Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Το “τέλειο εκκρεμές ρολόι” του εφευρέτη του 18ου αιώνα John Harrison αποκτά τώρα ρεκόρ Guinness

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Christiana

Christiana
Forum Moderator
Forum Moderator
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

John Harrison: Ένας ιδιοφυής ωρολογοποιός και εφευρέτης από τους πολλούς που το μεγαλείο τους δεν αναγνωρίστηκε στο σύνολό του κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Μπορεί να έζησε κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα (1693-1776), σήμερα, ωστόσο, μετά από σχεδόν 250 χρόνια, μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του έμελλε να αναγνωριστεί και να κερδίσει… ρεκόρ Guinness. Κι αυτό γιατί το “τέλειο” εκκρεμές ρολόι που είχε εμπνευστεί είχε ως αποτέλεσμα να τον λοιδορήσουν και να κατηγορηθεί στην εποχή του ακόμη και ως “παράφρων”, στην Αγγλία όπου έζησε.

Ο John Harrison ήταν αυτοδίδακτος ξυλουργός αλλά και ωρολογοποιός, ο οποίος έγινε γνωστός μεταξύ άλλων καθώς το 1737 είχε εφεύρει ένα ρολόι ναυτιλίας, το οποίο έφερε επανάσταση στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων στη θάλασσα. Η εφεύρεσή του αυτή του είχε προσφέρει χρήματα και δόξα, δεν έφτασε ωστόσο για να πιστέψουν το “αστείρευτο” ταλέντο του σε όλο του το μεγαλείο. Σε όλη σχεδόν τη ζωή του ασχολούνταν με τα ρολόγια και είχε δημιουργήσει πολλές ξεχωριστές προτάσεις. Ακόμη και λίγο πριν το θάνατό του, διατηρούσε το ίδιο πάθος, έχοντας εμπνευστεί ένα μοναδικής σύλληψης εκκρεμές. Το 1775, έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο διακήρυττε ότι το ρολόι που είχε δημιουργήσει ήταν πολύ πιο ακριβές από οποιοδήποτε άλλο. Δυστυχώς, το βιβλίο αυτό δέχθηκε άγρια κριτική και η δήλωση του για την ακρίβεια του ρολογιού -που φαίνεται πως ήταν πολύ μπροστά από κάθε άλλο ρολόι της εποχής του (τα ρολόγια τότε έχαναν ένα δευτερόλεπτο τη βδομάδα ή κάθε δεύτερη εβδομάδα)- θεωρήθηκε “έλλειψη συνοχής και παραλογισμός” αλλά και "συμπτώματα πολύ κοντά στην παραφροσύνη".

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Οι ιδέες του είχαν ξεχαστεί έως το 1970, όταν και ξύπνησαν το ενδιαφέρον ενός καλλιτέχνη και ωρολογοποιού, του Martin Burgess, ο οποίος δούλεψε πάνω στα σχέδια του Harrison και παρήγαγε δύο εκδόσεις του ρολογιού του. Η δεύτερη που ονομάστηκε "Clock B" δοκιμάστηκε στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Greenwich και διαπιστώθηκε ότι χάνει λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο σε 100 μέρες. Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες, όταν και η εφεύρεση του Harrison απέκτησε τελικά ένα ρεκόρ Guinness ως το "πιο ακριβές μηχανικό ρολόι με εκκρεμές που ταλαντεύεται σε ελεύθερο αέρα”.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Και παρόλο που χρειάστηκε να περάσουν δύο αιώνες για να αναγνωριστεί η εφεύρεση του Harrison, τελικά τον δικαίωσε ως μία μοναδική δημιουργία.

HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Christiana
Linux-Team Forum Moderator
Όχι υποστήριξη μέσω Προσωπικών Μηνυμάτων
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: