Ναι, η Microsoft χρειάζεται το Ubuntu.
Η αλήθεια είναι πως η Microsoft από καιρό χαλβαδιάζει το Linux.
ΕΜΠΡΟΣ, ΠΙΣΩ
Να θυμίσουμε τις αγαπούλες που του έκανε, ούτως ειπείν τις ευχές της, για τα 20ά γενέθλιά του;
Αλλά και την δακρύβρεχτη δήλωσή της ότι Αγαπάει το Open Source;
Αμ, την δήλωσή της πως αγαπάει το Linux; Και δη, διά στόματος του νέου manager της εταιρείας, Satya Nadella. Είναι που πιστεύει ότι η βιομηχανία μας δεν σέβεται την παράδοση - σέβεται μόνο την καινοτομία.
Όπως και τα σενάρια ότι ενδέχεται τα Windows να γίνουν Ανοιχτού Κώδικα.
Μην ξεχνάμε και την σχετική δημοσίευση: Ανοιχτού Κώδικα Windows;
Όπως και τις διάφορες ερμηνείες για την αλλαγή πλεύσης της Microsoft
Αλλά και από το 2001 ακόμα, σε εμπιστευτικό memo του στην ανώτερη ηγεσία της Microsoft ο Bill Gates αποκάλυπτε πως ο πιο ισχυρός ανταγωνιστής τους είναι το Linux
(Καλά, για τους... τους αξιόπιστους υπολογιστές της Microsoft δεν θα πω τίποτα· θα αφήσω την ίδια την Microsoft να μιλήσει – είπα; δεν είπα )
Ε ναι, μιλάμε για την ίδια Microsoft που το 2007, κατηγόρησε το Linux αλλά και άλλους παρόχους open source ότι παραβιάζουν πάνω από 200 πατέντες της.
Για την ίδια Microsoft που χρόνια πριν είχε πει πως
Το Linux είναι ένας καρκίνος που μολύνει κάθε έννοια πνευματικής ιδιοκτησίας.
Και συγκεκριμένα, κάπου στο 2001, ο - τότε CEO της εταιρείας - Steve Ballmer δήλωνε ευθαρσώς ότι
Linux is a cancer that attaches itself in an intellectual property sense to everything it touches
όπερ μεθερμηνευόμενον εστί
Το Linux είναι ένας καρκίνος που, κατά μια έννοια πνευματικής ιδιοκτησίας, προσκολλά τον εαυτό του σε οτιδήποτε αγγίζει
[Αν και βέβαια, 13 περίπου χρόνια μετά, ο καρκίνος του Linux είχε το πρώτο του θύμα που ονομάζεται Microsoft!]
Η MICROSOFT ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΩΣ ΛΥΣΗ ΤΟ UBUNTU
Και φτάνουμε στο σήμερα που η Microsoft, αναζητώντας λύση για τεράστια δεδομένα, επέλεξε για server της το Ubuntu Linux.
Πιο συγκεκριμένα, η Microsoft, ψάχνοντας για υπηρεσία κατανεμημένης επεξεργαστικής ισχύς και ανάλυσης τεράστιων δεδομένων στο σύννεφο, σε πραγματικό χρόνο (HDInsight - υπηρεσία cloud Apache Hadoop για κάθε τύπο ή μέγεθος δεδομένων) της δικιάς της cloud πλατφόρμας Azure (της επαγγελματικής και άλλων προδιαγραφών cloud πλατφόρμας υπηρεσιών για τεράστιες επιχειρήσεις κλπ), επιλέγει το Linux· και για να ακριβολογούμε, το Ubuntu Linux.
Τι είναι το Azure HDInsight;
Με δυο λόγια, το Azure HDInsight είναι εφαρμογή της Microsoft, σχεδιασμένη έτσι ώστε να μπορεί να χειρίζεται οποιονδήποτε όγκο δεδομένων, όσο μεγάλος και αν είναι - από Terabytes μέχρι Petabytes.
Η Microsoft χρειάζεται το Linux
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Πριν λίγες μέρες, και συγκεκριμένα την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου (2015), η Microsoft μας εξέπληξε όλους με την επίσημη ανακοίνωσή της ότι έχτισε ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στον πυρήνα Linux. Ο λόγος για το Azure Cloud Switch (ACS), ένα διαπλατφορμικό λειτουργικό σύστημα για συσκευές δικτύου, βασισμένο στο Linux. Γιατί διάλεξε το Linux; Μα επειδή, όπως παραδέχεται και η ίδια:
Running on Linux, ACS [Azure Cloud Switch] is able to make use of its vibrant ecosystem. ACS allows to use and extend Open Source, Microsoft, and Third Party applications.
δηλαδή
Επειδή τρέχει Linux, το ACS είναι σε θέση να κάνει χρήση του δυναμικού οικοσυστήματός της. Το ACS επιτρέπει την χρήση και την επέκταση εφαρμογών Ανοιχτού Κώδικα, (εφαρμογών) της Microsoft αλλά και εφαρμογές τρίτων.
Τώρα, η Microsoft μόλις ανακοίνωσε ότι επέλεξε το Ubuntu ως το λειτουργικό σύστημα στο οποίο θα τρέχουν οι υπηρεσίες της που βασίζονται στο Σύννεφο και επεξεργάζονται τεράστιο όγκο δεδομένων.
Ναι, η Microsoft χρειάζεται το Linux.
Mα αυτό δεν είναι νέο, έτσι; Άλλωστε Linux servers επέλεξε και για το Skype αμέσως μετά την εξαγορά του.
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ MICROSOFT ΚΑΙ CANONICAL
Προκειμένου να επεκτείνει το πρότζεκτ της Azure Data Lake, το οποίο καθιστά απλούστερη και πιο προσιτή την επεξεργασία και την ανάλυση των πολύ μεγάλων δεδομένων, η Microsoft συνεργάστηκε με τις εταιρείες Hortonworks και Canonical προκειμένου να λανσάρει το Azure HDInsight στους χρήστες του Linux.
Για συνεργασία Microsoft και Canonical μιλάει το Ubuntu, στην επίσημη ιστοσελίδα του:
The collaboration between Microsoft and Canonical to create the option to run Azure HDInsight workloads on Ubuntu or Windows gives Azure customers flexibility in their big data processing decisions, both on premise, and in the cloud.
δηλαδή:
Η συνεργασία μεταξύ της Microsoft και της Canonical, προκειμένου να παράσχει την δυνατότητα να τρέχουν τα τεράστια δεδομένα του Azure HDInsight στο Ubuntu ή στα Windows Azure, δίνει στους πελάτες ευελιξία για τις λύσεις που θα επιλέξουν όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων, τόσο σε εγκαταστάσεις, όσο και στο σύννεφο.
ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ
Προφανώς με αυτήν την εξέλιξη θα πάρουν φωτιά τα πληκτρολόγια και θα χαθεί εντελώς η ουσία.
Αν θα έπρεπε να σταθούμε κάπου, είναι σε γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν τα οποία μπορεί να δώσουν ακόμα και ενδείξεις για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Ορισμένα από αυτά τα σημεία είναι τα εξής:
1. Nokia και Skype.
Όπου αναμειγνύεται η Microsoft, η άλλη πλευρά θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένη υπόθεση. Πολλά τα παραδείγματα, ίσως το πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό να είναι η περίπτωση της Nokia (που μάλιστα καρπώθηκε και κοινοτικές επιδοτήσεις), μα και το Skype που η ποιότητά του έχει πέσει αισθητά.
2. Η περίπτωση Novel.
Πριν σχεδόν δέκα (10) χρόνια η Microsoft συνεργάστηκε με την Novell που λίγο διάστημα πριν είχε εξαγοράσει την Linux διανομή Suse.
Αφήνουμε στην προκειμένη στην άκρη το γεγονός πως το Suse το πήρε ο κατήφορος για αρκετά χρόνια και από μια εκ' των πιο σημαντικών διανομών που όλοι πιστεύαμε πως χάρη στις καινοτομίες της και στην προσέγγιση θα άλλαζε ριζικά τα πράγματα, κατάντησε για μεγάλο διάστημα κομπάρσος και μια διανομή της σειράς τουλάχιστον όσον αφορά τα οικιακά μηχανήματα, και στεκόμαστε στην ουσία αυτής της συνεργασίας που - όπως τελικά αποδείχτηκε - η Novell πληρώθηκε αδρά για να ισχυριστεί ότι το Linux παραβιάζει πατέντες και συνεπώς όποιος τα χρησιμοποιεί, θα πρέπει να πληρώνει γι' αυτό στην Microsoft (κάτι αντίστοιχο έχει κάνει άλλωστε και με το Android, καθώς 4$ από κάθε συσκευή που πωλείται πηγαίνουν στην MS).
3. Fan-boys.
Εντελώς ρεαλιστικά, αν ρίξει κάποιος μια ματιά σε 1-2 ελεγχόμενα από την Canonical ιστολόγια για το Ubuntu, διακρίνει μια "λογική" που είναι αρκετά ασύμβατη με το Linux.
Ο θαυμασμός προς τα νέα Windows και άλλα λογισμικά της MS είναι έκδηλος, μαζί με την τάση να πιέζουν προς υιοθέτηση αυτών των χαρακτηριστικών.
Με λίγο διάθεση χιούμορ και τρολλαρίσματος, κυκλοφόρησε αυτό το, ας πούμε, meme:
Πόση δόση αλήθειας ή υπερβολής κρύβει, θα φανεί στο άμεσο μέλλον.
Το μόνο βέβαιο είναι πως η παρουσία της Microsoft δημιουργεί σήψη.
Από την άλλη και εντελώς ρεαλιστικά, είναι εμφανές πως οι πελάτες της MS της ζητάνε συγκεκριμένες λύσεις για server και προφανώς μια από αυτές είναι το Ubuntu· και έτσι προέκυψε αυτή η επιχειρηματική συμφωνία που τελικά μπορεί και να μην είναι τίποτε περισσότερο.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]