Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Εθισμός στο διαδίκτυο: Συμπτώματα, συνέπειες,αντιμετώπιση.

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Dark-Avenger

Dark-Avenger
Forum Founder
Forum Founder
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι ένας συμπεριφορικός εθισμός...
Τέτοιου είδους εξαρτήσεις δημιουργούνται όταν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ξεφεύγει από τον έλεγχο του ατόμου. Στο παρελθόν η εξάρτηση ήταν περισσότερο συνδεδεμένη με χημικές ουσίες. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει τεκμηριωθεί ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι να αναπτύξουν εθισμό στη τεχνολογία. Κατά τη διάρκεια του ενθουσιασμού, εκλύεται ντοπαμίνη. Η ενεργοποίηση που γίνεται  από μη χημική διαδικασία, έχει την ίδια επίδραση με άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες όπως το αλκοόλ και  τα ναρκωτικά.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Τα άτομα που έχουν εθιστεί αισθάνονται καλά (ανακούφιση και ευφορία) όταν περνάνε χρόνο συνδεδεμένα. Για να συνεχίσουν να αισθάνονται έτσι, χρειάζονται με την πάροδο του χρόνου να αυξήσουν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Αν για κάποιο λόγο δε γίνεται να συνδεθούν, τότε μπορεί να εμφανίσουν ευερεθιστότητα,άγχος και γενικότερα να έχουν άσχημη αίσθηση. Αποτυγχάνουν μόνα τους να ελέγξουν τον εαυτό τους και να μην ασχοληθούν,  ενώ  δυσκολεύονται να ελαττώσουν τη χρήση.

Η συμπεριφορά δεν είναι μόνο συνδεδεμένη με τις πράξεις τους αλλά και με τις σκέψεις τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των σκέψεων τους, αφορά το πότε θα συνδεθούν, πώς θα ξεκλέψουν περισσότερο χρόνο, τι ενέργειες θα κάνουν όταν θα είναι online ή πως θα βρουν τα χρήματα για να συνεχίσουν τις δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτό. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά επιφέρει συγκρούσεις τόσο με τους δικούς του ανθρώπους όσο και με τον εαυτό, όταν κατανοεί το άτομο ότι δεν μπορεί να νιώσει όμορφο χωρίς να συνδεθεί. Η προσοχή και η συγκέντρωση που του απορροφά, ο βαθμός εμπλοκής, τα χρήματα, συχνά προκαλούν δυσκολίες σε άλλες δραστηριότητες, πχ σχολείο, σπουδές, εργασία, κοινωνικοποίηση.

Έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κοινωνική φοβία, άγχος, διαταραχή ελέγχου των παρορμήσεων, προβλήματα στην αντίληψη, κατάχρηση άλλων εθιστικών ουσιών, διπολική διαταραχή και αυτοκτονικές τάσεις. Συχνά τα άτομα που είναι εθισμένα έχουν ακανόνιστο ύπνο και κοιμούνται λίγες ώρες τη νύχτα. Αμελούν την προσωπική τους υγιεινή. Μπορεί να παραλείπουν γεύματα, όμως λόγω της  καθιστικής ζωής κινδυνεύουν από παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα.  Επίσης συχνά έχουν πόνους στην πλάτη και ξηροφθαλμία..

 Διακρίνονται δύο τύποι παθολογικής χρήσης του διαδικτύου: η συγκεκριμένη παθολογική χρήση και η διευρυμένη παθολογική χρήση. Η πρώτη  αφορά εκείνους που το χρησιμοποιούν για συγκεκριμένη λειτουργία του, όπως online gaming, social media, διαδικτυακός τζόγος, έκθεση και διακίνηση  πορνογραφικού υλικού κτλ.  Ως διευρυμένη παθολογική χρήση ορίζεται αυτή που δεν έχει προκαθορισμένο στόχο.

  Ο εθισμός στο διαδίκτυο δεν πρέπει να συγχέεται με τον υψηλό βαθμό εμπλοκής στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Δηλαδή με άτομα που λόγω εργασίας ή λόγω ψυχαγωγίας ή και τα δύο περνάνε πολύ χρόνο χρησμιποιώντας το internet. Ένα άτομο που δεν είναι εθισμένο μπορεί να ασχολείται τις ίδιες ώρες, με ένα άτομο που είναι, χωρίς όμως να έχει τις αρνητικές συνέπειες ενώ δεν έχει και την τάση να προβεί στη συγκεκριμένη συμπεριφορά για να απαλύνει τη δυσφορία που του προκαλεί  η στέρηση της.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: