"Ναι, θα επιστρέψουμε στην Συρία. Το χρονοδιάγραμμά μας δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ως εκ τούτου δεν μπορώ να πω πότε, αλλά θα είναι σύντομα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής των επιθεωρητών, ο Σουηδός Όκε Σέλστρεμ.
Η ομάδα του, η οποία μετέβη στην χώρα τον Αύγουστο, συμπεραίνει σε έκθεσή της με ημερομηνία 16η Σεπτεμβρίου ότι έγινε χρήση χημικών όπλων σε μεγάλη κλίμακα στην συριακή σύγκρουση.
Η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ βρήκε "κατάφωρες και πειστικές αποδείξεις" ότι το αέριο σαρίν σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους σε επίθεση στην ανατολική Γούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού, στις 21 Αυγούστου.
"Η έκθεση η οποία παρουσιάστηκε δεν είναι η συνολική", εξήγησε ο Σέλστρεμ.
"Υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες κατά των δύο πλευρών που έχουν διατυπωθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, οι οποίες αφορούν χρονικά τον Μάιο", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, "13 ή 14 κατηγορίες" κρίθηκαν άξιες για την διεξαγωγή έρευνας.
Ο Σέλστρεμ διευκρίνισε ότι οι επιθεωρητές δεν ενδιαφέρονταν για το ποιοι ήταν οι δράστες της επίθεσης της 21ης Αυγούστου. "Αυτή δεν είναι δική μας αποστολή", υπογράμμισε.
Το πρόγραμμα της αποστολής θα διευκρινιστεί "σε μια εβδομάδα", σύμφωνα με τον Σέλστρεμ και μια έκθεση που θα καλύπτει το σύνολο των κατηγοριών μπορεί να παρουσιαστεί "ενδεχομένως ως τα τέλη του Οκτωβρίου".
Την ίδια ώρα Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν αργά χθες ότι ετοιμάζονται να αποστείλουν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους μιας συριακής περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο κουρδικών πολιτοφυλακών και βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία.
"Ελήφθησαν οι εγκρίσεις για την πρωτοβουλία του κυβερνήτη της επαρχίας Σανλιούρφα, Τζελαλετίν Γκιουβέντς, (...) να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια, μέσω και υπό τον συντονισμό του Ερυθρού Σταυρού, στους Σύρους πολίτες της περιοχής Άιν αλ Άραμπ", αναφέρουν οι αρχές της Σανλιούρφα, στην νοτιοανατολική Τουρκία, σε ανακοίνωσή τους.
Το σχέδιο εξασφάλισε την υποστήριξη του τουρκικού υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την έγκριση του υπουργείου Εσωτερικών, προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή, όπου διευκρινίζεται ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφερθεί στην Συρία από την μεθοριακή τουρκική πόλη Μιρσιτπινάρ, στην νοτιοανατολική Τουρκία.
Η περιοχή Άιν αλ Άραμπ (Κομπάνι στα κουρδικά), στην βόρεια Συρία, αποτελεί έναν κουρδικό θύλακα ο οποίος τελεί σήμερα υπό τον έλεγχο του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και των πολιτοφυλακών του στο βόρειο τμήμα της Συρίας.
Το σχέδιο αυτό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας ανακοινώνεται την ώρα που σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται εδώ και εβδομάδες ανάμεσα σε κουρδικές πολιτοφυλακές και μαχητές τζιχαντιστικών οργανώσεων στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας.
Source: NewsIT