Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακολουθώντας τις διαμαρτυρίες γονέων, είχε εκδώσει τον περασμένο Δεκέμβριο συγκεκριμένες οδηγίες που αφορούν τις αγορές που πραγματοποιούνται μέσα στις εφαρμογές, οδηγίες που επικοινωνήθηκαν στη Google την Apple και την Ευρωπαϊκή Συνοσμοσπονδία Αλληλεπιδραστικού Λογισμικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής σήμερα, η Google δεσμεύτηκε να ακολουθήσει αυτές τις προσαρμογές στο Google Play, ανταποκρινόμενη πλήρως μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014.
Τι σημαίνει αυτό; Αρχικά ότι θα σταματήσει να αποκαλεί ως «δωρεάν», όλες εκείνες τις εφαρμογές που απαιτούν αγορές κατά τη διάρκεια της χρήσης τους (in-app purchases). Παρά το γεγονός ότι το μοντέλο αυτό είναι καθ’ όλα νόμιμο, το ότι το downloading των εφαρμογών αυτών είναι δωρεάν, αλλά όχι η καθ’ ολοκληρία χρήση τους, δεν τις καθιστά δωρεάν. Αντίστοιχα, η Google δεσμεύτηκε να ενημερώσει σχετικά τους developers ώστε να προσαρμόσουν το λογισμικό τους. Επίσης η Google συμφώνησε να είναι απαραίτητη η επιβεβαίωση της συναλλαγής πριν από κάθε αγορά μέσω εφαρμογής, και να μην γίνεται αυτοματοποιημένα, εκτός αν ο χρήστης της συσκευής το έχει ορίσει διαφορετικά.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια, σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Apple δεν έχει προχωρήσει σε κάποια δέσμευση για το πότε θα αντιμετωπίσει αυτούς τους κανόνες, αν και έχει υποσχεθεί ότι θα το κάνει.
Σε απάντηση αυτού, η Apple προχώρησε σε δήλωση στο Engadget που, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο γονικός έλεγχος στα λειτουργικά της είναι ούτως ή άλλως πολύ περισσότερο ενισχυμένος από αυτά άλλων εταιρειών, αναφέρεται στο Kids Section του App Store και πως η ίδια έχει θεσμοθετήσει διαδικασίες που επισημαίνουν με σαφήνεια ποια εφαρμογή περιλαμβάνει In-app purchases. Πάραυτα, η Apple λέει πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των πελατών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει πως μετά την παρέμβασή της, είναι στο χέρι του κάθε κράτους μέλους για το πώς θα «τιμωρήσει» developers που δεν λαμβάνουν υπ’ οψιν τους αυτές τις οδηγίες.
Τι πιστεύετε; Όλες εκείνες οι εφαρμογές που σας «ζητούν» να πληρώσετε, όχι την απόκτησή τους, αλλά την χρήση τους, μπορούν να αποκαλούνται «δωρεάν»;
Source: digitallife.gr