Απέξω φαίνεται σαν μια τεράστια γκρίζα αποθήκη. Από μέσα όμως υπάρχει μια διαφορετική, φουτουριστική αίσθηση. Εδώ έχει την έδρα του, ο κόμβος υψηλής τεχνολογίας της Λούλια, στη βόρεια Σουηδία. Είναι το πρώτο κέντρο συλλογής δεδομένων του Facebook, εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.
Εγκαινιάστηκε το 2011 και βρίσκεται δίπλα σε ένα αρχιπέλαγος νησιών, μέσα σε ένα πευκοδάσος, κοντά σε λίμνες. Ο Αρκτικός Κύκλος βρίσκεται πολύ κοντά.
Το Facebook έχει τέσσερα γιγάντια κέντρα δεδομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά η καθημερινή ανάγκη για τη συγκέντρωση ακόμη περισσότερων δεδομένων οδήγησε στη δημιουργία αυτού του κέντρου στη Σουηδία.
«Έχουμε βάλει τα ελάχιστα στην πρόσοψη και δεν υπάρχει τίποτε πέρα από τα αναγκαία. Υπάρχουν νέα σχέδια σέρβερ στους οποίους ο αέρας κυκλοφορεί χωρίς δυσκολία και επιτρέπει στους τεχνικούς μας να τους επιδιορθώνουν πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα. Και αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τυπικά μόνο έναν τεχνικό, για όλους τους 25.000-45.000 σέρβερ που έχουμε εδώ στη Λούλια» αναφέρει ο Νάιαλ ΜακΈντεγκαρτ, επικεφαλής των κέντρων δεδομένων του Facebook για τις Ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Facebook, το κέντρο δεδομένων της Λούλια είναι ενεργειακά ανεξάρτητο. Οι θερμοκρασίες στην περιοχή φτάνουν το χειμώνα στους -20 βαθμούς Κελσίου. Ο παγωμένος αέρας από τον εξωτερικό χώρο εισέρχεται στο εσωτερικό και λειτουργεί ως φυσικό κλματιστικό που αντισταθμίζει τον ζεστό αέρα που παράγουν οι σέρβερ. Πρόκειται για μια φιλική προς το περιβάλλον κατασκευή, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρίας.
«Η τοποθεσία εδώ στην Λουλέα είναι μοναδική. Υπάρχουν δύο εντελώς ανεξάρτητα δίκτυα ηλεκτρικής ισχύος, που τροφοδοτούνται από υδροηλεκτρική ενέργεια. Άρα η ενέργεια που τροφοδοτεί ό,τι βλέπετε γύρω σας, τον εξοπλισμό και όλο το κέντρο δεδομένων είναι 100% καθαρή» επισημαίνει ο Νάιαλ ΜακΈντεγκαρτ.
Η περιοχή έχει επιλεγεί για την ενεργειακή της αυτονομία. Πριν από έναν αιώνα, η Σουηδία έκτισε εδώ μια σειρά από υδροηλεκτρικά φράγματα για να παράσχει ενέργεια στα πολλά εργοστάσια σιδήρου, χάλυβα και χαρτιού που υπήρχαν παλιότερα στην περιοχή. Το συγκεκριμένο κέντρο δεδομένων του Facebook καταναλώνει ενέργεια αντίστοιχη με μια χαλυβουργία.
Οι εκπρόσωποι του WWF θεωρούν πολύ σημαντικό ότι όλη η ισχύς του κέντρου προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Προσθέτουν επίσης ότι τα κέντρα δεδομένων βοηθούν στη μείωση των εκπομπών και για άλλους λόγους. Ο Στέφαν Χένινγκσον, ειδικός σε θέματα κλιματικής αλλαγής μας εξηγεί:
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα δεδομένα και τα κέντρα δεδομένων και οι έξυπνες τεχνολογικά κοινωνίες που έχουμε φτιάξει, μας βοηθούν επίσης να μειώσουμε τις εκπομπές μας. Εν μέρει επειδή μπορούμε να επικοινωνήσουμε περισσότερο και να συνεννοηθούμε καλύτερα, ακόμη κι αν βρισκόμαστε σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Επίσης επειδή μπορούμε πλέον να κάνουμε διασκέψεις μέσω βίντεο, έχει μειωθεί δραστικά η ανάγκη για ταξίδια».
Οι αριθμοί του Facebook σοκάρουν: η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει κάθε μέρα 350 εκατομμύρια νέες φωτογραφίες, 4.5 δις likes και 10 δις μηνύματα. Μπορεί το post που μόλις κάνατε, να έχει αποθηκευτεί εδώ στη Λούλια, στο πιο φιλικό προς το περιβάλλον κέντρο δεδομένων του πολυεθνικού γίγαντα.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]