Πιο συγκεκριμένα, σε 689.003 αγγλόφωνους λογαριασμούς χρηστών, το Facebook εμφάνισε αισιόδοξα και απαισιόδοξα μηνύματα στο news feed τους, ώστε να δει εάν αυτά θα επηρεάσουν τη ψυχολογία τους.
Τα αποτελέσματα του ψυχολογικού τεστ υπέδειξαν ότι όσοι δέχονταν θετικά μηνύματα στη συνέχεια προχωρούσαν σε δικές τους κοινοποιήσεις και μηνύματα που κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση ενώ όσοι εκτέθηκαν σε αρνητικές ειδήσεις, σχόλια και μηνύματα υιοθέτησαν την ίδια συμπεριφορά.
Με αυτό τον τρόπο, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι χρήστες του κοινωνικού δικτύου επηρεάζονται αισθητά από τις δημοσιεύσεις που εμφανίζονται στο timeline τους.
Ωστόσο αυτό το ψυχολογικό πείραμα, είχε και τις αναμενόμενες έντονες αντιδράσεις, κυρίως από δικηγόρους, ψηφιακούς ακτιβιστές, πολιτικούς, αλλά και χρήστες.
Καταρχήν, οι ιθύνοντες του Facebook δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν αντιβαίνει τους κανόνες που όλα τα μέλη έχουν αποδεχτεί, παρόλο που συμμετείχαν σε ένα ψυχολογικό τεστ χωρίς να το γνωρίζουν.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της καμπάνιας, Adam D. I. Kramer, το Facebook προχώρησε σε αυτό το τεστ επειδή νοιάζεται για τα μέλη του και το συναισθηματικό αντίκτυπο που έχει η υπηρεσία σε αυτά.
Επίσης, ο υπεύθυνος της καμπάνιας θεώρησε σημαντικό να διερευνηθεί η κοινή ανησυχία ότι βλέποντας τους φίλους μας να κοινοποιούν θετικό περιεχόμενο οδηγεί τους υπόλοιπους στο να αισθάνονται αρνητικά ή παραγκωνισμένοι.
Παράλληλα, υπήρχε η ανησυχία ότι η έκθεση σε αρνητικό περιεχόμενο μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να αποφεύγουν να επισκέπτονται το Facebook.
Ενδεικτικές για τη δύναμη του κοινωνικού μέσου είναι η δηλώσεις του Clay Johnson (ο οποίος είναι υπεύθυνος προεκλογικής εκστρατείας του Μπάρακ Ομπάμα) στον Guardian "To πείραμα είναι τρομακτικό. Θα μπορούσε το Facebook να επηρεάσει την ψυχολογία σε μια εκλογική αναμέτρηση εμφανίζοντας viral περιεχόμενο σε προεκλογική περίοδο.
Θα μπορούσε η CIA να υποκινήσει επανάσταση στο Σουδάν ασκώντας πιέσεις στο Facebook ώστε να προβάλει περισσότερο περιεχόμενο που θα προκαλεί δυσφορία; Αν ναι, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε αν αυτό είναι νόμιμο."
Source: e-pcmag.gr