος στο φόρουμ καθεαυτό, σημείωσε ότι στόχος του ΣΕΠΒΕ είναι η θεσμοθέτησή του, ώστε να φέρνει κοντά επιχειρηματίες και ερευνητές, ενημερώνοντας τους πρώτους για τα έργα που “τρέχουν” οι δεύτεροι, με τελικό στόχο την εξέλιξη της έρευνας σε καινοτόμο εμπορικό προϊόν.
Μόνο το 20% του χρόνου τους αφιερώνουν στη συνεργασία με επιχειρήσεις οι πανεπιστημιακοί καθηγητές της Ευρώπης
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Κετικίδης, από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), σημείωσε ότι βάσει έρευνας του Κέντρου Ερευνών «Science-to-Marketing» τού Munster University (Γερμανία) σε δείγμα 6280 καθηγητών και εκπροσώπων διοίκησης πανεπιστημίων από 33 χώρες, η συνεργασία ΑΕΙ και επιχειρήσεων στην Ευρώπη παραμένει σε πρώιμο στάδιο.
Η έρευνα, που έγινε για λογαριασμό της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Κομισιόν, έδειξε ότι η ενασχόληση των πανεπιστημιακών καθηγητών με την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων (ΠΕΣ) είναι από χαμηλή έως ανύπαρκτη.
Κατά μέσο όρο οι καθηγητές αφιερώνουν μόλις το 20% του χρόνου τους στην ΠΕΣ. Η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια ως οντότητες, τα οποία αναλαμβάνουν δράσεις ΠΕΣ σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Σύμφωνα με τον κ.Κετικίδη, η ανάπτυξη της ΠΕΣ μπορεί να ενθαρρυνθεί -μεταξύ άλλων- μέσα από την ενίσχυση των κινήτρων, που δίδονται στους καθηγητές, ώστε να συνεργαστούν με τις επιχειρήσεις, αλλά και με την εξαρχής πρόσληψη -από τα ΑΕΙ- προσώπων που πληρούν τις προδιαγραφές ενασχόλησης με αυτή. Επίσης, μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση ή την εξάλειψη των κυριότερων περιοριστικών παραγόντων, ειδικά όσον αφορά τη διαθέσιμη χρηματοδότηση και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]