Με διαγωνισμό δημιουργίας νέων και χρήσιμων εφαρμογών για smartphones, εστιασμένων στο χώρο της γεωργίας και των τροφίμων, ξεκίνησε το διεθνές ερευνητικό θερινό σχολείο, που οργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Εργαστήριο Λογισμικού & Μηχανικής Γνώσης του Ινστιτούτου Πληροφορικής & Επικοινωνιών, στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Στο Hackathon, που βασίστηκε στα δεδομένων και το περιεχόμενο του Semagrow Project και είχε ως χορηγό την εταιρία Agroknow, έλαβαν μέρος και οι 34 φοιτητές του θερινού σχολείου συγκροτώντας επτά ομάδες. Κάθε μιά δημιούργησε μέσα σε λίγες ώρες τη δική της εφαρμογή.
Στόχος όλων ήταν να καταλήξουν σε μια πρόταση που θα βοηθούσε είτε τους ερευνητές του αγροτικού τομέα να εντοπίσουν τις πηγές που χρειάζονται, είτε τους υπευθύνους εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε θέματα ασφαλείας τροφίμων να ετοιμάσουν τις καμπάνιες τους.
Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα των Φρανζίσκας Κέρστεν, Ευφροσύνης Μαυρουδή και Νικόλαου Ζούλη, η οποία παρουσίασε την εφαρμογή Farm Learning –μια πρόταση για τη δημιουργία δικτύου γνώσης, με στόχο τη διάσωση της παλιάς χρήσιμης εμπειρίας και τον εντοπισμό, από πλευράς ερευνητών περί τα αγροτικά, νέων πηγών πληροφόρησης.
Την κριτική επιτροπή αποτέλεσαν ο ένθερμος υποστηρικτής του χώρου των start-ups, Ολλανδός πρέσβης στην Ελλάδα Jan Versteeg, ο ιδρυτής του Farmers Republic Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο ερευνητής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος Αντώνης Κουκουρίκος και ο διευθύνων σύμβουλος του Agroknow, Γιάννης Στοΐτσης. Το χρηματικό έπαθλο για τους νικητές ήταν 500 ευρώ.
Το θερινό σχολείο θα συνεχίσει ως τις 30 Ιουλίου τις εργασίες του, στη διάρκεια των οποίων οι μαθητές θα παρακολουθήσουν διαλέξεις από Ελληνες και ξένους καθηγητές και θα υλοποιήσουν συνολικά 13 projects, όλα στην αιχμή της τεχνολογίας, τα οποία θα θέσουν σε διαγωνιστική διαδικασία την τελευταία ημέρα, για την ανάδειξη του καλύτερου.
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]