Ανίδεοι ψηφιακοί πολίτες οι Έλληνες!: Οι 7 στους 10 δεν γνωρίζουν από ποια ηλικία επιτρέπεται να έχουν λογαριασμό webmail (gmail, yahoo κ.ά.) και η οποία είναι τα 13 έτη
Δραστήριοι αλλά αδαείς «ψηφιακοί» πολίτες αποδεικνύεται ότι είναι οι Έλληνες. Παρότι έχουν έντονη δραστηριότητα στο Διαδίκτυο και τις διαδραστικές τεχνολογίες, αγνοούν βασικούς κανόνες ορθής χρήσης του Διαδικτύου και των διαδραστικών τεχνολογιών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα on line δικαιώματα και υποχρεώσεις τους.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαδικτυακού ερωτηματολογίου της Δράσης Ενημέρωσης Saferinternet.gr, 7 στους 10 δεν γνωρίζουν από ποια ηλικία επιτρέπεται να έχουν λογαριασμό webmail (gmail, yahoo κ.ά.) και η οποία είναι τα 13 έτη. Μόνο το 30% δίδει τη σωστή απάντηση, ενώ το 23% θεωρεί ότι δεν υπάρχει περιορισμός.
Σε ό,τι αφορά στο Facebook, η στοιχειώδης γνώση για τους όρους χρήσης του είναι καλύτερη. Επτά στους 10 γνωρίζουν ότι το προφίλ στο Facebook «ανοίγει» νόμιμα σε ηλικία άνω των 13 χρόνων. Τρεις στους 10 όμως αναφέρουν πως είτε δεν γνωρίζουν, είτε θεωρούν ότι δεν υπάρχει περιορισμός, είτε δηλώνουν ως επιτρεπόμενη ηλικία τα 12 έτη. Επίσης, ένας στους 10 δεν γνωρίζει αν μπορεί να διαγράψει κάποιο άτομο από τη λίστα των φίλων στο Facebook, ενώ 2 στους 10 πιστεύουν ότι αν και μπορούν να το διαγράψουν, το άτομο θα παρεξηγηθεί όταν ειδοποιηθεί για την ενέργεια αυτή, αγνοώντας ότι το Facebook δεν ειδοποιεί ποτέ για τέτοιες ενέργειες.
Τέσσερις στους 10 Έλληνες δεν γνωρίζουν τι είναι η «Πολιτική Απορρήτου» ενός ιστοχώρου, ενώ τρεις στους 10 δεν γνωρίζουν τι προσδιορίζουν οι «Όροι Χρήσης», όταν σε πολλούς δημοφιλείς ιστοχώρους καλούνται να επιβεβαιώσουν ότι έχουν διαβάσει και κατανοήσει τα κείμενα αυτά.
Την ανάγκη της ορθής, υπεύθυνης και ασφαλούς χρήσης των διαδραστικών τεχνολογιών από τους Έλληνες χρήστες επισήμανε η συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και Επικεφαλής της Δράσης Saferinternet.gr, κυρία Βερόνικα Σαμαρά, με αφορμή τα αποτελέσματα της διαδικτυακής έρευνας.
«Όταν εμείς δεν γνωρίζουμε τα βασικά σημεία χρήσης του εργαλείου που λέγεται Διαδίκτυο, πώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα τρίτων, και πώς θα γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας on line; Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου πρέπει να μας προβληματίσουν. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πια το μερίδιο της προσωπικής ευθύνης που έχουμε ως “ψηφιακοί” πολίτες» σχολίασε η κυρία Σαμαρά.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 19/12/2014 έως 15/03/2015 με τη στήριξη της Wind.
HashTags: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]