Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Επιτυχημένη η εκτόξευση του ελληνικού δορυφόρου Λ-SAT

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Morgoth

Morgoth
Administrator
Administrator
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκτόξευση του Λ-sat, του πρώτου δορυφόρου που κατασκεύασε μια αμιγώς ελληνική επιστημονική ομάδα, η Lambda Team, με έδρα της το Silicon Valley και επικεφαλής τον Δρ. Περικλή Παπαδόπουλο, καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.

Την Κυριακή 13 Ιουλίου και ώρα 19:52 εκτοξεύθηκε από τον σταθμό εδάφους εκτόξευσης Wallops AFB στην Washingtonο πρώτος Ελληνικός Μικροδορυφόρος Lambdasat ο οποίος επί του παρόντος κατευθύνεται προς το διεθνή διαστημικό σταθμό (International Space Station) όπου θα φτάσει μετά από περίπου τρεις ημέρες. Ο δορυφόρος θα παραμείνει αποθηκευμένος στον διεθνή διαστημικό σταθμό για κάποιο χρονικό διάστημα και ακολούθως θα εκτοξευθεί για να τεθεί σε τροχιά για περίπου 9 έως 11 μήνες.

Ο δορυφόρος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την ομάδα του Έλληνα Καθηγητή Αεροδιαστημικής στην ΝΑΣΑ Περικλή Παπαδόπουλου. Στην ομάδα αυτή εντάχθηκε από την αρχή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τον Καθηγητή Νικήτα Νικητάκο από το τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών και τον υποψήφιο Διδάκτορα Γεώργιο Μαντζούρη.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρείχε την τεχνογνωσία για τα θέματα θαλάσσιας ασφάλειας μέσω διαστήματος space maritime security –
Κώδικας:
http://lambdasat.com/?page_id=59

 και την χρησιμοποίηση του δορυφόρου για την καταπολέμηση της πειρατείας / τρομοκρατίας καθώς και άλλων παράνομων ενεργειών. Οδηγώντας την αποστολή του δορυφόρου (mission objective) να κινηθεί και προς την θαλάσσια ασφάλεια ουσιαστικά δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να επικοινωνούμε με τα πλοία και να ανταλλάσσουμε στοιχεία πολύτιμα τόσο για την βοήθεια των Ελλήνων ναυτιλλομένων όσο και για την επαύξηση της ασφάλειάς τους από παράνομες ενέργειες που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους. Παράλληλα με την εγκατάσταση στον δορυφόρο και του συστήματος AIS (Automatic Identification System) το οποίο φέρουν υποχρεωτικά και τα εμπορικά πλοία άνω των 300 τόννων ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα για έλεγχο της κίνησης των εμπορικών σε αποστάσεις μεγαλύτερες από τα 40 νμ που μέχρι σήμερα είναι εφικτό μέσω των επίγειων σημάτων.

Επιπρόσθετα και με την αμέριστη συμπαράσταση της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (ΕΕΡ – RAAG) και συγκεκριμένα του προέδρου κου Μανώλη Δαρκαδάκη και του Αντιπροέδρου κου Γιάννη Τράϊκου, δημιουργήθηκε και ο σταθμός εδάφους ο οποίος θα δίνει την δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας με τον δορυφόρο είτε λαμβάνοντας τα σήματα του AIS, είτε στέλνοντας μηνύματα από τον σταθμό εδάφους προς τον Λ-satο οποίος θα τα επανεκπέμπει από το διάστημα προς τα πλοία. Μετά την εκτόξευση του δορυφόρου και την τοποθέτηση σε τροχιά ο σταθμός εδάφους θα είναι πλήρως λειτουργικός (ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία με δοκιμαστικούς δορυφόρους ευκαιρίας σε τροχιά) κάθε φορά που ο δορυφόρος θα εισέρχεται στην εμβέλειά του και θα αναδιαβιβάζει data μετρώντας / αναλύοντας και καταγράφοντας τις επαφές με σκοπό την εξαγωγή επιστημονικών / επιχειρησιακών συμπερασμάτων για την ναυτιλία και την θαλάσσια ασφάλεια για τους επόμενους 9 μήνες.

Το όλο εγχείρημα έχει μέχρι στιγμής διαρκέσει δύο χρόνια ενώ τα επόμενα βήματα αφορούν στην κατασκευή νέων μικροδορυφόρων με την χρήση καμερών, καθώς και την δημιουργία ενός διαστημικού προγράμματος στην Ελλάδα που δεν έχει εισέτι υλοποιηθεί.

Επίσημο siteΛ-Sat:
Κώδικας:
www.lambdasat.com

Site Καταγραφής Στοιχείων Δορυφόρου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου:
Κώδικας:
http://www.maritimerisk.gr/lambdasat

Στοιχεία Επικοινωνίας: Καθηγητής Νικήτας Νικητάκος:
Κώδικας:
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]





                                      Απόψεις σταθμού εδάφους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου:

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Αυτόματη Ιχνηλάτηση (auto tracking) δορυφόρου από τον σταθμό εδάφους του Πανεπιστημίου Αιγαίου:

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Επιτυχημένη εκτόξευση του δορυφόρου:



Nation: Greece
Type / Application: Technology
Operator: Lambda Team
Contractors: Lambda Team
Equipment:
Configuration: CubeSat (1U)
Propulsion: None
Power: deployable solar arrays, batteries
Lifetime: 12-13 months
Mass: 1 kg
Average speed 7.66 kilometres per second (27,600 km/h; 17,100 mph)
Satellite COSPAR Date LS Launch Vehicle Remarks
Lambdasat ? 13.07.2014 WI LC-0A Antares-120 with Cygnus CRS-2, Flock-1b 1,… 28, TechEdSat 4, MicroMAS,GEARSSAAT

Source: secnews.gr

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: