Μια ομάδα επιστημόνων από την Κίνα εφηύραν τον πρώτο λαμπτήρα που εκπέμπει το δικό του σήμα wifi!
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Fudan της Σανγκάης ονόμασαν τη νέα αυτή τεχνολογία Li-Fi και ισχυρίζονται ότι το σήμα που εκπέμπεται από το μικροτσίπ αυτού του λαμπτήρα LED, είναι πολύ πιο ισχυρό από πολλές οικιακές συνδέσεις στην Κίνα.
Κοντά σε μια τέτοια λάμπα μπορούν να συνδεθούν μέχρι και τέσσερις συσκευές. Η τεχνολογία του συγκεκριμένου λαμπτήρα βασίζεται στις συχνότητες του φωτός και όχι στα ραδιοκύματα, σύμφωνα με το Gizmodo.
Ο λαμπτήρας έχει ενσωματωμένο ένα μικροτσίπ, το οποίο παράγει το σήμα, το οποίο φτάνει τα 150 megabites το δευτερόλεπτο και θεωρείται ταχύτερο από τη μέση ασύρματη σύνδεση στη χώρα.
Τον επόμενο μήνα οι ερευνητές θα αποκαλύψουν δέκα τέτοιους πρωτότυπους λαμπτήρες στη Διεθνή Έκθεση Βιομηχανίας στη Σανγκάη, προσθέτει δημοσίευμα της Daily Mail.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι γρηγορότερος, φτηνότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος σύνδεσης με το διαδίκτυο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα κινέζικα νοικοκυριά, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντικαθιστούν τις παραδοσιακές λάμπες με λαμπτήρες LED.
Η τεχνολογία Li-Fi χρησιμοποιεί μόλις το 5% της ενέργειας που απαιτείται για να λειτουργήσουν άλλες μηχανές εκπομπής σήματος wifi, οι οποίες καταναλώνουν μεγάλο μέρος ενέργειας στα συστήματα ψύξης τους.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί από το Dvice, η σύνδεση χάνεται όταν σβήσει η λάμπα, ενώ οι κατασκευαστές έχουν αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα στη σχεδίαση και παραγωγή του μικροτσίπ.