Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» για 3η συνεχή χρονιά οργανώνει το Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation (Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία), από από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 3 Ιουλίου, στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
Bασικός στόχος είναι το Hellenic Forum να καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης των Ελλήνων επιστημόνων της Διασποράς και του εσωτερικού, καθώς και η ανάπτυξη δικτύου αμφίδρομων συνεργασιών, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα. Σε αυτή τηνπροσπάθεια «γεφύρωσης-δικτύωσης»με διακεκριμένους Έλληνες (αλλά και ξένους επιστήμονες) της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, επιχειρείται να δοθεί η δυνατότητα στο ελληνικό κοινό που θα παρακολουθήσει τις εργασίες του forum:
να αναπτύξει συνεργασίες με Έλληνες επιχειρηματίες και επιστήμονες της Διασποράς που αφορούν στη μετατροπή ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα σε τομείς αιχμής που ενδιαφέρουν την εθνική οικονομία,
να διερευνήσουν τη λειτουργία κοινών προγραμμάτων εκπόνησης διδακτορικών (δύο χρόνια σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, δύο χρόνια στην Ελλάδα),
να συνάψουν συνεργασίες για την υποβολή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων,
να αναπτύξουν αμφίδρομες μετακινήσεις νέων επιστημόνων ώστε να ελεγχθεί και να μειωθεί σε δεύτερη φάση το brain drain.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα λάβουν χώρα 23 workshops και περισσότεροι από 150 διακεκριμένοι επιστήμονες, στους τομείς της νανοτεχνολογίας, ενέργειας-περιβάλλοντος, βιοεπιστήμων, πληροφορικής-τηλεπικοινωνιών, καθώς και τεχνολογιών επιταχυντών με προσφορά στην κοινωνία, θα ανέβουν στο βήμα του ομιλητή.
Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών είναι:
Δημήτρης Αντωνιάδης: Διετέλεσε καθηγητής του Ray και Μαρία Stata του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών . Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών, IEEE Fellow και αποδέκτης πολλών επαγγελματικών βραβείων.
Δημήτρης Νανόπουλος: Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του κέντρου. Εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2014 και θα ασκήσει χρέη Προέδρου κατά το 2015.
Βασίλης Ντζιαχρήστος: Επικεφαλής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης (Helmholz) και καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, σχεδιάζοντας μια ουσία, η οποία βοηθά να διακρίνονται τα καρκινικά κύτταρα από τα υγιή.
Nava Swersky-Sofer: Πρόεδρος της International Commercialisation Alliance και Ιδρυτής και Πρόεδρος της Nano-Israel. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Tissum, της εταιρείας εκμετάλλευσης τεχνολογίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.
Barrett Bryant: Mέλος της διοικούσας επιτροπής της SAC (ACM Symposium on Applied Computing) και είναι μέλος της EAPLS, και ειναι ανώτερο στέλεχος της ACM και IEEE .
Το πρόγραμμα του συνεδρίου πλαισιώνεται από εκδηλώσεις επιχειρηματικής δικτύωσης και περιλαμβάνει:
● 26 - 27 Ιουνίου - EU Funded Innovation in H2020 - Διημερίδα που περιλαμβάνει επιχειρηματικές συναντήσεις και ομιλίες (την πρώτη μέρα) ενώ η διασύνδεση των συνέδρων θα συνεχιστεί με ολοήμερη κρουαζιέρα στο Σαρωνικό (δεύτερη μέρα).
● 30 Ιουνίου - Hellenic Forum Brokerage Event - Δωρεάν ημερίδα δικτύωσης όπου διακεκριμένοι επιστήμονες και στελέχη επιχειρήσεων ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του «Δημόκριτου» να συζητήσουν περί των αναπτυξιακών προοπτικών που βασίζονται σε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα.
● 2 Ιουλίου - Βράβευση του διακεκριμένου καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής Ιωάννη Ηλιόπουλου με το «Demokritos Scientific Excellence and Innovation Award». Ο κ. Ηλιόπουλος είναι μία εμβληματική μορφή της Θεωρητικής Φυσικής, παγκόσμιας αποδοχής, το επιστημονικό έργο του οποίου έχει συμβάλει αποφασιστικά στην εξέλιξη της έρευνας, καθώς συγκαταλέγεται στην ομάδα των διακεκριμένων τέταρτου κουάρκ ή αλλιώς γοητευτικού (charm) κουάρκ. ερευνητών της Σωματιδιακής Φυσικής που προέβλεψαν την ύπαρξη του Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος, είναι από τους πρωτεργάτες θεωρητικούς φυσικούς του CERN, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών, Διευθυντής Ερευνών του Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής της Ecole Normale Superieure, ενώ διετέλεσε και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας. Ως καθηγητής στην Ecole Normale Superieure -από τα σπουδαιότερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Γαλλίας- συνέβαλε με την διδασκαλία του στη δημιουργία της περίφημης «Σχολής Ηλιόπουλου», όπως την αποκαλεί η γενιά των φοιτητών του.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]