“Πως μπορούμε να βοηθήσουμε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα να κινηθούν σε χώρους που τους είναι άγνωστοι;
Η απάντηση έρχεται από το Τρέντο στη βόρειο Ιταλία.
Στο μουσείο τέχνης του Τρέντο η Βιτόρια Μπάσο, 91 ετών συμμετέχει σε μία ασυνήθιστη επιστημονική έρευνα.
Η Βιτόρια Μπάσο δοκίμασε ένα ρομπότ που την βοηθάει να περπατάει.
“Πρόκειται για ένα GPS, όμοιο με αυτό που έχει ο γιος μου στο αυτοκίνητο του. Αυτό με κατευθύνει και με βοηθάει να μην χάνομαι. Μου δείχνει το σωστό μονοπάτι. Και έτσι περπατάω χωρίς φόβο.”
Η συσκευή μπορεί ασύρματα να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον στο οποίο ο ηλικιωμένος θα περιηγηθεί. Αυτό γίνεται μέσω της κάμερας και των αισθητήρων.
Έτσι, τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα μπορούν να παραμένουν αυτόνομα και εκτός σπιτιού, για περισσότερα χρόνια.
Ο ειδικός σε θέματα υπολογιστών Αλέσιο Κολόμπο, μας εξήγησε” .
“Μέσω αλγόριθμων η συσκευή λαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες. Οι αλγόριθμοι αναλύουν αυτές τις πληροφορίες και προτείνουν στους χρήστες ένα δρόμο που δεν θα τους δημιουργούσε προβλήματα.
Το σύστημα για παράδειγμα προσπαθεί να αποφύγει τα εμπόδια που θα μπορούσαν να υπάρχουν σε ένα χώρο ή ακόμη και άτομα που δεν έχουν αντιληφθεί την παρουσία του ηλικιωμένου”.
Εδώ στο Πανεπιστήμιο του Τρέντο, μηχανικοί δούλεψαν με σκοπό να κατασκευάσουν μέσω της γνωστική τεχνολογίας ένα μηχανισμό που θα είναι φιλικός στο χρήστη.
Η συσκευή δοκιμάστηκε από εθελοντές.
Οι επιστήμονες στοχεύουν στην κατασκευή μίας ρομποτικής συσκευής που θα κοστίζει λιγότερο από 2000 ευρώ όταν διατεθεί στην αγορά.
Με δεδομένη την τεχνολογία που χρησιμοποιείται στις τέχνες, αυτό δεν μπορεί να είναι εύκολα εφικτό. οπότε χρησιμοποιούν κάποια κόλπα.
Ο μηχανικός του πανεπιστημίου Τρέντο, Λουίτζι Παλοπόλι, μας εξήγησε ότι:
“Προσπαθούμε να το σχεδιάσουμε ώστε να είναι οικονομικά ανταγωνιστικό. Η ενσωματωμένη έξυπνη τεχνολογία χρησιμοποιεί χαμηλού κόστους πλατφόρμες υπολογισμού.
Η συσκευή έχει την δυνατότητα να συγκεντρώνει ασύρματα σήματα που λαμβάνει από άλλους αισθητήρες και κάμερες που βρίσκονται στο χώρο. Και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες του δικούς μας συστήματος, με χαμηλό κόστος”.
Δεν πρέπει να βλέπουμε αυτή την συσκευή ως υποκατάστατο των ανθρώπων που φροντίζουν ηλικιωμένους. Είναι κάτι που λειτουργεί επιπρόσθετα. Οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες και για μέσα στο σπίτι.”
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η συσκευή θα κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια.
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]