Η υποφαινόμενη ήταν στην άλλη πλευρά. Όχι εκείνη των ανθρώπων που βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, αλλά εκείνη την πλευρά των ανθρώπων που γνωρίζουν ότι, ένας δεινόσαυρος όπως έχει γίνει δυστυχώς η Microsoft, το μόνο που θα μπορούσε να κάνει σε μία εταιρεία σαν τη Nokia, με ιστορία μεν αλλά μικρή διαπραγματευτική ισχύ, θα ήταν να την κατασπαράξει. Και να που έρχονται δύο «memo» να επιβεβαιώσουν τον θάνατο της Nokia:
Memo No 1 – From the boss
Στη δημόσια επιστολή του σήμερα προς τους εργαζόμενους της Microsoft, o CEO Satya Nadella ανακοινώνει την ανατριχιαστικού μεγέθους περικοπή 18000 θέσεων εργασίας. Ένα μεγάλο μέρος από αυτές, αφορά εργαζόμενους στο σχεδιασμό αλλά και την παραγωγή συσκευών της Nokia.
Όχι, μην περιμένετε να αναφερθούμε με την ίδια ζέση στην κατάργηση της περεταίρω κυκλοφορίας των Android Χ συσκευών που κυκλοφόρησε η Nokia. Για οποιονδήποτε έχει στοιχειώδη παρατηρητικότητα, ήταν αναμενόμενο να μην προχωρήσει. Οι συσκευές αυτές ήταν η τρανότερη απόδειξη για το πώς μπορεί να προκύψει κάτι εντελώς αποτυχημένο, όταν μία εταιρεία όπως η Microsoft, ασκεί βέτο σε μία ομάδα developers, και προσπαθεί να «καπελώσει» ένα λειτουργικό που είναι αποδεδειγμένα καλύτερο από το δικό της.
Memo No 2 – Kill the feature phones
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του The Verge, ένα δεύτερο memo κυκλοφορεί, αυτή τη φορά από τον υπολογιστή της Jo Harlow, υπεύθυνης των κινητών συσκευών στη Microsoft, η εταιρεία αποφάσισε να διακόψει την ανάπτυξη των feature phones της Nokia. Αυτό σημαίνει ότι οι σειρές Asha, Nokia X που είπαμε παραπάνω, αλλά και Series 40, θα σταματήσουν να παράγονται και απλά θα συντηρούνται για τους επόμενους 18 μήνες.
Σύμφωνα με το ίδιο memo, η Microsoft προγραμματίζει να «μεταφέρει» τους χρήστες όλων αυτών των συσκευών στα Windows Phone, μέσα στο ίδιο 18 μηνο, με την πρόθεση ίσως να κυκλοφορήσει πολύ οικονομικές συσκευές που θα «τρέχουν» όμως, το δικό της λειτουργικό. Ενώ η επίσημη γραμμή είναι η μεταφορά όλων των «δυνάμεων» της Microsoft στον σχεδιασμό και κατασκευή καλύτερων και περισσότερων ναυαρχίδων.
Οι προθέσεις
Είναι προφανές ότι οι προθέσεις του Satya Nadella, σύμφωνα με τις οργανωτικές αλλαγές που ανακοίνωσε, είναι να κάνει την Microsoft λιγότερο δεινόσαυρο. Ο ίδιος λέει πως θέλει να δει την εταιρεία να ελίσσεται πιο γρήγορα και να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Αυτό θα το καταφέρει με την μείωση του αριθμού ανθρώπων που καλούνται να «μανατζάρουν» τα πολυάριθμα τμήματα της εταιρείας. Όπως και επίσης θα προσπαθήσει να δημιουργηθεί περισσότερη επικοινωνία και εμπιστοσύνη ανάμεσα στα τμήματα και επιτέλους, η Microsoft, να λειτουργεί ως μία ενοποιημένη εταιρεία που παρουσιάζει την ίδια ποιότητα υπηρεσιών σε όλους τους τομείς της.
Εντάξει Satya. To καταλάβαμε. Όμως...
Το αποτέλεσμα
Ανεξάρτητα αν ο Satya Nadella καταφέρει αυτό που προσπάθησε και ο Steve Ballmer λίγους μήνες πριν την συνταξιοδότησή του, τις ουσιαστικές οργανωτικές αλλαγές στην λειτουργία της Microsoft, για εμάς το αποτέλεσμα είναι ένα και αφορά κυρίως τη Nokia. Η Nokia πέθανε και επίσημα. Ακόμα κι αν δούμε αρκετές ακόμα «high-end» Lumia συσκευές, αυτές δεν πρόκειται να γίνουν iPhone. Τους λείπει η ευελιξία και οι εφαρμογές (ακόμα). Και αν η Nokia «κρατούσε» ακόμα, αυτό οφείλονταν στα «δικά της» feature phones. Η σειρά Asha, έφερε την ιδέα του smartphone πολύ πιο κοντά σε ανθρώπους που ζουν σε χώρες που θεωρούνται αναδυόμενες αγορές. Και τα κατάφερε, κάποιες φορές καλύτερα και από το Android. Γιατί τα Asha ήταν καλά τηλέφωνα και αρκετά οικονομικά.
Η Nokia έχει πουλήσει περισσότερες από 1,5 δισεκατομμύριο συσκευές με λειτουργικό Series 40. Μπορεί μόνο η Asha σειρά να φέρνει σε κάτι κοντά σε smartphone, αλλά και οι υπόλοιπες συσκευές, σε αναδυόμενες χώρες, έφεραν την κινητή και ιντερνετική επικοινωνία πιο κοντά σε πληθυσμούς που δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα, τόσο για οικονομικούς λόγους, όσο και για λόγους υποδομών. Η Microsoft πιστεύει πως οι άνθρωποι αυτοί, σε χώρες όπως στην κεντρική ή δυτική Αφρική, ένα μεγάλο μέρος της Ασίας, ή τη Νότια Αμερική, θα γίνουν ξαφνικά «Windows Phone». Με τις ελλειμματικές υποδομές στην κινητή και τις ασθενικές προοπτικές να αυξήσουν το εισόδημά τους, οι άνθρωποι στις χώρες αυτές, θα αγοράζουν πακέτα δεδομένων;
Το συμπέρασμα
Μπορεί η Microsoft να είχε χρήματα για να αγοράσει την ασθμαίνουσα Nokia, την τεχνογνωσία και τις πατέντες της, αλλά αποδείχτηκε περίτρανα πως η εξαγορά αυτή δεν έχει καμία σχέση με όσα «διαφήμιζε» ο πολύ λίγος Elop, την εποχή της ανακοίνωσης. Η Nokia δεν κέρδισε τίποτα από αυτή τη συμφωνία. Η τεχνολογία και η πρόοδος των συσκευών δεν κέρδισε τίποτα από αυτή τη συμφωνία. Ο πραγματικά παγκόσμιος χαρακτήρας της Nokia που είχε συσκευές για όλους, κυριολεκτικά για όλους, καταβαραθρώθηκε από την επιλεκτική οπτική της Microsoft που πιστεύει πως ο κόσμος θα πρέπει να προσαρμοστεί σε εκείνη και όχι εκείνη στον κόσμο.
Μπορεί να πιστεύουμε πως ο Satya Nadella είναι πραγματικά εκείνος ο άνθρωπος ανάμεσα στους υποψήφιους -τότε- CEO, θα είναι ο άνθρωπος που μπορεί να κινήσει το βουνό που λέγεται Microsoft. Το βουνό αυτό όμως, έχει χάσει από την αρχή το παιχνίδι των κινητών συσκευών και, στην ήττα του αυτή, συμπαρέσυρε έναν από τους ιστορικότερους κατασκευαστές. Τη Nokia. Μία εταιρεία που θα μπορούσε να ήταν σαν την Motorola. Που ήδη έχει «πουληθεί» 2 φορές, αλλά εξακολουθεί να καινοτομεί και να παράγει ενδιαφέρουσες και σύγχρονες συσκευές.
Αλλά τι να λέμε… η Microsoft δεν είναι Google. Η Microsoft είναι 30 χρόνια μεγαλύτερη από τη Google…
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]