Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Η διανομή Lunar Linux

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 BlackHat

BlackHat
Support Admin
Support Admin
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Το Lunar Linux είναι ένα λειτουργικό χτισμένο γύρω από ένα μοναδικό σύστημα διαχείρισης πακέτων που βασίζεται στον πηγαίο κώδικα. Ο διαχειριστής αυτός ονομάζεται επίσης Lunar, ενώ το όλο σχέδιο είναι ένας απόγονος της διανομής Sorcerer Linux. Το σύστημα χτίζει κάθε πακέτο η module για το συγκεκριμένο μηχάνημα πάνω στο οποίο εγκαθίσταται.
To cd εγκατάστασης εγκαθιστά ένα πλήρες bootstrap development system πρώτα, και μετά ο χρήστης λέει στον διαχειριστή Lunar ποια πακέτα θα απαιτηθούν. Αυτό, αυτόματα χτίζει το λογισμικό κατεβάζοντας τον παρόντα πηγαίο κώδικα και στη συνέχεια μεταγλωττίζει και ρυθμίζει κάθε πακέτο σε τοπικό επίπεδο. Βέβαια το αρνητικό της υπόθεσης είναι πως χρειάζεται ο ανάλογος χρόνος για να μεταγλωττιστεί λογισμικό από scratch (αυτό όμως εξαρτάται και από την ισχύ της CPU), και επίσης περιπλέκονται κάπως τα πράγματα στο να κρατήσεις το λογισμικό ενήμερο. Όμως, μετά τις μεταγλωττίσεις, το σύστημα είναι πολύ γρήγορο και έτσι αξίζει ο κόπος.
Προς το παρόν, το Lunar Linux υποστηρίζει τις πλατφόρμες i386 και x86-64 αλλά έχει έρθει και στο SPARC από χρήστες του λειτουργικού. Δεν υπάρχει υποστήριξη όσον αφορά την εγκατάσταση πάραυτα σε αρχιτεκτονικές πέραν των x86.
To Lunar Linux ξεκίνησε σαν ένα fork της διανομής Sorcerer με μια μικρή ομάδα προγραμματιστών καθοδηγούμενη από τον Chuck Mead. Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει περίπου τον Φεβρουάριο του 2002 με το αρχικό όνομα Lunar Penguin. Αργότερα κατέληξαν στην ονομασία Lunar Linux, ενώ το "Lunar Penguin" έμεινε σαν μια γενικότητα που θα επέτρεπε στην ομάδα να αναπτύξει και κάτι άλλο πέραν του Lunar Linux.
Μια άλλη διανομή που προήλθε από την Sorcerer είναι η Source Mage. Ο κύριος διανομέας για το Lunar Linux πέρασε στα 2004 στα χέρια του Auke Kok. Πατρίδα της διανομής είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το logo είναι ένα μαύρο κοράκι. Τέλος, η διανομή ανήκει στις "δύσκολες" και δεν είναι για αρχάριους, αλλά για προχωρημένους.

Συχνές ερωτήσεις
Τι είναι το Lunar Linux;
To Lunar Linux είναι μια διανομή βασισμένη στον πηγαίο κώδικα, αναπτύχθηκε από μια ομάδα ταλαντούχων προγραμματιστών σε όλο τον κόσμο, που εργάστηκε μαζί για να επεκτείνει την τεχνολογία Linux σε μια ραμμένη στα μέτρα και ρυθμισμένη για τον τελικό χρήστη λύση. Το Lunar χρησιμοποιεί και χτίζει επάνω στον πυρήνα Linux, το λογισμικό που δημιουργήθηκε από τον Linus Torvalds, και υποστηρίζεται από χιλιάδες προγραμματιστές. Προσφέρει ένα μοναδικό σύστημα διαχείρισης πακέτων που δημιουργεί κάθε πακέτο ή module λογισμικού από scratch, ειδικά για το μηχάνημα πάνω στο οποίο θα εγκατασταθεί.
Αυτό είναι που θέτει το Lunar ξεχωριστά από άλλες διανομές. Κάνει όμως την ρύθμιση εύκολη, και εσείς κάνετε τις επιλογές μεταγλώττισης πριν κάθε module δημιουργηθεί, έτσι εγκαθίσταται ένα σύστημα ακριβώς για σας και τις δικές σας ανάγκες, όχι περισσότερα ή λιγότερα. Άπαξ και εγκατασταθεί, το Lunar είναι εξαιρετικά γρήγορο με ελαστικότητα αφού δίνει επιλογές στον κάθε μοναδικό χρήστη.

Τι άδειες έχει;
Το Lunar Linux και όλος ο κώδικάς του είναι αδειοδοτημένος με την GPLv2.

Πως λειτουργεί;
Είναι απλό, το Lunar εγκαθιστά ένα ολοκληρωμένο σύστημα bootstrap, λέτε μετά στο Lunar Package Manager ποια εργαλεία θέλετε και δημιουργεί το σύστημα κατεβάζοντας τον πηγαίο κώδικα και μεταγλωττίζοντας τοπικά ένα ρυθμισμένο ραμμένο στα μέτρα σας linux. Ο εγκαταστάτης Lunar είναι γρήγορος και προσφέρει πλήρη έλεγχο κατά την διάρκεια της εγκατάστασης, αυτό περιλαμβάνει εργαλεία εγκατάστασης και διάσωσης. Ταυτόχρονα δίνει στον χρήστη ένα περιβάλλον για να μεταγλωττίσει έναν custom kernel καθώς γίνεται η εγκατάσταση.
Το να εγκαταστήσεις εφαρμογές αργότερα είναι εύκολο, απλώς λέτε lin όνομα πακέτου και το σύστημα θα εγκαταστήσει το πακέτο από την moonbase ή το αποθετήριο. Δεν το θέλετε μετά το πακέτο; Πείτε lrm ονομασία πακέτου, και αυτό θα αφαιρεθεί. Το Lunar έχει και ένα μοναδικό shell-based Application Management System που διαχειρίζεται τις εξαρτήσεις του λογισμικού προς εγκατάσταση όταν αυτή συμβαίνει. Δεν υπάρχει έτσι μια κόλαση στις εξαρτήσεις. Εάν το σύστημα χρειάζεται κάτι άλλο καθώς εγκαθίσταται μια συγκεκριμένη εφαρμογή, ο AMS θα το βρει για λογαριασμό σας.
Το να αναβαθμίζετε το Lunar είναι θέμα μιας απλής εντολής lunar update. Ψάχνει για μια αναβαθμισμένη moonbase, και βλέπει αν υπάρχουν updated modules, και χτίζει αυτά. Το AMS έχει υπόψη του το δίκτυο, για να πάρει πηγαίο κώδικα. Τα εργαλεία της βάσης δεδομένων moonbase και τα core tools γίνονται αναβάθμιση κάθε μια ώρα στην lunar-linux.org.

Ποιο είναι το πλεονέκτημα;
Το αβαντάζ για τον τελικό χρήστη είναι ξεκάθαρο, ένα σύστημα σταθερό και συμπαγές, εύκολο στην εγκατάσταση και ρύθμιση, χωρίς να θυσιάζεται η ελαστικότητα και η ποικιλία. Το Lunar έχει ακρίβεια στον έλεγχο και στην αυτό επισκευή. Ακόμα, επιτρέπει στους χρήστες να αναπτύσσουν δικά τους πακέτα με το σύστημα εργαλείων. Το Lunar είναι λοιπόν για τον καθένα (Wink ίσως είναι δύσκολο για τον αρχάριο για να το διαχειρίζεται αλλά σας δίνει όλα αυτά που περιμένετε από μια διανομή Linux. Είναι προσβάσιμο από κάθε έναν που έχει γνώσεις UNIX. Γενικά παρουσιάζει ένα πλούσιο σύστημα, πολύ γρήγορο και με απόδοση, ένα σύστημα έξυπνο.

Πώς μπορώ να ξεκινήσω;
Για αρχή, κατεβάστε τα ISO από το επίσημο site της διανομής. Ακόμα, θα κατεβάσετε το manual εγκατάστασης που θα σας καθοδηγεί στην διαδικασία και έχει μέσα όσα χρειάζεται να ξέρετε. Καθώς ξεκινάτε να χρησιμοποιείτε την διανομή, θα βρείτε επιπρόσθετες πηγές βοήθειας στο support της σελίδας τα FAQ, τα man pages και τα archives, καθώς και τις mailing lists τους. Μπορείτε ακόμα να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην βιβλιοθήκη (library) της επίσημης ιστοσελίδας της διανομής.

Η κεντρική σελίδα της διανομής

Κώδικας:
www.lunar-linux.org


Δημοφιλία της διανομής
Το Lunar Linux βρίσκεται στην θέση 96 από 100 στο Distrowatch με 143 επισκέψεις ενδιαφέροντος την ημέρα.

Το Lunar Linux με λίγα λόγια
Προγραμματισμός: Foo-Projects.org
Οικογένεια: Unix like
Κατάσταση: Παρούσα
Μοντέλο: Ανοικτού κώδικα
Αρχική έκδοση: Μάρτιος 2002
Τελευταία έκδοση: Η 1.7.0 στις 11 Οκτωβρίου 2014
Γλώσσα: Αγγλικά
Πακεταριστής διαχειριστής πακέτων: Lunar
Πλατφόρμες: IA32, i386, i686, και x86-64
Πυρήνας: Μονολιθικός
Άδειες: Διάφορες
Εξ' αρχής περιβάλλον εργασίας: Της επιλογής σας Cinnamon, Fluxbox, GNOME, KDE, LXDE, XFCE

Ένα video γνωριμίας με το Lunar Linux:


HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: