Στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας εκκρεμούν και άλλες προσφυγές που αν γίνουν αποδεκτές, συνεπάγονται μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.
Κατ' αρχάς εκκρεμεί αυτή των πανεπιστημιακών, που ζητούν να μην ισχύσουν περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, όπως και ακόμη μια πιο σημαντική, που αφορά στις περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και Ταμείων, που δεν λαμβάνουν επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε αυτές τις τελευταίες είναι στραμμένο κυρίως το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου.
Αν αυτές γίνουν δεκτές, κάτι που δεν αποκλείεται, θα προκαλέσουν δημοσιονομική επιβάρυνση κατά πολύ μεγαλύτερη εκείνης που προκλήθηκε από τη δικαίωση των ενστόλων.
Οι φόβοι της κυβέρνησης αυξάνονται, από το γεγονός ότι πρόσφατα υπήρξε, απόφαση - γνωμοδότηση του ΣτΕ επί Προεδρικού Διατάγματος, που μπορεί να αποτελέσει ισχυρότατο δικαστικό προηγούμενο και να σηματοδοτήσει θετική απόφαση για τις μειώσεις του εφάπαξ.
Το τοπίο έρχεται να επιβαρύνει η απόφαση που ήδη έχει εκδοθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς έχει αποφανθεί, ότι το εφάπαξ αποτελεί προσωπική περιουσία του ασφαλισμένου, έχει δημιουργηθεί από τις δικές του εισφορές και η όποια μείωσή του προσκρούει σε βασικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης.
Κι ενώ, όπως τονίζεται από δικαστικές πηγές, οι πιθανότητες για δικαίωση και των πανεπιστημιακών είναι μικρές, η επιρροή που ασκεί η απόφαση δικαίωσης των ενστόλων στις διεκδικήσεις του Δικαστικού Σώματος είναι αυταπόδεικτη.
Source: