Η ιδέα ενός διαστημικού ανελκυστήρα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται. Η ίδια η NASA έχει εκφράσει τις προθέσεις της και βρίσκεται σε αναζήτηση των κατάλληλων εργαλείων για να προχωρήσει το project. Ωστόσο, οι ιδιώτες επιχειρούν να την ξεπεράσουν. Πριν από έναν χρόνο η ιαπωνική Obayashi ανακοίνωσε ότι θέλει φτιάξει ανελκυστήρα διαστήματος μέχρι το 2050.
Ωστόσο, και οι Καναδοί θα επιχειρήσουν να μουν στο «παιχνίδι» με το δικό τους διαστημικό ασανσέρ. Η Thoth Technology κατοχύρωσε μια πατέντα για την δημιουργία ενός διαστημικό ασανσέρ που έχει στόχο να κάνει πιο εύκολα και πιο οικονομικά τα διαστημικά ταξίδια.
Σε αντίθεση με τα σχέδια της Obayashi που θέλει να φτάσει μέχρι 96.000 χιλιόμετρα στο διάστημα, ο ανελκυστήρας της Thoth θα είναι 20 χιλιόμετρα. Ο πύργος αυτός θα βρίσκεται στα όρια της στρατόσφαιρας και θα λειτουργεί ως βάση εκτόξευσης για διαστημόπλοια. Αυτό σημαίνει ότι τα σκάφη θα χρειάζονται λιγότερη προωθητική ισχύ για να μεταφερθούν στο διάστημα, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα κόστη. Μόνο η εξοικονόμηση καυσίμων προβλέπεται να αγγίζει το 30%.
Ο «πύργος» που ονομάζεται ThothX Tower θα αποτελείται από φουσκωτά τμήματα, τα οποία θα συναρμολογηθούν μεταξύ τους. Κατά μήκος θα υπάρχει μια σειρά από περιστρεφόμενα πτερύγια, με περίπλοκη διάταξη ώστε να εξασφαλίζουν πως ο ανελκυστήρας θα αντέχει στα ισχυρά ρεύματα αέρα. Από την άλλη μεριά, οι κάψουλες θα μπορούν να μεταφέρουν βάρος έως και 10 τόνων μέχρι την κορυφή.
Στην κορυφή θα σταθμεύουν τα διαστημικά σκάφη που θα κάνουν το υπόλοιπο μέρος του ταξιδιού, από την στρατόσφαιρα έως τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η επιστροφή των αστροναυτών από το διάστημα θα γίνεται με την αντίστροφη διαδικασία. Τα μικρά διαστημικά σκάφη θα κατεβαίνουν στην οροφή του πύργου, οι αστροναύτες θα επιβιβάζονται στο ασανσέρ και θα κατεβαίνουν στη Γη.
Η εταιρεία θεωρεί ότι ο «πύργος» θα απλοποιήσει τις διαστημικές πτήσεις, οι οποίες θα γίνονται σχεδόν το ίδιο εύκολα με τα αεροπορικά δρομολόγια. Μία επανάσταση που θα αλλάξει τα δεδομένα όχι μόνο στον διαστημικό τουρισμό και τις επανδρωμένες αποστολές, αλλά και στην επιστημονική έρευνα και τις τηλεπικοινωνίες – με τη φθηνότερη εκτόξευση των δορυφόρων.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]