Για την ακρίβεια, δεν έβγαλε φράγκο από αυτό. Αλλά δεν τον νοιάζει. «Δεν το κάνω για τα λεφτά», λέει στο Business Insider ο Αγιάι Μπχατ, επικεφαλής τεχνολόγος συστημάτων της Intel, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό πιστώνεται την εφεύρεση του USB. «Το έκανα για να φέρω την αλλαγή. Δεν είναι πολλές οι φορές που κάποιος έχει την ευκαιρία να φέρει μία τόσο μεγάλη αλλαγή», προσθέτει.
Δεν είναι ο μόνος που δεν καρπώθηκε αυτή την επιτυχία. Από την τεχνολογία του USB δεν έβγαλε κανείς χρήματα, καθώς η Intel, που κατέχει όλες τις πατέντες για αυτή ως ο πρώτος χρηματοδότης της ιδέας του Μπχατ, αποφάσισε να την αφήσουν «ανοιχτή» και δίχως τέλη από την αρχή. Και καλά έκανε, σύμφωνα με τον Μπχατ.
Σήμερα, το USB θεωρείται ένας αυτονόητος τρόπος σύνδεσης διάφορων συσκευών. Ομως, όταν το παρουσίασε στις τεχνολογικές εταιρείες ο Μπχατ, ανάμεσά τους η Apple και η Microsoft, η αντίδρασή τους δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιώδης. Μόνο η Intel, για την οποία δούλευε εκείνη την εποχή, ήταν αρκετά θαρραλέα ώστε να επενδύσει στην ιδέα του.
Βέβαια, αν και πρώτη η Intel στήριξε την ιδέα και άρχισε να δουλεύει σε αυτή, ήταν η Apple εκείνη που πρώτη έβγαλε ένα συμβατό με USB προϊόν για τους καταναλωτές, το iMac G3 τον Αύγουστο του 1998. Αμέσως μετά ακολούθησε η Microsoft, συμπεριλαμβάνοντας την υποστήριξη για USB στη δεύτερη έκδοση των Windows 98 και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Μπορεί ο Μπχατ να έχασε την ευκαιρία να βγάλει από αυτό εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, αλλά πιστεύει ότι η συνεισφορά του σε όλη αυτή τη βιομηχανία τον «αποζημιώνει» όπως λέει. «Οσο οι υπολογιστές γίνονται πιο εύκολοι, θα πουλήσουμε περισσότερους και μέσω αυτού θα πουλήσουμε περισσότερα τσιπ. Η Intel είδε τη μεγαλύτερη εικόνα. Όσο η »πίτα» μεγαλώνει, τόσο μεγαλύτερο κομμάτι θα πάρουμε εμείς και είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό», εξηγεί.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]