Athens Science Festival
Το Athens Science Festival, το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας στην Αθήνα, έρχεται για δεύτερη φορά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν, από τις 17 έως τις 22 Μαρτίου 2015, τον μαγικό κόσμο της Επιστήμης μέσα από ένα πρωτότυπο, διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο, με ελεύθερη είσοδο.
Διοργανωτές του Athens Science Festival είναι ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo”, το Βρετανικό Συμβούλιο, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “INNOVATHENS”, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.
Όλοι αυτοί οι φορείς συνεργάσθηκαν με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών οργανισμών, με συνέπεια το φεστιβάλ να φιλοξενεί φέτος 180 διαφορετικές εκδηλώσεις σε περισσότερες από 8 αίθουσες, με περιεχόμενο για όλες τις ηλικίες. Έτσι, μέσα από εκπαιδευτικά πειράματα, θεατρικές παραστάσεις, πρωτότυπα εργαστήρια και συναρπαστικές ομιλίες οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν και θα κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο που μας περιβάλλει.
Ενδεικτικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ:
Είμαστε «Αστρόσκονη»;
Διονύσης Σιμόπουλος, Αστροφυσικός, επίτιμος Διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου
Σάββατο 21 Μαρτίου 2015
Ώρα 20.00 – 20.50
Αίθουσα «Νέοι Φούρνοι»
Είμαστε Αστρόσκονη: Εάν κόψετε κάποιο λουλούδι, αν δοκιμάσετε ένα φρούτο, ή αν χαϊδέψετε το πρόσωπό σας, ακουμπάτε κάποιο άστρο. Γιατί όλα αυτά, κι οτιδήποτε άλλο υπάρχει γύρω μας, είναι κομμάτια κάποιου άστρου. Ο Ήλιος μας, η Γη μας και τα πάντα πάνω της δημιουργήθηκαν από αστροϋλικά που φτιάχτηκε στην «κόλαση» αστρικών θανάτων. Χωρίς τις εκρήξεις των σουπερνόβα δεν θα υπήρχαν πλανήτες και δορυφόροι. Χωρίς τις σουπερνόβα δεν θα υπήρχε η Γη, δεν θα υπήρχαν βράχια και βότσαλα, δεν θα υπήρχαν φυτά και ζώα. Χωρίς τις εκρήξεις των σουπερνόβα, δεν θα υπήρχε ο άνθρωπος.
Τα μαθηματικά των ζόμπι
Thomas Woolley, Μαθηματικός Ερευνητής, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Τρίτη 17 Μαρτίου 2015
Ώρα 19.00 – 19.50
Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84»
Πως μπορούν να μας βοηθήσουν τα μαθηματικά να εμποδίσουμε την εξάπλωση μίας επιδημίας; Πως υπολογίζουμε τον χρόνο εξάπλωσης και το πόσα τελικά άτομα θα μολυνθούν; Ποια είναι η καλύτερη στρατηγική επιβίωση;
Ο τελικός του διαγωνισμού επικοινωνίας της επιστήμης FameLab
Σάββατο 21 Μαρτίου 2015
Ώρα 19.00 – 20.50
Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84»
Ο πιο συναρπαστικός διαγωνισμός επιστήμης, ο οποίος πλέον πραγματοποιείται σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλον τον κόσμο έρχεται για 9η χρονιά στην Ελλάδα. Ελάτε να γνωρίσετε το νέο αστέρι στην επικοινωνία της επιστήμης και να μάθετε ποιος επιστήμονας θα μας εκπροσωπήσει στον παγκόσμιο τελικό. Διασκεδαστικές, ανατρεπτικές και γεμάτες πάθος παρουσιάσεις μέσα σε μόλις 3 λεπτά.
HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]