Linux-Team - Information Technology Forum - Ελληνικό Τεχνολογικό Φόρουμ

Μη Συνδεδεμενος Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε

 Ισχυρό Ελ Νίνιο απορυθμίζει καιρό

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Πήγαινε κάτω  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]

Δημοσίευση #1
 Christiana

Christiana
Forum Moderator
Forum Moderator
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Το φετινό Ελ Νίνιο που εξελίσσεται στον Ειρηνικό δεν δείχνει σημάδια εξασθένισης και θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ του 1997-1998, προειδοποιεί η NASA. Ήδη, το κλιματικό φαινόμενο «έχει φέρει χάος στον καιρό σε όλο τον κόσμο».

Το Ελ Νίνιο εκδηλώνεται κάθε δύο με επτά χρόνια και διαρκεί από εννέα μήνες έως δύο χρόνια, με την κορύφωση να έρχεται συνήθως το διάστημα από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Ένα χαρακτηριστικό του φαινομένου είναι οι καταρρακτώδεις βροχές στη δυτική ακτή της Νοτίου Αμερικής και η ξηρασία στην περιοχή της Αυστραλίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.


Η NASA συνδέει το φετινό Ελ Νίνιο με:
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.] Καθυστέρηση των μουσώνων που έφερε καύσωνες στην Ινδία.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.] Πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μήνες στην Ινδονησία λόγω ξηρασίας.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.] Σοβαρές πλημμύρες στην Παραγουάη, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και τη Βραζιλία.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.] Πτώση της στάθμης του ωκεανού στον δυτικό Ειρηνικό λόγω ψύξης και συστολής των επιφανειακών υδάτων. Αυτό προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε κοραλλιογενείς υφάλους.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.] Ξηρασία στη Νότιο Αφρική.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.] Σε όλο τον κόσμο, επισημαίνει η αμερικανική υπηρεσία, ξηρασίες και πλημμύρες έπληξαν την αγροτική παραγωγή και ανέβασαν τις τιμές στο ρύζι, τα σιτηρά, τον καφέ και άλλα προϊόντα.

Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη τροφίμων αναμένεται να επιδεινωθεί σε αφρικανικές χώρες όπως η Αιθιοπία.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Θερμά επιφανειακά ύδατα (κόκκινο) φτάνουν
στις δυτικές ακτές της Νοτίου Αμερικής φέρνοντας
καταρρακτώδεις βροχές.

Οι τελευταίες δορυφορικές εικόνες του Ειρηνικού, αναφέρει η NASA, παρουσιάζουν «εντυπωσιακές ομοιότητες» με τις αντίστοιχες εικόνες τον Δεκέμβριο του 1997, όταν πλησίαζε στην κορύφωσή του το χειρότερο Ελ Νίνιο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο ορίζεται ως παρατεταμένη θέρμανση της επιφάνειας του Ειρηνικού Ωκεανού στην περιοχή του ισημερινού, ανάμεσα στις Φιλιππίνες και τις δυτικές ακτές της Αμερικής. Εκδηλώνεται όταν εξασθενούν ή αντιστρέφονται οι αληγείς άνεμοι, οι οποίοι κανονικά σπρώχνουν το επιφανειακό θερμό νερό προς τα δυτικά. Ως αποτέλεσμα, τα θερμά επιφανειακά ύδατα επεκτείνονται προς τα ανατολικά.

Στον ανατολικό Ειρηνικό σχηματίζεται έτσι ένα παχύ στρώμα θερμού νερού, το οποίο εξατμίζεται και μεταφέρει θερμότητα ψηλά στην ατμόσφαιρα. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τους αεροχειμάρρους σε όλο τον κόσμο και μεταβάλλει τα μοτίβα των βροχών.

Το Ελ Νίνιο είναι στην πραγματικότητα η θερμή φάση σε μια κυκλική μεταβολή της θερμοκρασίας που ονομάζεται Νότια Ταλάντωση. Η ψυχρή φάση, το αντίθετο του Ελ Νίνιο, ονομάζεται Λα Νίνια.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Source: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Christiana
Linux-Team Forum Moderator
Όχι υποστήριξη μέσω Προσωπικών Μηνυμάτων
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] | [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας Επιστροφή στην κορυφή  Μήνυμα [Σελίδα 1 από 1]


Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Ωχ! Φαίνεται ότι κάτι πήγε στραβά ...

[#10425]

Ο διαχειριστής έχει μπλοκάρει την προβολή των θεμάτων στους επισκέπτες, μόνο τα μέλη μπορούν να δουν αυτό το πεδίο.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: