Μη βιαστείτε, φυσικά, να πιστέψετε πως σε λίγα χρόνια θα ανεβαίνετε, έτσι απλά, σε ένα ασανσέρ και θα πατάτε το... "space" button, ώστε να μεταφερθείτε εκτός γης. Οι πιο "αισιόδοξες" προβλέψεις της Obayashi σημειώνουν ότι η κατασκευή ενός τέτοιου ανελκυστήρα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή περί το 2050.
Το εντυπωσιακό αυτό ασανσέρ, που θα μπορούσε να "απογειώσει" τα... ταξίδια στο διάστημα, αλλά και να αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους από τους επιστήμονες, θα μπορεί, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, να διανύει απόσταση ούτε λίγο ούτε πολύ 96.000 χιλιομέτρων, στέλνοντάς κυριολεκτικά τους επιβάτες του αλλά και φορτία εκτός της γης.
Έχει υπολογιστεί πως θα χρειάζεται επτά ημέρες για να πραγματοποιήσει το "one-way" ταξίδι του και, στη συνέχεια, μέσω ρομποτικών οχημάτων θα μπορεί να μεταφέρει έως 30 επιβάτες ή φορτία σε ένα διαστημικό σταθμό που θα "χτιστεί" ειδικά για την περίσταση. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος ενός τέτοιου "ταξιδιού" θα είναι φυσικά ελάχιστο σε σχέση με το κόστος μεταφοράς ενός φορτίου στο διάστημα με τη βοήθεια ενός πυραύλου, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.
Προς το παρόν, η Obayashi δεν μπορεί να ξεκινήσει την κατασκευή του "διαστημικού" ανελκυστήρα, καθώς τα "υλικά" που έχει υπολογιστεί ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν δεν είναι ακόμη... διαθέσιμα. Γύρω στο 2030, ωστόσο, υπολογίζεται πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, με τη βοήθεια των εξελίξεων στο χώρο της νανοτεχνολογίας. Και συγκεκριμένα, με τη χρήση ειδικών νανοσωλήνων άνθρακα που θα μπορούσαν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν σε μία κατασκευή τόσων χιλιομέτρων και να έχουν την αντοχή που απαιτείται για να λειτουργεί απροβλημάτιστα.
Ήδη, πανεπιστήμια σε όλη την Ιαπωνία εργάζονται "πυρετωδώς" πάνω σε προβλήματα και λύσεις του concept της Obayashi και, όσο περνούν τα χρόνια, φαίνεται πως θα πλησιάζουμε στην υλοποίησή του. Επόμενος τουριστικός προορισμός λοιπόν το διάστημα, αρκεί να περιμένουμε να έρθει το... 2050.
Source: digitallife.gr