Η Ευρώπη είναι μια πολύ διαφορετική ήπειρος, αλλά φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να κάνει τα πράγματα λίγο καλύτερα για όλους τους προγραμματιστές με τη βελτίωση της τρέχουσας πολιτικής ανοικτού κώδικα. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να περιλαμβάνει μια πολύ ομαλότερη διαδικασία για τους προγραμματιστές και να απαιτεί λιγότερη γραφειοκρατία, τα οποία με τη σειρά τους θα πρέπει να οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή των προγραμματιστών σε έργα ανοικτού κώδικα.
Είναι ακόμα ασαφές το πώς τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να γίνουν πράξη και όπως συμβάινει με κάθε κυρίαρχο φορέα, θα πάρει κατά πάσα πιθανότητα πολύ χρόνο για να αποφασίσουν τι και πώς ακριβώς θα πρέπει να εφαρμόσουν.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι τελικά συνειδητοποιούν τη σημασία του ανοιχτού κώδικα και το γεγονός ότι μπορεί να προσφέρει μια ισχυρή εναλλακτική λύση για εμπορικές λύσεις, που έχουν κυριαρχήσει στην αγορά για πολλά χρόνια.
Στην ουσία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν εννοεί την αλλαγή αδειών ή κάτι τέτοιο. Η ενέργεια αυτή είναι μια πιο ανοικτή προσέγγιση από την πλευρά της κυβερνητικής πολιτικής προς άλλες λύσεις. Στην πραγματικότητα, τα έγγραφα που προτάθηκαν στην ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρονται σε ίσα δικαιώματα για το ιδιόκτητο λογισμικό και το λογισμικό ανοικτού κώδικα, όταν πρόκειται να παρθεί απόφαση για το βέλτιστο λογισμικό για κάθε συγκεκριμένο έργο.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να καταστήσει ευκολότερο για τους προγραμματιστές λογισμικού της να αποστέλουν patches και να προσθέτουν νέες λειτουργίες στα έργα ανοικτού κώδικα. Η συμβολή στις κοινότητες ανοιχτού λογισμικού θα συμπεριληφθεί στη νέα πολιτική της ΕΕ, όπως πιστεύει ο Pierre Damas, Επικεφαλής του Τομέα στη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής (DIGIT). Ο Damas και οι συνεργάτες του αποσκοπούν στην άρση των φραγμών που εμποδίζουν τη συνεισφορά κώδικα για λογισμικό ανοικτού κώδικα, ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες”.
“Η Επιτροπή επιθυμεί να αποσαφηνίσει τις νομικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και το ποιός συντάκτης ή ποιοί συντάκτες θα αναφέρονται κατά την υποβολή κώδικα στα upstream repositories. Προβλέπει ότι η ανανέωση της πολιτικής θα παρακινήσει πολλούς προγραμματιστές λογισμικού της ΕΕ και λειτουργούς για την προώθηση της χρήσης του ελεύθερου λογισμικού και του λογισμικού ανοικτού κώδικα της ΕΕ”, σημειώνεται στην ιστοσελίδα joinup.ec.europa.eu.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Ευρωπαική Επιτροπή ήδη στηρίζεται αρκετά σε open source λύσεις, όπως Apache servers, σε λειτουργικά συστήματα Linux και στο Drupal.
HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]