Κυκλοφορούν πολλά στο διαδίκτυο με το SecureBoot/UEFI που επιβάλλεται από την Microsoft στους νέους υπολογιστές των κατασκευαστών. Για εμάς το πρόβλημα βέβαια ανάγεται στο γιατί η κάθε Microsoft να ορίζει στάνταρ και πρότυπα, λες και πρόκειται για ένα μονοπώλιο. Αυτά όμως τα έχουμε πει αρκετές φορές στο παρελθόν. Στο πιο κάτω άρθρο, ψάξαμε τα διάφορα "κουφά" και σωστά που κυκλοφορούν και δίνουμε απαντήσεις σε όσο το δυνατόν πιο απλή και κατανοητή γλώσσα.
Θα θυμάστε το 2011 (δείτε την είδηση που προκάλεσε σάλο) όταν πολλοί χρήστες του Linux έγιναν έξαλλοι με την προοπτική ότι τα μηχανήματά τους, που θα έχουν προεγκατεστημένα τα Windows 8, δεν θα επέτρεπαν την παράλληλη εγκατάσταση (dual boot) άλλων λειτουργικών. Άρα, δεν θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν ούτε και διανομές Linux στους υπολογιστές τους αφού θα ήταν κλειδωμένοι από την Microsoft.
Το όλο θέμα ξεκίνησε από το γεγονός ότι το Firmware (λογισμικό) BIOS στις μητρικές κάρτες θα απαιτούσε συμβατότητα UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) για κάθε σύστημα που θα εγκαθίσταντο στον υπολογιστή. Συγκεκριμένα, για να είναι τα συστήματα εγκεκριμένα για την χρήση των Windows 8, θα πρέπει να χρησιμοποιούν το UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) με την υποστήριξη ασφαλούς εκκίνησης (boot). Αυτό σημαίνει πώς τόσο το firmware, όσο και το software που θα χρησιμοποιείται κατά την διαδικασία του boot, θα πρέπει να είναι εγκεκριμένο από την Microsoft και φυσικά οι bootloaders που χρησιμοποιούνται από τις διανομές Linux δεν συμπεριλαμβάνονταν στην λίστα της.
Πρακτικά δηλαδή, αυτό που έκανε η εταιρεία ήταν να κλειδαμπαρώνει τους υπολογιστές, για τους οποίους -παρεμπιπτόντως- ΚΑΝΕΙΣ δεν ρώτησε τους χρήστες αν θέλουν να έρχονται με προεγκατεστημένα τα Windows 8.
Με αποτέλεσμα, η Microsoft εκτός από το ότι δεν λογαριάζει τους χρήστες, προσπαθούσε να έχει στον έλεγχό της τους υπολογιστές -μιας και θα ήταν αναγκαία η ύπαρξη ενός ιδιοταγούς bootloader και ως εκ τούτου (πίστευε πως) δεν θα μπορούσαν οι χρήστες να έχουν σε dual boot κάποια διανομή Linux.
Με το που βγήκε η είδηση, ήρθε και η πρώτη απορία/λύση αναγνώστη:
Δηλαδή αν βάλω 2 διαφορετικούς σκληρούς, τι ζόρι θα υπάρχει?
Και φυσικά, η απάντηση είναι
Κανένα.
Δεν νομίζω πως χρειάζεται να πούμε ότι, με την έλευση των Windows 8, δώσαμε άμεσα και την λύση: Πώς να εγκαταστήσετε Linux μαζί με Windows 8/8.1 με UEFI [secure boot].
Όχι, που το UEFI Secure Boot της Microsoft θα μας πτοούσε .
Να σημειώσουμε εδώ ότι τότε (με τα Windows), η Microsoft ανέθεσε στους κατασκευαστές να δώσουν στους χρήστες έναν «διακόπτη» παύσης λειτουργίας του UEFI Secure Boot.
Επιστρέφοντας γρήγορα στο παρόν (2015), η Microsoft ανακοινώνει ότι για τα Windows 10 δεν θα χρειάζεται οι κατασκευαστές να περιλαμβάνουν κάποια επιλογή για να μπορείτε να απενεργοποιήσετε το UEFI (ναι, εσείς, που χρυσοπληρώσατε τον υπολογιστή και δεν σας δίνεται καν το δικαίωμα να κάνετε ό,τι γουστάρετε με το λογισμικό σας -που και αυτό το αγοράσατε, ναι; μην ξεχνιόμαστε).
Τι σημαίνει αυτό; Τι θέλει να πει ο ποιητής, ποιήτρια στην προκειμένη αφού πρόκειται για την Microsoft.
Μήπως ότι το Linux καταργείται σταδιακά, εκ του σχεδιασμού των υπολογιστών (και εν γένει των μηχανημάτων);
Το Δίλημμα UEFI
Οι χρήστες του Linux δικαιολογημένα ανησυχούν για το τι φέρνουν τα Windows 10. Μέχρι τώρα (μέχρι το 2015 δηλαδή), οι κατασκευαστές των τσιπ του BIOS και των μητρικών όφειλαν να δίνουν στους χρήστες την δυνατότητα να απενεργοποιούν τον έλεγχο UEFI, έτσι ώστε να μπορούν -χωρίς κανένα πρόβλημα- να έχουν ταυτόχρονα και το Linux στα μηχανήματά τους. Με την έλευση των Windows 10, όμως, τα πράγματα αλλάζουν και κάνουν πολλούς να ανησυχούν πως δεν θα είναι πλέον σε θέση να εγκαταστήσουν το αγαπημένο τους λειτουργικό σύστημα σε υπολογιστές που θα «χτίσουν» ή θα πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά τους για να τους αγοράσουν.
Να κάνουμε εδώ μια μικρή παρένθεση και να πούμε ότι αυτό που κάνει το «Unified Extensible Firmware Interface» (UEFI) είναι, με λίγα λόγια, να ελέγχει την ψηφιακή υπογραφή του φορτωτή (loader) και των οδηγών (drivers) του λειτουργικού συστήματος για να διασφαλίζει ότι κανένα χαμηλού επιπέδου κακόβουλο λογισμικό δεν εγχύεται σε αυτό, καταστρέφοντας το υλικό σας (το hardware σας).
Θεωρητικά λοιπόν, το UEFI θα μπορούσε να είναι κλειδωμένο έτσι ώστε να εγκρίνει (ως μη κακόβουλο ντε) μόνον το λογισμικό που φέρει την υπογραφή της Microsoft, καθιστώντας αδύνατον να τρέχει οτιδήποτε δεν είναι made by Microsoft (= από τα χεράκια της Microsoft).
Μπορούν τα Windows 10 να τρέξουν σε υπολογιστές προ-UEFI-εποχής;
Τώρα, θα μου πείτε,
και τι μας κόφτει εμάς αν τα Windows 10 μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς προβλήματα σε BIOS, προ-UEFI;
Για να δούμε λοιπόν. Καταρχάς, να πούμε πως ναι, τα Windows 10 μπορούν να φορτώσουν και στα δύο συστήματα· και σε αυτά που έρχονται με UEFI και στα προηγούμενα (χωρίς UEFI).
Αυτό, σημαίνει ότι: Αν φτιάξετε (χτίσετε) τον δικό σας υπολογιστή, ο κατασκευαστής της μητρικής πλακέτας έχει κάθε κίνητρο να σας δώσει (επιτρέψει) την επιλογή να εγκαταστήσετε το Linux, δεδομένου ότι τα Windows 10 θα μπορούν κάλλιστα να τρέξουν σε hardware (υλικό) που έχει απενεργοποιημένο το UEFI booting (την εκκίνηση με UEFI).
Λαμβάνοντας βέβαια υπ' όψιν τις ειδικές συνεργασίες (πώς τα λέω όμως έτσι κομψά, ε που έχουν οι κατασκευαστές υπολογιστών με την Microsoft, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται· ίδωμεν όμως.
Τα Windows 10 είναι το τέλος του Linux;
Όχι. Το UEFI είναι ένα παγκόσμιο πρότυπο στο οποίο η Microsoft δεν έχει καμία κυριότητα. Ως εκ τούτου, εάν οι διανομές Linux περιλαμβάνουν συμβατότητα για UEFI, θα μπορούν χωρίς πρόβλημα να τρέξουν σε ένα περιβάλλον «ασφαλούς εκκίνησης» (secure boot). Από τεχνικής άποψης, αυτό σημαίνει ότι το Linux -αυτό καθαυτό- δεν «αποκλείεται». Το Linux Mint 17 για παράδειγμα, με ενεργοποιημένο το UEFI, μπορούσε κάλλιστα να εγκατασταθεί χωρίς κανένα πρόβλημα.
Το μέλλον μπορεί να φαίνεται δυσοίωνο αλλά μην ξεχνάμε πως οι προγραμματιστές θα έχουν πάντα το κίνητρο να κάνουν το προϊόν τους συμβατό με όσο το δυνατόν περισσότερα μηχανήματα. Το ίδιο ισχύει και με την ανάπτυξη των λειτουργικών συστημάτων Ανοιχτού κώδικα, όπως το Linux και οι διάφορες διανομές του. Όσον αφορά τους κατασκευαστές, μπορούμε να ελπίζουμε ότι πολλοί από αυτούς θα περιλαμβάνουν έναν «διακόπτη» παύσης λειτουργίας του UEFI, ακόμη κι αν δεν είναι πλέον αναγκασμένοι να κάνουν κάτι τέτοιο. Δεν βλέπουμε κάποιον λόγο γιατί να μην το κάνουν.
Ή μήπως βλέπουμε;
HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]