Η συνεχής προσπάθεια των ανθρώπων της Suse, έφερε μετά από ενάμιση περίπου χρόνο από το δεύτερο “φρεσκάρισμα” της SLE, το Service Pack 3. Ένα πακέτο που περιέχει διορθώσεις σφαλμάτων και νέα drivers για την υποστήριξη του σύγχρονου Hardware. Ακόμα βρίσκουμε πολλές βελτιώσεις στο τομέα Virtualization καθώς και στους τομείς Αποθήκευσης (Storage) και δικτύου για τους Servers. Ένα σημείο που αναπτύχθηκε είναι και το Secure Boot. Ας ρίξουμε μια σύντομη λοιπόν ματιά σε μερικά από τ’ ανανεωμένα χαρακτηριστικά που φέρνει το SP3.
UEFI Secure Boot
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]Στα νέα χαρακτηριστικά του SP3 περιλαμβάνεται υποστήριξη για το UEFI Secure Boot. Ως εκ τούτου, η διανομή μπορεί να φορτώσει και σε τυπικά συστήματα Windows 8, εκεί όπου συνήθως το Secure Boot είναι κατά κανόνα ενεργό. Τα μέσα εγκατάστασης για συστήματα 32 και 64bit που συμπεριλαμβάνονται τώρα σ’ αυτό, δεδομένου ότι χρησιμοποιούν μια παραλλαγή του boot loader Shim, ο οποίος φέρει την υπογραφή της Microsoft. Αυτόν τον τρόπο χρησιμοποιούν και οι τρέχουσες εκδόσεις του Fedora, openSUSE και το Ubuntu.
Σε αντίθεση όμως με το Ubuntu και όπως ακριβώς με το Fedora το Secure Βoot οδηγεί το SLE11 σε κάποιους περιορισμούς σε λειτουργία. Μ’ ενεργό το Secure Boot δεν λειτουργούν μεταξύ άλλων τα kexec, kdump καθώς και η Κατάσταση Αναμονής (Software-Suspend/Hibernation). Εκεί θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί οδηγός γραφικών με υποστήριξη Κernel Μode Setting. Επιπλέον ο επιλεγμένος από το Shim Bootloader, ο Πυρήνας που ξεκινάει από αυτόν και κατ’ επέκταση οι ενότητες που φορτώνονται από αυτόν τον Πυρήνα, πρέπει να έχουν “κλειδιά” ασφαλείας. Η εργοστασιακή προεπιλογή είναι με τo κλειδί της Suse. Μέσω όμως του Μηχανισμού ΜΟΚ (Machine Owner Keys) που έχει αναπτυχθεί από την ομάδα του SLE, μπορείτε να ορίσετε τα δικά σας κλειδιά. Αυτό περιπλέκει κάπως τη χρήση εξωτερικών drivers. Η ομάδα Suse θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό με κάποιες επεκτάσεις στο Partner Linux Driver Program.
Υποδομή
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]Ο πυρήνας του SLE βασίζεται σε Linux 3.0. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά δεν θα γίνουν μεγάλες αλλαγές στην τωρινή έκδοση του πυρήνα. Με το SP1 ο πυρήνας αναβαθμίστηκε από Linux 2.6.27 σε Linux 2.6.32 ενώ με το SP2 σε Linux 3.0. Προφανώς υπήρξε μια επανεξέταση στην ομάδα Suse μιας και με την κυκλοφορία του SP2 υπήρξαν σημαντικές αναβαθμίσεις στον πυρήνα που ήταν κι εξακολουθεί να αναφέρεται ως το πλεονέκτημα της διανομής.
Με τη μετάβαση στη νεώτερη έκδοση πυρήνα του Kernel.org για το SLE, αποκτήσαν οι πελάτες της Suse, καινούριες λειτουργίες και drivers τα οποία είχαν στο μεταξύ ενσωματωθεί στο επίσημο πυρήνα του Linux. Λόγω των διαφορών στις εκδόσεις του πυρήνα όμως, τα drivers είτε δεν λειτούργησαν καθόλου είτε λειτούργησαν μετά τις προσαρμογές με το SP2. Ορισμένοι χρήστες του SLE11 είχαν προβλήματα συμβατότητας στο λογισμικό τους λόγω των μεγάλων αυτών αλμάτων από έκδοση σε έκδοση Πυρήνα. Μετά πλέον από συνεχείς αλλαγές κι ανταλλαγές απόψεων, τα προβλήματα αυτά ελαχιστοποιήθηκαν. Στο SP3 της Suse έχουν γίνει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές και έχουν εγκατασταθεί μερικά χαρακτηριστικά από νεώτερους πυρήνες στο όπως έγινε και με το Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Στη βάση όμως ο πυρήνας παραμένει η ίδιος από αμνημονεύτων χρόνων.
Άλματα στις εκδόσεις Λογισμικού
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]Το SP3 φέρνει επίσης πολλές ενημερώσεις στις εκδόσεις λογισμικού, όπως για παράδειγμα με το MySQL. Η Suse δίνει με το SP3 όχι πλέον το MySQL 5.0 αλλά την έκδοση 5.5. Το γεγονός ότι αυτή η έκδοση δεν λειτουργεί με τις βάσεις δεδομένων της παλιάς έκδοσης, ο διαχειριστής του συστήματος πρέπει να κάνει αλλαγές σε Script (επεξηγήσεις και λεπτομέρειες στις σημειώσεις έκδοσης)
- Κώδικας:
https://www.suse.com/releasenotes/x86_64/SUSE-SLES/11-SP3/#fate-314322
Επίσης όσοι χρησιμοποιούν το Postfix θα πρέπει να ενημερωθούν για το τι καινούριο υπάρχει μιας και με το SP3 γίνεται ένα άλμα από την έκδοση 2.5.13 στην 2.9.4 , για τον λόγο αυτό ο MTA συμπεριφέρεται σε κάποια σημεία λίγο διαφορετικά, αλλά προσφέρει επίσης και πολλές πρόσθετες λειτουργίες.
H Suse έχει ενημερώσει επίσης αρκετά drivers και η SLE11 υποστηρίζει επίσης και τον επεξεργαστή της οικογένειας Xeon E5, καθώς και την τέταρτη έκδοση των επεξεργαστών της Intel Core που κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα. Τέλος η Διανομή με το SP3 γίνεται ιδανική και για τους επεξεργαστές Opteron 4000 και 6.000 series της AMD.
Αυτά είναι συνοπτικά τα νέα που φέρνει το πακέτο 3! Σε αναμονή λοιπόν για τις εντυπώσεις!
Source:
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]