Με τις θερμοκρασίες το χειμώνα να πέφτουν κατακόρυφα σε όλην την Ευρώπη, ένας σέρβος μαθηματικός έφτιαξε έναν οικονομικό τρόπο θέρμανσης του σπιτιού... από κουτάκια μπύρες.
Ο Darko Milicevic έχει μετατρέψει τα άδεια κουτάκια μπύρας σε ηλιακούς συλλέκτες που του κάνουν οικονομία 500 λίρες το χρόνο στους λογαριασμούς θέρμανσης, ποσό που είναι διπλάσιο από το μέσο μισθό στη Σερβία, σύμφωνα με την Daily Mail.
Μέχρι στιγμής η εφεύρεση του 39χρονου με τα κουτάκια μπύρας σαν συλλέκτες στην οροφή και σαν καλοριφέρ, τού έχει κοστίσει μόλις 50 λίρες. Η ιδέα του σέρβου καθηγητή μαθηματικών του ήρθε καθώς έπινε την αγαπημένη του μπύρα: «Σκεφτόμουν πώς να φτιάξω το δικό μου σύστημα θέρμανσης δωρεάν επειδή ο καθένας θέλει να κάνει τη ζωή του ευκολότερη κατά τη διάρκεια αυτής της (οικονομικής) κρίσης. Τότε συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να χρησιμοποιήσω κουτάκια μπύρας, αντί να αγοράζω σωλήνες χαλκού. Πίνω μπύρα ούτως ή άλλως και ήταν διασκεδαστικό να εφεύρω κάτι εναλλακτικό», είπε ο ίδιος μιλώντας στην Daily Mail.
Χρησιμοποιώντας 44 κουτάκια ο Milicevic -ο οποίος διδάσκει μαθηματικά σε τοπικό γυμνάσιο- κατασκεύασε πειραματικά ένα πάνελ από κουτάκια. Κάνοντας 22 τρύπες σε δύο ξύλινες σανίδες έβαλε τα κουτάκια το ένα πάνω στο άλλο πριν αρχίσει να ανοίγει λίγες τρύπες εξαερισμού σε αυτά και τα ζωγραφίσει μαύρα. «Το σύστημα είναι παρόμοιο όπως αυτό των ηλιακών πάνελ», εξήγησε και πρόσθεσε: «Τα έχω τοποθετήσει στη νότια πλευρά του σπιτιού μου, σε έναν τοίχο. Οι ακτίνες του ήλιου θερμαίνουν τον αέρα στα δοχεία και ο θερμός αέρας περνά φυσικά μέσα από τις κονσέρβες μέσα στο σπίτι και θερμαίνει το χώρο εκεί».
Επιπλέον είπε ότι ο ίδιος ζωγράφισε τα δοχεία μαύρα για να απορροφούν περισσότερο φως από τις ακτίνες του ήλιου. «Το πιο ακριβό αντικείμενο ήταν το πλεξιγκλάς για την προστασία του πίνακα. Θα χρησιμοποιήσω επίσης φελιζόλ για να το απομονώσω έτσι ώστε να μην χάνει καθόλου θερμότητα», είπε.
Ανεβάζοντας την εφεύρεσή του στο Facebook για να την αναδείξει εξήγησε ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είχε πέσει στους -5 βαθμούς Κελσίου, το πάνελ από τα κουτάκια ζέστανε το νερό του λέβητα στους 51,8 βαθμούς. Υπάρχει βέβαια μια παγίδα: «Αν δεν υπάρχει καθόλου ήλιος, δεν λειτουργεί. Αλλά ακόμη κι αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, αλλά υπάρχει ήλιος, αυτό λειτουργεί». Τώρα σκέφτεται σιγά-σιγά με τον ίδιο τρόπο να ζεστάνει ολόκληρο το σπίτι.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]