Όχι, δεν είναι όλοι οι μονάρχες ίδιοι. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Standard & Poor's για το κρατικό χρέος των υπέρτατων αρχόντων του κόσμου, οι οποίοι έχουν εκδώσει περίπου το 40% του εθνικού χρέους ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων που αξιολογεί ο διεθνής οίκος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η S&P, μεταξύ των βασιλέων, των αυτοκρατόρων, των σουλτάνων και των εμίρηδων του κόσμου, το μεγαλύτερο μερίδιο έκδοσης χρέους ανήκει στον Ιάπωνα αυτοκράτορα Ακιχίτο.
Ακολουθεί η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, η οποία είναι αρχηγός πάνω από 12 κρατών εντός της κοινοπολιτείας –περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, την Παπούα Νέα Γουινέα και τις Μπαχάμες- ενώ έπονται οι μονάρχες της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Δανίας.
Η S&P διαχωρίζει τους απόλυτους μονάρχες –που έχουν σημαντική επιρροή στην πολιτική των χωρών τους- από τους συνταγματικούς μονάρχες –που ουσιαστικά έχουν συμβολικό ρόλο.
Οι απόλυτοι μονάρχες, που βρίσκονται όλοι στον Αραβικό κόσμο, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% της παγκόσμιας έκδοσης χρέους και τείνουν να έχουν ισχυρότερους ισολογισμούς.
Ωστόσο, οι συνταγματικοί μονάρχες τείνουν να έχουν υψηλότερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις, με βάση την αυξημένη σταθερότητα και την καλύτερη προβλεψιμότητα πολιτικής στις χώρες τους, σύμφωνα με την έκθεση της S&P.
Σε ό,τι αφορά τη βασίλισσα Ελισάβετ, είναι ηγέτιδα αρκετών εκ των κρατών με τις υψηλότερες αξιολογήσεις παγκοσμίως, περιλαμβανομένων της Βρετανίας, του Καναδά και της Αυστραλίας, που αξιολογούνται όλες με «ΑΑΑ».
Ταυτόχρονα όμως επιβλέπει ορισμένες από τις χώρες με τις χαμηλότερες αξιολογήσεις (στον κόσμο των μοναρχών τουλάχιστον), περιλαμβανομένης Μπελίζ που αξιολογείται με «-Β».
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]