15 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2013, από κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας και των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Εργασίας.
Μειωμένη εμφανίζεται η αδήλωτη εργασία
Συγκεκριμένα, στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2013, στο πλαίσιο του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 3.931 επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας 371 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 9,44%).
Ακόμη, από την αρχή του καλοκαιριού οπότε και ξεκίνησαν οι έλεγχοι, σε σύνολο 18.974 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 583 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 3,07%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 5.967.319 ευρώ.
Στην επιβολή του μεγαλύτερου, ιστορικά, προστίμου (10.550 ευρώ) σε όσους δεν δηλώνουν και δεν ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους, το οποίο επιβάλλεται άμεσα και επιτόπια, απέδωσε τη μείωση της ανασφάλιστης εργασίας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
«Ξεκινήσαμε μέσα στο καλοκαίρι μία πρωτοφανή «εκστρατεία» με σκοπό την πάταξη του απαράδεκτου φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας» δήλωσε ο κ. Βρούτσης και τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας δεν αρκέστηκε σε ρητορείες αλλά προχώρησε σε «πράξεις και ενέργειες, καλά μελετημένες και σχεδιασμένες».
«Ξεκίνησαν σε όλη την επικράτεια από τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της ΕΥΠΕΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας σαρωτικοί, εκτεταμένοι αλλά και στοχευμένοι έλεγχοι» συνέχισε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι η πολιτική που ασκήθηκε όλο αυτό το διάστημα με τα υψηλά πρόστιμα και τους εκτενείς ελέγχους, έπιασε τόπο και δείχνει ότι είμαστε στον σωστό δρόμο.
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα του συστήματος «Εργάνη» του Σεπτεμβρίου, που παρουσίασε, όπως είπε, «το μεγαλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων -63.212 τον αριθμό- όχι μόνο για όλο το 2013 αλλά σε σχέση με τα τελευταία 10 χρόνια, αποτυπώνοντας το πολύ μεγάλο ποσοστό συμμόρφωσης των εργοδοτών».
«Παράλληλα», πρόσθεσε «τον ίδιο μήνα για πρώτη φορά μετά από τέσσερα συνεχόμενα χρόνια πτώσης, παρουσίασαν αύξηση τα έσοδα του ΙΚΑ».
Τέλος ο κ. Βρούτσης αναγνώρισε ότι «η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο και η προσπάθεια για την αντιμετώπισή του θα πρέπει να είναι συνεχής».
«Γι' αυτό και η πολιτική βούληση του υπουργείου Εργασίας θα παραμείνει αταλάντευτη και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εκτεταμένα, αδιάκοπα και με την ίδια ένταση σε ολόκληρη την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.
Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αδήλωτης εργασίας, από τους συνολικά 583 εργαζόμενους που απασχολούνταν αδήλωτοι στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι άνδρες καταλαμβάνουν ποσοστό 57,81%, ενώ οι γυναίκες 42,19%. Το μερίδιο των αδήλωτων ανδρών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των ανδρών εργαζομένων αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,34%, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο των αδήλωτων γυναικών καταλαμβάνει ποσοστό 2,77%.
Επίσης, από τους 18.974 εργαζόμενους που απασχολούνταν συνολικά στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 16.499 είναι ημεδαποί, (ποσοστό 86,95%), ενώ οι 2.475 αλλοδαποί (ποσοστό 13,05%).
Το ποσοστό των αδήλωτων ημεδαπών εργαζομένων, σε σχέση με το σύνολο των ημεδαπών εργαζομένων είναι 2,67%, ενώ το ποσοστό των αδήλωτων αλλοδαπών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων είναι 5,78%. Οι αδήλωτοι ημεδαποί εργαζόμενοι στο σύνολο των αδήλωτων εργαζομένων αντιστοιχούν σε ποσοστό 75,47%, ενώ οι αδήλωτοι αλλοδαποί εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 24,53%.
Source: ethnos