Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ


Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 «Φτιάχνουμε νέα drones κάθε 3 μήνες»

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Christiana

Christiana
Forum Moderator
Forum Moderator
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Η ραγδαία ανάπτυξη των αυτόνομων συσκευών συζητήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου «AGRO_LESS».

Η ραγδαία ανάπτυξη των drones, ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της τελικής ημερίδας του έργου «AGRO_LESS» που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

«Αν αυτό το συνέδριο γινόταν σε 5 χρόνια από σήμερα, πιθανώς δεν θα είχαμε στην αίθουσα φωτογράφους, αλλά drones σε μέγεθος μύγας, που θα πετούσαν πάνω από τους συνέδρους και θα κατέγραφαν τα πάντα στην αίθουσα, θα τραβούσαν φωτογραφίες και θα συγκέντρωναν δεδομένα»: Με τη φράση αυτή, ο Κυριάκος Θεμιστοκλέους, καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωματικής), περιέγραψε τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των εναέριων μη επανδρωμένων ρομποτικών οχημάτων (drones), τα οποία χρησιμοποιούνται πλέον και για τη γεωργία ακριβείας.

«Κάθε φορά που δημιουργούσαμε ένα drone, σε 3 χρόνια η τεχνολογία του ήταν ξεπερασμένη, οπότε τώρα δημιουργούμε νέα κάθε 3 μήνες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα drones είναι απλά τα εργαλεία: οι αισθητήρες και ο υπόλοιπος εξοπλισμός που ενσωματώνεται σε αυτά είναι το σημαντικό τους κομμάτι και γι' αυτό πολλές φορές είναι και πολύ ακριβότερος από τα ίδια τα οχήματα.

Κατά τον κ. Θεμιστοκλέους, ομιλητή στο διεθνές συνέδριο του έργου AGRO_LESS, στο μέλλον θα έχουμε drones με πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία σε σχέση με σήμερα και με μεγαλύτερο εύρος ασφαλούς πτήσης, ενώ η ανάλυση της εικόνας που θα καταγράφουν θα είναι πολύ υψηλότερη και θα φτάνει σε επίπεδο χιλιοστών.

Γεωργία με οδηγίες… από τη στρατόσφαιρα

Στα 20-22 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης, στη στρατόσφαιρα, βρίσκεται η ζώνη δραστηριοποίησης των HAPS. Με το αρκτικόλεξο αυτό είναι γνωστοί οι Ψευδοδορυφόροι Μεγάλου Υψομέτρου (High Altitude Pseudo-Satellites) της ΑirBus Defence & Space για τους οποίους μίλησε στο συνέδριο ο γερμανός Στέφεν Κουντζ, στέλεχος των μελλοντικών προγραμμάτων δορυφόρων του επιχειρηματικού κολοσσού και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Freiburg.

Πρόκειται για αυτόνομα οχήματα, που τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια και κατά συνέπεια μπορεί να μη χρειαστούν ανεφοδιασμό ακόμη και για μήνες, ενώ μπορούν να δίνουν live video feed για μια περιοχή σε διάρκεια εβδομάδων, προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες και για τις καλλιέργειες. «Οι HAPS συμπληρώνουν το κενό μεταξύ των δορυφόρων και των εναέριων οχημάτων που κινούνται με (συμβατικά) καύσιμα, ενώ στοιχίζουν φθηνότερα και από τα δύο», σημείωσε ο κ. Κουντζ.

«Οι χώρες έχουν σύνορα. Τα συστήματα παρατήρησης γης, όχι»

«Οι χώρες έχουν σύνορα. Τα συστήματα παρατήρησης της γης, όχι»: παραφράζοντας το σύνθημα μιας διαφημιστικής καταχώρησης των Νew York Times, η Μπάρμπαρα Ράιαν (Barbara Ryan), διευθύντρια της γραμματείας του GEO (Group on Earth Οbservation), στον οποίο μετέχουν ώς μέλη 100 χώρες και 87 οργανισμοί, υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων και φορέων, ώστε τα συστήματα αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος της ασφάλειας των τροφίμων, της σταθεροποίησης των τιμών τους και της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας. Όπως είπε, η ενσωμάτωση των δεδομένων από διάφορες πηγές και η ελεύθερη διάθεσή τους στο κοινό είναι βασικό ζητούμενο. «Από τη στιγμή που οι φορολογούμενοι πολίτες έχουν πληρώσει για αυτά τα συστήματα (πχ. δορυφόρους) δικαιούνται να έχουν δωρεάν πρόσβαση στα δεδομένα που συγκεντρώνουν», είπε χαρακτηριστικά.

Φασματικές… βιβλιοθήκες εδαφικών δειγμάτων

Στις σημαντικές δυνατότητες που διαμορφώνουν οι τράπεζες φασματοσκοπίας εδαφικών δειγμάτων (soil spectroscopy libraries) αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Εγιάλ Μπεν-Ντορ (Eyal Ben-Dor), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και επικεφαλής του Εργαστηρίου Γεωγραφικών Πληφοροριακών Συστημάτων.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη φασματική «βιβλιοθήκη» (spectral library) «The Lucas», στην οποία υπάρχουν περίπου 20.000 φασματικά «αναγνώσματα» εδαφικών δειγμάτων από 23 ευρωπαϊκές χώρες. Τα δείγματα αυτά δίνουν σημαντικές πληροφορίες για ποιότητες, ιδιότητες και συστατικά εδαφών, μη ορατά στο γυμνό μάτι, και γι’ αυτό είναι εξαιρετικής χρησιμότητας για τη γεωργία και τη βιοποικιλότητα.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: