Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Exo Watt Νέα τζετ σκι και ρομποτικά μηχανήματα αλλάζουν τη ζωή μας

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Morgoth

Morgoth
Administrator
Administrator
Exo Watt Νέα τζετ σκι και ρομποτικά μηχανήματα αλλάζουν τη ζωή μας Eco-friendly-alternative-to-jet-ski

Ο Γάλλος κατασκευαστής Φιλίπ Φρετέλ δημιούργησε ένα ηλεκτρικό σκάφος, που μοιάζει με τζετ σκι και ονομάζεται Exo Watt. Αποτελεί μια λιγότερο θορυβώδη και οικολογική έκδοση των μεγάλων, φασαριόζικων τζετ σκι, που συχνά βλέπουμε γύρω μας, όταν κολυμπάμε.

Το σκάφος είναι εντελώς ηλεκτροκινούμενο και τροφοδοτείται από μπαταρίες. Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του; Δεν χρειάζεται άδεια να το οδηγήσεις. Είναι εύκολο να το μετακινήσεις. Χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση και αποτελείται από ανακυκλώσιμα υλικά.

«Για μερικά χρόνια, ήμουν ιδιοκτήτης ενός θαλάσσιου σπορτς κλαμπ στο Μαϊάμι της Φλόριντα και αυτό που παρατήρησα ήταν ότι τα σκάφη γίνονταν όλα και μεγαλύτερα, όλο και πιο βαριά. Κατανάλωναν μάλιστα περισσότερο καύσιμο. Η ιδέα μου ήταν να δημιουργήσω μια μηχανή που θα ήταν πιο φιλική για τον χρήστη και θα μπορούσες να την πάρεις εύκολα στο σπίτι σου. Θα χρησιμοποιούσε ηλεκτρική ενέργεια και δεν θα μόλυνε το περιβάλλον. Όχι μόνο όσον αφορά την ηχορύπανση, αλλά και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» ανέφερε ο Φιλίπ Φρετέλ.


Η ηλεκτρική μηχανή, περιλαμβάνει μια προπέλα που είναι καλυμμένη μέσα σε ένα σωλήνα, ώστε να είναι απόλυτα ασφαλής η οδήγηση σε περιοχή που υπάρχουν λουόμενοι. Η μηχανή λειτουργεί με τρεις μπαταρίες, που επιτρέπουν στο σκάφος να πιάνει τους 15 κόμβους για μια ολόκληρη ώρα. Όλο το σκαρί του Exo Watt έχει κατασκευαστεί από συνθετικά υλικά, που συναντάμε συνήθως στην αεροναυπηγική. Αυτό του επιτρέπει να είναι πανάλαφρο και ιδιαίτερα ανθεκτικό στις δύσκολες συνθήκες.

Το πρωτότυπο παρουσιάστηκε στις Κάννες, στο τέλος του 2011. Τώρα μετά από αρκετές τεχνικές προσαρμογές, και πολλές δοκιμές, το σκάφος είναι έτοιμο προς εμπορική διάθεση. Υπάρχουν δύο εκδόσεις. Η πρώτη έκδοση κοστίζει 7.000 Ευρώ, ενώ η ακριβή βερσιόν αγγίζει τα 20.000 ευρώ, καθώς το σκαρί είναι από ανθρακονήματα.

Στην άλλη μεριά τώρα του πλανήτη, στην Αυστραλία, τα ρομποτικά μηχανήματα που ασχολούνται με τις γεωργικές εργασίες γίνονται όλο και πιο έξυπνα. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ έχει αναπτύξει ένα ρομπότ, το Agbot, που κινείται ανάμεσα στις καλλιέργειες, ψεκάζοντας και ξεριζώνοντας τα μικρά ζιζάνια. Καταφέρνει να το κάνει, χωρίς να χαλάσει τα φυτά. Το Agbot είναι ελαφρύ, δεν χρειάζεται οδηγό και κινείται σε έκταση που υπερβαίνει τα 2.000 εκτάρια, χρησιμοποιώντας μικρού κόστους αισθητήρες.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε τα μεγάλα και βαριά μηχανήματα, που γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα, με μικρά, ελαφριά, πανέξυπνα ρομπότ. Εδώ μέσα έχουμε όλα τα βασικά εξαρτήματα που αφορούν το ρομπότ. Τίποτε δεν ελέγχεται εξ’ αποστάσεως, όλα είναι πάνω στη μηχανή» επισήμανε ο Ντέιβιντ Μπωλ από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.

Το όχημα καταφέρνει να κινείται και να αποφεύγει τα εμπόδια, χρησιμοποιώντας κάμερες και ένα σύστημα GPS. Το σχέδιο για το μέλλον είναι περίπου 10 ρομπότ να διαχειρίζονται μια φάρμα, κάνοντας τα πάντα, όλο το 24ωρο. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που μπορούν να χειριστούν πιο εύκολα οι αγρότες, έχει λιγότερο θόρυβο και δεν μολύνει όπως τα μεγάλα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε για να εξοντώσουμε τα παράσιτα.

«Το πραγματικό όφελος που μας προσφέρει η ρομποτική είναι η ανακάλυψη νέων τρόπων για την ανάπτυξη των καλλιεργειών, για την αύξηση της παραγωγής, για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τα λιπάσματα και πώς μπορούμε να μειώσουμε τον περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τη γεωργία» εξηγεί ο γεωργός Άντριου Μπέιτ.

Οι επιστήμονες στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ είναι πεπεισμένοι ότι την επόμενη δεκαετία, τα ρομπότ θα μπορούν να φυτεύουν, να σκοτώνουν τα ζιζάνια, να συντηρούν και να θερίζουν τις καλλιέργειες σε όλη την Αυστραλία. Το μόνο που τους έχει μείνει προς το παρόν να διορθώσουν είναι η εμφάνιση. Πάνω σ’ αυτό δουλεύουν τώρα, πριν ξεκινήσουν τις εμπορικές δοκιμές το 2015.

Source:[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: