Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Επίσημο αποθετήριο για τους Graphics Drivers στο Ubuntu

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Nemesis

avatar
Global Moderator
Global Moderator
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Το ολιγοπώλιο στον χώρο των καρτών γραφικών έχει δημιουργήσει ένα μπάχαλο και σε μια κακής ποιότητας drivers, κάτι που δεν ισχύει μόνο για το Linux μα είναι γενικότερο. Η δε κατάσταση με τους Nvidia drivers είναι τραγική και κανείς σώφρων άνθρωπος με Linux δεν βάζει τέτοιες κάρτες στο σύστημά του (σίγουρα δεν είχε άδικο ο Linus όταν τους τα έχωσε). Φυσικά το θέμα είναι πολύπλοκο έχει να κάνει με πολλές καταστάσεις, μπλεγμένη είναι και η Microsoft (φυσικά), η πλήρης εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας και ο ανταγωνισμός. Αν και σε αυτό δεν είναι υπαίτιο το Linux, δυστυχώς ο νέος χρήστης που θα τύχει σε μια τέτοια περίπτωση θα θεωρήσει υπαίτιο το λειτουργικό σύστημα, ενώ συγχρόνως υπάρχουν και αυτοί οι απαράδεκτοι συντάκτες και τα fan-boys των πολυεθνικών που δεν λένε κουβέντα γι' αυτό, με αποτέλεσμα κάποιοι "αμετανόητοι" Linuxάδες να γινόμαστε γραφικοί, επαναλαμβάνοντας συνεχώς το πρόβλημα. Δεν είναι μόνο η Nvidia άλλωστε, αφού και οι υπόλοιποι κατασκευαστές κυκλοφορούν drivers για Windows και όχι για Linux, είτε τους βγάζουν πολύ αργότερα με αποτέλεσμα οι χρήστες να παλεύουν με πεπαλαιωμένους drivers.

Το θέμα αυτό απασχολεί την Canonical (Ubuntu) από καιρό και έτσι, έστω και με καθυστέρηση, πέρασε στην δημιουργία ενός αποθετηρίου που θα περιλαμβάνει τους πιο σύγχρονος drivers για τις κάρτες γραφικών για όσους θέλουν να έχουν στο μηχάνημά τους φρέσκους drivers και νομίζω πως αυτοί δεν είναι υποχρεωτικά μόνο όσοι ασχολούνται με παιχνίδια. Αυτό παράλληλα εξασφαλίζει την σταθερότητα του συστήματος εν γένει και την ίδια στιγμή παρέχει έναν τρόπο για τους άλλους ενδιαφερόμενους χρήστες να χρησιμοποιούν τα πιο πρόσφατα προγράμματα οδήγησης γραφικών.
Αν και την παρούσα στιγμή το PPA αυτό έχει μόνο τους drivers για Nvidia κάρτες, σύντομα θα προστεθούν και αυτοί για AMD, μόλις σταθεροποιηθεί το αποθετήριο που την παρούσα στιγμή βρίσκεται κυριολεκτικά σε δοκιμαστική φάση.

Χρήση του αποθετηρίου

Λαμβάνοντας υπόψη το πιο πάνω, πως ακόμα είναι σε δοκιμαστική φάση, αν θέλετε να το εγκαταστήσετε, ο πιο σύντομος τρόπος είναι μέσω του τερματικού/κονσόλας σας, δίνοντας μια-μια τις ακόλουθες εντολές και τον κωδικό σας μόλις ζητηθεί:
Κώδικας:

sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa
sudo apt-get update

Στην συνέχεια θα ανοίξετε το Κέντρο Λογισμικού και θα επιλέξετε τον αντίστοιχο τελευταίο driver για το σύστημά σας.
Φυσικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε κάθε παράγωγη διανομή.

>>> H επίσημη σελίδα των Proprietary GPU Drivers στο Launchpad:
Κώδικας:

https://launchpad.net/~graphics-drivers/+archive/ubuntu/ppa

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Nemesis
Linux-Team Global Moderator
Όχι υποστήριξη μέσω Προσωπικών Μηνυμάτων
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: