Κάτι οι γιορτές, κάτι το χριστουγεννιάτικο διάλειμμα από τη δουλειά, κάτι τα πάρτι και τα ρεβεγιόν και το αλκοόλ φτάνει να... γεμίζει το ποτήρι σας εξίσου συχνά με το νερό. Όταν, όμως, ακόμη και η πρωινή σας ανάσα είναι ικανή να μεθύσει άνθρωπο σε ακτίνα 2 μέτρων, σημαίνει ότι το προηγούμενο βράδυ μάλλον το παρακάνατε.
Ειδικά αν κάτι τέτοιο σας θυμίζει τις περισσότερες βραδιές της εβδομάδας και στο γραφείο το πρωί φτάνετε προτού συναντηθείτε με τη... νηφαλιότητα, τότε μάλλον χρειάζεται να ελέγξετε τον εαυτό σας και το μέτρο του, όσον αφορά το αλκοόλ.
Τα παρακάτω σημάδια θα σας βοηθήσουν να εντοπίζετε εγκαίρως την υπερβολή στην κατανάλωση αλκοόλ, έτσι ώστε να ρίξετε τους ρυθμούς προτού βγείτε εκτός εαυτού, ιδιαιτέρως την περίοδο των εορτών που το να «ξεφύγετε» θα είναι πιο εύκολο από ποτέ.
1.Βρίσκεστε σε... διαφορετική παρέα από τους φίλους σας
Ξεκινήσατε από το σπίτι με τον Γιώργο, τον Τάσο και την Τούλα και τώρα βρίσκεστε να τσουγκρίζετε με τη Μίνα, την Τίνα και τη Λίνα, τις οποίες γνωρίζετε εδώ και 20 ολόκληρα... λεπτά. Η αρχική σας παρέα βρίσκεται παραδίπλα και δεν δείχνει να σας αναζητά και απ' ό,τι φαίνεται το αλκοόλ έχει επιτελέσει το ρόλο του ως μέσο κοινωνικοποίησης και σας έχει απελευθερώσει τόσο, ώστε να πιάνετε την κουβέντα σε αγνώστους και άγνωστες προς πάσα κατεύθυνση.
Σε αυτή τη φάση έχετε δύο επιλογές: μειώνετε την κατανάλωσή σας και συνεχίζετε την ενδιαφέρουσα κουβέντα σας με τις αιθέριες παρουσίες του μαγαζιού ή συνεχίζετε στους ίδιους ρυθμούς και καταλήγετε ανάμεσα στα μπράτσα των μπράβων του μαγαζιού.
2.Τα μάτια σας ανοίγουν μέχρι τη... μέση και είναι κόκκινα
Μετά από 3 μπίρες, 2 κοκτέιλ και μερικά σφηνάκια, ο οργανισμός μας και ο εγκέφαλός μας περνούν σε άλλο στάδιο. Τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών διαστέλλονται χαρίζοντάς σας λουκ θυμωμένου βρικόλακα, ενώ η όραση θολώνει, λόγω του ότι έχουν επηρεαστεί τα σήματα που στέλνουν τα μάτια στον εγκέφαλο και σιγά-σιγά τα βλέφαρα χαμηλώνουν, φανερώνοντας σε όλους ότι έχετε αρχίσει να το «τσούζετε» - βοήθησε, βέβαια, και το γεγονός ότι σκοντάψατε σε περίπου 18 ανθρώπους και τραπέζια για να φτάσετε στην τουαλέτα του μαγαζιού.
3.Γελάτε ακατάπαυστα χωρίς λόγο
Την πρώτη φορά που σας είπαν το ανέκδοτο με τον Τοτό και την Ελενίτσα, γυρίσατε ανέκφραστα από την άλλη και απλώς συνεχίσατε τη δουλειά σας, βρίσκοντας πιο διασκεδαστική την εμμονή του συναδέλφου σας να πάρει αύξηση. Αν ξαφνικά το ίδιο ανέκδοτο σας φαίνεται εξωφρενικά αστείο και τα μάτια σας έχουν βουρκώσει από τα γέλια, τότε μάλλον οι τεκίλες που έχετε παραγγείλει μέχρι στιγμής έχουν επηρεάσει για τα καλά το σύστημα των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου σας, οι ενδορφίνες σας έχουν φτάσει στα ύψη και το γέλιο σας καλύπτει άνετα τα ντεσιμπέλ της μουσικής.
4.Ζαλίζεστε
Ένα από τα πρώτα σημάδια της μέθης είναι η ζαλάδα, το αίσθημα ότι το πάτωμα δεν είναι σταθερό, οι άνθρωποι και τα πράγματα γύρω μας κουνιούνται, γυρίζουν και ο κόσμος μοιάζει πλέον σουρεαλιστικός. Όταν το αίμα μας «καθαρίζει» από το αλκοόλ, η ζαλάδα περνάει, την ώρα, όμως, που την αισθάνεστε σημαίνει ότι κολυμπάει για τα καλά στο αίμα σας και όχι, δεν ευθύνεται ο έρωτας, ούτε η αιθέρια ύπαρξη στο απέναντι τραπέζι για το ότι τα βλέπετε όλα σαν το δρομέα του Κώστα Βαρώτσου.
5. Ζητάτε συχνά συγγνώμη
Δεν εννοούμε να κάνετε απολογισμό της χρονιάς και να ζητήσετε τη συγχώρεση των άλλων εκεί που έχετε φταίξει, αλλά οι συγγνώμες να βγαίνουν συνεχώς από το στόμα σας, λόγω του ότι έχετε ήδη ρίξει 3 ποτά της διπλανής παρέας, έχετε πέσει 2 φορές κάτω προσπαθώντας να χορέψετε το «Macarena» πάνω σε Χατζηγιάννη και έχετε σκοντάψει πάνω σε περίπου όλους τους πελάτες του μαγαζιού. Αν λοιπόν στην έξοδό σας χρησιμοποιείτε τη λέξη συγγνώμη πιο συχνά από οποιαδήποτε άλλη, είστε ήδη ένα από τα «θύματα» της μέθης.
6. Ψάχνετε να βρείτε όλα τα «happy hour» της γειτονιάς
Τα «happy hour» που προσφέρουν κάποια μπαρ και καφέ-μπαρ είναι ουσιαστικά χαμηλότερες τιμές πάνω σε απλά ποτά και κοκτέιλ συγκεκριμένες ώρες, συνήθως γύρω στις 8-9 το βράδυ. Λογικό είναι να πιείτε ένα ποτό παραπάνω αν βρίσκεστε έξω αυτές τις ώρες και οι τιμές εξυπηρετούν την τσέπη και τον προϋπολογισμό σας. Υπάρχει, όμως, μια λεπτή (που λέει ο λόγος) γραμμή μεταξύ αυτού και του να βρίσκεστε έξω από νυχτερινά μαγαζιά στις 4 η ώρα το πρωί, ψάχνοντας για κοκτέιλ κάτω των 5 ευρώ, που να συνοδεύονται με μπριζόλα και πατάτες τηγανητές.
Hangover part... 3
Όσο ωραία κι αν περάσατε το προηγούμενο βράδυ – απ' ό,τι θυμάστε- η επόμενη ημέρα σίγουρα είναι δύσκολη. Ο ύπνος ήταν άστατος -καθώς ο οργανισμός μας για να μπει στο στάδιο REM του ύπνου πρέπει πρώτα να μεταβολίσει το αλκοόλ, κάτι που μπορεί να πάρει ώρες, με αποτέλεσμα να μην κοιμηθήκατε όσο βαθιά θα έπρεπε όλο το βράδυ, παρ' όλο που νιώθετε ότι πέσατε σε κώμα-, το κεφάλι πονάει επειδή το αλκοόλ αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, το σώμα είναι βασανισμένο, το μαλλί δε στρώνει και τα μάτια σας είναι πρησμένα και ταλαιπωρημένα. Η ομοιοπαθητική τύπου «συνεχίζω αυτά που έπινα και χθες» δεν πιάνει, γι' αυτό δοκιμάστε τα παρακάτω για να αισθανθείτε καλύτερα.
- Η φρουκτόζη βοηθά τον οργανισμό να «κάψει» το αλκοόλ πιο γρήγορα. Δοκιμάστε να πιείτε χυμό φρούτων ή να φάτε λίγο μέλι που έχει υψηλή συγκέντρωση σε αυτή, με λίγα κρακεράκια, που επίσης θα κάνουν καλό στο στομάχι σας.
-Αν έχετε πονοκέφαλο πάρτε κάποιο ήπιο παυσίπονο, αφού πρώτα φάτε κάτι ελαφρύ. Ο καφές, επίσης, βοηθάει καθώς μειώνει το «πρήξιμο» των αιμοφόρων αγγείων που προκαλεί πονοκέφαλο.
-Πιείτε νερό. Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση στα κύτταρά μας και το νερό θα απαλύνει τις επιπτώσεις της αφυδάτωσης.
-Πάρτε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Μικραίνουν τη διάρκεια του hangover και θα μπορέσετε σύντομα να ανακτήσετε την... αξιοπρέπειά σας - και να στρώσετε το μαλλί σας.
-Φτιάξτε ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα και λίγο τυρί και συνοδεύστε με μια μπανάνα, η οποία επίσης αποτελεί πηγή φρουκτόζης, ενώ ταυτόχρονα ηρεμεί το στομάχι και το μαγνήσιό της χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και κάνει πιο ήπιο τον πονοκέφαλο. Αν έχετε το κουράγιο να μαγειρέψετε, ο ζωμός κοτόπουλου με λαχανικά είναι επίσης ένα καλό γεύμα για να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας, να «ισιώσετε» το στομάχι σας και να ξαναπέσετε για ύπνο.
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]