Η αρχαιολογική σκαπάνη πολλές φορές φέρνει στο φως στοιχεία για το πώς ήταν η ζωή στον πλανήτη μας πριν από πολλά χρόνια. Συνενώνοντας τα διάσπαρτα στοιχεία του παρελθόντος μπορούμε να συνθέσουμε ένα παζλ για την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων που έζησαν πριν από χιλιάδες χρόνια, ακόμη και σε ότι αφορά τις συνήθειες τους στο παιχνίδι! Πρόσφατα, μία ομάδα αρχαιολόγων κοντά στην Qingzhou της Κίνας, κατάφερε να φέρει στην επιφάνεια μία σειρά από αρχαία αντικείμενα από έναν τύμβο ηλικίας 2.300 ετών, τα οποία παραπέμπουν σε ένα πανάρχαιο κινεζικό επιτραπέζιο παιχνίδι!
Αν και ο τύμβος έφερε έντονα σημάδια σύλησης, ωστόσο ορισμένα κομμάτια το συγκεκριμένου αρχαίου παιχνιδιού έμειναν άθικτα! Συγκεκριμένα, τα ευρήματα που βρήκαν οι αρχαιολόγοι αφορούσαν σε ένα ζάρι 14 πλευρών (κατασκευασμένο από δόντια ζώου), 21 διαφορετικά ορθογώνια «πιόνια» με ζωγραφισμένα νούμερα, αλλά και ένα board που όμως δεν διασώθηκε σε καλή κατάσταση. Σύμφωνα με το επιστημονικό team τα κομμάτια αυτά ανήκουν σε ένα επιτραπέζιο που ονομάζεται Liubo (ή Bo εν συντομία). Το εν λόγω παιχνίδι παιζόταν επί 1500 συναπτά έτη, ωστόσο οι κανόνες του δεν διασώθηκαν και έτσι… ξεχάστηκε από τη λαϊκή κινεζική παράδοση. Παρόλα αυτά, αρκετά Liubo sets έχουν βρεθεί σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της δυναστείας των Χαν και μάλιστα υπάρχουν πίνακες και γλυπτά που εμφανίζουν το πώς παιζόταν το συγκεκριμένο επιτραπέζιο.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει οι επιστήμονες το Liubo ήταν ένα παιχνίδι που αποτελείτο από ένα board, ένα κουτί, έξι μαύρους κύβους και έξι λευκούς, 18 πιόνια, ένα ζάρι με 18 πλευρές, 42 κομμάτια που τα χρησιμοποιούσαν για το μέτρημα, 12 ράβδους, ένα μαχαίρι και ένα είδος ξύστρας! Παρατηρώντας τα περιεχόμενα του Bo, διαπιστώνουμε ότι ίσως τελικά να μην υπήρχαν και μεγάλες διαφορές με τα σημερινά επιτραπέζια.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]