Ενα βήμα πιο κοντά φέρνει η Google την εποχή όπου τα βίντεο υπερυψηλής ανάλυσης (Ultra HD) θα γίνουν τόσο διαδεδομένα όσο είναι σήμερα το Full HD, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ένα νέο πρότυπο κωδικοποίησης (video codec), το οποίο μειώνει θεαματικά τις ιντερνετικές ταχύτητες που απαιτούνται για να προβληθεί απευθείας μέσω web οπτικοακουστικό υλικό Ultra HD. Η Google ονόμασε το πρότυπο VP9 και θα το διαθέσει δωρεάν ώστε, εκτός από το δικής της ιδιοκτησίας YouTube, να έχει τη δυνατότητα να το αξιοποιήσει οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία online βίντεο.
Η υπερυψηλή ευκρίνεια (3.840×2.160 pixel) φέρνει μια νέα τηλεοπτική εποχή, αφού έχει τετραπλάσια ανάλυση από το Full HD, με αποτέλεσμα η εικόνα σε μια συμβατή τηλεόραση ή μόνιτορ να είναι εντυπωσιακά λεπτομερής, δίνοντας περισσότερο την αίσθηση πως κοιτά κανείς «ένα παράθυρο στον κόσμο», και λιγότερο μια οθόνη. Αναπόφευκτα όμως το μέγεθος μιας Ultra HD ταινίας είναι πολύ μεγάλο, με συνέπεια να χρειάζεται αρκετά υψηλές ιντερνετικές ταχύτητες για να μπορεί να αναπαραχθεί μέσω Διαδικτύου.
Ετσι, ακόμη και με το επίσημο πρότυπο κωδικοποίησης High Efficiency Video Coding (HEVC ή H.265), το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών, χρειάζεται μια καλή σύνδεση στο Ιντερνετ ώστε να μπορεί ένας τηλεθεατής να χρησιμοποιήσει το YouTube ή κάποια ανάλογη υπηρεσία για να απολαύσει βίντεο υπερυψηλής ανάλυσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του διαδικτυακού «βιντεοκλάμπ» Netflix στις ΗΠΑ, το οποίο θα συμπεριλάβει από φέτος τις πρώτες τηλεοπτικές σειρές Ultra HD με το πρότυπο HEVC, που θα μπορούν να δουν μόνον όσοι συνδρομητές του έχουν συνδέσεις με ταχύτητα τουλάχιστον 15 Mbps.
Αντίθετα, το πρότυπο της Google υπόσχεται την ίδια ποιότητα εικόνας με 50% μικρότερη ταχύτητα, κάνοντας την υπερυψηλή ευκρίνεια προσβάσιμη σε πολύ περισσότερα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο. Η μόνη προϋπόθεση θα είναι το VP9 να υποστηρίζεται από το hardware των Ultra HD συσκευών όπου πρόκειται να αναπαραχθεί το βίντεο. Ωστόσο, και σε αυτό το σημείο η αμερικανική εταιρεία φαίνεται πως έχει προετοιμάσει κατάλληλα το έδαφος, έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία αρκετών από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών προϊόντων ή εξαρτημάτων. Ετσι, το VP9 θα υποστηρίζουν στις συσκευές τους στο προσεχές μέλλον κολοσσοί όπως οι Samsung, Sharp και Toshiba. Μάλιστα, στην έκθεση τεχνολογίας Consumer Electronics Show, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λας Βέγκας, στα περίπτερα των LG, Panasonic και Sony υπήρχαν τηλεοράσεις που προέβαλαν απευθείας από το YouTube βίντεο υπερυψηλής ευκρίνειας, δείχνοντας στην πράξη τις δυνατότητες της τεχνολογίας.
H συμμαχία γύρω από το νέο πρότυπο περιλαμβάνει όμως και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των προσωπικών υπολογιστών, με πιο ενδεικτική περίπτωση την αμερικανική Intel, οι επεξεργαστές της οποίας υπάρχουν στο 80% και πλέον των PC που πωλούνται παγκοσμίως. Επίσης, με τη δημοφιλία που έχουν οι «έξυπνες» συσκευές, οι οποίες χρησιμοποιούνται ολοένα περισσότερο για την παρακολούθηση βίντεο, από τους συνεργάτες της Google δεν λείπουν η Nvidia, η MediaTek, όπως και η Qualcomm. Σε δηλώσεις του στο σάιτ τεχνολογίας Gigaom, το ανώτερο στέλεχος του YouTube Francisco Varela υποστήριξε πως τα πρώτα μοντέλα που θα υποστηρίζουν το VP9 αναμένονται φέτος, ξεκινώντας με PC και φορητές συσκευές, αφού οι τηλεοράσεις θα ακολουθήσουν μέσα στο 2015. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης πως το νέο πρότυπο δεν έρχεται να ανταγωνιστεί, αλλά να συμπληρώσει το HEVC με στόχο να συμβάλει ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη οπτικοακουστικού υλικού Ultra HD, που υπάρχει σήμερα.
Η αύξηση του διαθέσιμου υλικού, και η κυκλοφορία πιο οικονομικών τηλεοράσεων, αναμένεται να κάνει πολύ περισσότερο δημοφιλή την υπερυψηλή ευκρίνεια. Εξάλλου, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, η εταιρεία ερευνών DisplaySearch προβλέπει πως οι παγκόσμιες πωλήσεις Ultra HD μοντέλων θα αυξηθούν φέτος κατά 550%, φτάνοντας τα 12,7 εκατομμύρια. Πάντως, το πρότυπο VP6 θα κάνει ευκολότερη τη… ζωή και όσων χρησιμοποιούν το YouTube για να βλέπουν βίντεο χαμηλότερης ανάλυσης, αφού και σε αυτή την περίπτωση θα περιορίσει επίσης κατά 50% τις απαιτούμενες ταχύτητες. «Από το 2015, ολοένα και πιο σπάνια θα χρειάζεται να περιμένει κανείς να “φορτώσει” το απόσπασμα που έχει επιλέξει, πριν ξεκινήσει να το βλέπει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Varela.
Source: